Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Langhamer korunoval spolehlivý výkon proti Finům v nájezdech, o bodu navíc rozhodl Krejčík

Češi museli proti Finům na Turnaji Karjaly dvakrát dotahovat, ale nakonec se radovali z výhry 3:2 v samostatných nájezdech. V základní hrací době se prosadili Jakub Jeřábek a Tomáš Filippi, druhý jmenovaný srovnával v předposlední minutě při power-play. Svěřenci Miloše Říhy těžili z dobrého výkonu brankáře Marka Langhamera, který se činil zejména v přesilových hrách soupeře. Nakonec vychytal všechny nájezdy výběru Suomi, na druhé straně rozhodl Jakub Krejčík. Přímý přenos utkání Česko – Rusko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v neděli od 12:10.

Brankář Marek Langhamer v utkání proti Finsku
zdroj: ČTK/AP autor: Jussi Nukari

"Chtěli jsme ustát ten úvod, protože loni jsme ho neustáli. Myslím, že se nám to podařilo. Měli jsme tam i dvě tutové šance do prázdné brány, ale znovu se nám zopakoval ten nedůraz v předbrankovém prostoru, jak tomu bylo i minule se Švédy. Ale musím říct, že kluci jinak plnili to, co jsme si řekli, což je nesmírně důležité," uvedl Říha.

"Zase jsme taktiku trošku změnili, protože Finové jsou jiní než Švédové. Zachytal nám výborně brankář a ani za stavu 1:2 jsme se nepoložili. Naopak si myslím, že v tom závěru jsme byli trošku lepší," dodal český trenér.

Reprezentační debut si odbyli Michal Kovařčík a také Jiří Smejkal, jenž byl ve čtvrtek v Leksandu v roli třináctého útočníka, ale do hry nezasáhl. Češi budou proti Rusku útočit na celkový triumf na turnaji.

Oba gólmani Olkinuora a Langhamer se hned zkraje protáhli po dalekonosných, ale dobře mířených střelách. V osmé minutě měl šanci Pesonen, ale neuspěl. Stejně dopadli i hosté v první přesilovce.

Na konci 16. minuty se natlačil do zakončení Musil, Olkinuora puk vyrazil a Finové měli hodně starostí, aby nedopustili gólovou dorážku do odkryté branky. V dobré pozici k zakončení byl pak Hietanen, ale Langhamer mu oslavu úvodní branky zápasu nedopřál.

Český výběr na začátku druhého dějství ubránil druhé oslabení, jenže ve 23. minutě se přes Moravčíka prosadil k dorážce důrazný Lammikko a rozjásal většinu zaplněného hlediště Hartwall Areny. Zanedlouho mohl vyrovnat v početní výhodě zblízka pohotově zakončující Filippi, jenže Olkinuora byl proti.

Na konci 29. minuty našel Sedlák vynikající přihrávkou Smejkala, který usměrnil puk nad horní tyčku. V podobné pozici se o chvilku později ocitl Šustr, zakončoval ale na dlouhou hůl a poslal puk vedle tyče.

Po polovině základní doby měli Finové k dispozici 18 sekund přesilovky čtyři na tři, pak hráli ještě skoro minutu a půl pět na tři, ale Češi v čele s Langhamerem odolali. Největší možnost měl záhy po skončení druhého z obou trestů Manninen. Po něm neuspěl ani Suomi.

Místo navýšení náskoku se museli Finové následně bránit. V končící 37. minutě vytáhl Olkinuora parádní zákrok proti Beránkovi, krátce poté už ale Jeřábek zakončil bez přípravy přihrávku po akci bratrů Zohornových.

V nástupu do třetí třetiny šli Finové opět do vedení, když skóroval po Pokkově nahození zblízka dorážející Manninen. Brzy mohlo být opět srovnáno, po teči Tomáše Zohorny ale Olkinuora stihl sklapnout betony k sobě včas. Hynek Zohorna pak mířil z dobré pozice těsně nad.

Česká střídačka sáhla v závěru k dlouhé power-play a risk se vyplatil, protože 69 sekund před koncem základní doby vyrovnal povedenou ranou z mezikruží Filippi.

V prodloužení měli velké šance Pesonen a Tomáš Zohorna, jehož pokus zastavila horní tyčka. Langhamer pak v nájezdech korunoval výborný výkon a nepustil z pěti pokusů Finů ani jediný gól, na druhé straně uspěl Krejčík.

"Věřili jsme si i na tři body, aby to bylo už hotový i celkově. Ale nevadí. Byl to hodně těžký zápas a jsme rádi i za vítězství po nájezdech, je pro nás důležité. A ten můj nájezd? To nebyl můj nápad. Ukázali na mě trenéři. Trochu jsem pozvedl obočí, když jsem uslyšel svoje jméno," svěřil se Krejčík.

Turnaj Karjaly v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

Finsko - ČR 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Lammikko (Pokka, Kuusela), 41. Manninen (Pokka, Lindbohm) - 38. Jeřábek (R. Zohorna, H. Zohorna), 59. Filippi (T. Zohorna, Šustr), rozhodující sam. nájezd Krejčík. Rozhodčí: Harnebring, Nord (oba Švéd.) - Neva, Sormunen (oba Fin.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 12 150.

Finsko: Olkinuora - M. Lehtonen, Hietanen, Lindbohm, Pokka, Nikkilä, Vittasmäki, Niemelä - Puljujärvi, Manninen, H. Pesonen - Turunen, Ilomäki, Suomi - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Kuusela, Lammikko, Anttila. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

ČR: Langhamer - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Zámorský, D. Musil, Pyrochta, Galvas - Řepík, Jan Kovář, Nestrašil - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Jaškin, Sedlák, Smejkal - M. Kovařčík, Filippi, O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články