Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Laso z Magnitogorsku nepřišlo poprvé. Kdybych to odmítl, už by mi to nenabídli, říká Jandač

Josef Jandač skončí po světovém šampionátu v Dánsku ve funkci hlavního trenéra národního týmu. Na úterním tréninku reprezentace prozradil, kam povedou jeho kroky dál - od následující sezony se ujme trenérské role v Metallurgu Magnitogorsk. Devětačtyřicetiletý kouč, jenž má zkušenost s KHL z týmu Lev Praha ze sezony 2012/13, dostal nabídku od Magnitogorsku už po několikáté.

Josef Jandač
zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Magnitogorsk neoslovil Josefa Jandače poprvé, trenér národního týmu na nabídku ruského klubu ale kývl až nyní. Velkou roli v rozhodování také hrála rodina, která bylo podle slov kouče vždy hlavní prioritou.

"Cítil jsem to tak, že kdybych tu nabídku nepřijal, tak už by mi to asi nenabídli. Jediné, co bylo rozhodující, abych to důkladně probral s rodinou, protože když v minulosti nějaké nabídky přišly, tak vždycky dostala přednost rodina. A nikdy to nebyly destinace, kde by mohla jít rodina se mnou. Ale tím, že děti už jsou trochu větší, tak jsem nakonec dostal zelenou," popsal Jandač jasně priority. 

Nabídka pro něj byla určitým způsobem výjimečná a tentokrát přišla v pravý čas. "Byla to určitá možnost pokračovat na klubové úrovni v top týmu KHL. Tím, že jsme se dohodli, že u národního týmu pokračovat nebudu, tak jsem řešil budoucnost. Zvažoval jsem to nějaký čas a nakonec jsem to rozhodnutí udělal. Uvidíme, jak to bude fungovat," řekl. 

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač: Přeji reprezentaci, aby neměla tolik omluvenek, jako jsme dostávali my

Za úspěch by považoval setrvání v klubu po celou dobu dvouletého kontraktu, který podepsal on i současný asistent u reprezentace Jiří Kalous, který bude jeho pravou rukou i v Rusku. "To by byla výhra, kdybych přežil celé dva roky. To by znamenalo, že bude výsledek. Když nebude, tak půjdu pryč, tam to potom rychle sundávají. Může se ale stát, že mě brzy vyhodí a budu zpátky raz dva. Anebo tam taky nějaký čas strávím," přemítal Jandač.

Je rád, že oficiálním potvrzením jeho angažmá končí spekulace posledních dnů. Má tak klid na práci u reprezentace, s níž ho čeká ještě květnové MS v Dánsku. "Domluvili jsme se v průběhu minulého týdne, na jeho konci jsme si řekli nějaké věci ke smlouvě a řešili jen krátce podmínky. Tam už jsem ale nic složitého nevymýšlel, takže to bylo docela rychlé."

Jandačovi pomohly také cenné rady Jana Kováře, který působil v Magnitogorsku od sezony 2013/2014 až dosud a další setrvání zvažuje. "Bavili jsme se spolu o tom. Honza Kovář tam zanechal výraznou stopu. On je tam v podstatě považován už za jejich hráče. Ptal jsem se pochopitelně na způsob trénování, systému přípravy mužstva. Co jsem potřeboval, to mi řekl a bylo to dostatečné," popsal Jandač rady českého reprezentanta.

Cennou devízou by pro něho měla být ruština. "Určitě se do toho budu dostávat víc a víc, ale myslím, že ve stavu, co jsem teď, jsem připravený natolik, abych mohl plnohodnotně vést v ruštině trénink. Na tom jsme se s klubem i domluvili. A víme všichni dobře, že když na Rusa mluvíš rusky třeba i s chybama, ocení to daleko víc, než když na něho mluvíš anglicky," řekl Jandač.

Nabízí se otázka, kdo Jandače u reprezentace po světovém šampionátu v Dánsku nahradí. Podle něj se novým hlavním trenérem pravděpodobně nestane nikdo z jeho současných asistentů. "Venca Prospal jde do Budějovic, bude mít na starosti celý sportovní úsek, ten úplně volný nebude. Jarda Špaček je specialista na obránce, svoji práci odvádí parádně, s tím jsem maximálně spokojený. Na druhou stranu nikdy nedělal hlavního trenéra. A Jirka Kalous jde se mnou," vysvětlil Jandač.

Podle Jandače při poradách s vedením padla ohledně návrhů jeho nástupce jména Martin Straka a Libor Zábranský. "Jsou to výborní trenéři, výborní kluci, kteří když si vyberou silné asistenty, tak věřím, že to budou ti správní trenéři," podotkl kouč.

A co by Jandač svému nástupci i celé reprezentaci popřál do příštích let?

"Přál bych jim, aby byli úspěšní. Já věřím tomu, že něco přivezeme z tohohle turnaje. A pokud ne, aby tomu nepodléhali. A aby přicházeli lepší a lepší hráči. Aby ti mladí, co tady teď jsou, to chytli za správný konec. Aby neměli tolik omluvenek, kolik jsme měli během posledních dvou let. Aby všichni oslovení hráči jezdili. A aby v ten den D, kdy je potřeba udělat ten dobrý výsledek, měli kliku na soupeře. Aby přešli ty klíčové momenty, kdy se rozhoduje o úspěchu a neúspěchu. A aby ti kluci, kteří dostanou šanci v národním týmu, který jim pomohl třeba k zahraničnímu angažmá nebo k angažmá v NHL, nezapomněli a aby, když je ti trenéři osloví, neříkali ne, ale aby řekli ano."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články