Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lakatoš: Bude jenom na mně, trenérům ukázat, že můžu reprezentovat

Z nominace na Švédské hokejové hry vyčnívalo hlavně jeho jméno a po prohlášení kouče národního týmu Kariho Jalonena o tom, že by měl v Malmö nastupovat i do přesilovek, se na něj upne hlavní pozornost zřejmě ještě víc. Vítkovický útočník Dominik Lakatoš je zpět v reprezentaci a poprvé pod vedením finského stratéga. Přímé přenosy zápasů třetí akce Euro Hockey Tour sledujte na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus od čtvrtka do neděle.

"Jsem rád, že jsem dostal šanci od trenérů a realizačního týmu. Že mi dali prostor a teď bude jenom na mně jim ukázat, že můžu reprezentovat," řekl Lakatoš po prvním tréninku na pražském stadionu Hvězda, kterým český tým zahájil přípravu na Švédské hry v Malmö.

Lakatoš se loni nezapojil do přípravy národního týmu před světovým šampionátem a Jalonenovi vadilo, že si místo toho užíval na dovolené. "O tomhle tématu jsme se nebavili a myslím, že to ani neproběhne. Jsem tu a to, co bylo, už se nevrátí. Už se to nedá změnit, teď jsem tu a musím dělat svoji práci," prohlásil Lakatoš, pětadvacetiletý rodák z Kolína.

Přestože celou sezonu atakoval čelo extraligových statistik, chyběl ve výběrech na listopadový Turnaj Karjaly i na prosincové Švýcarské hry. Teď už dostane příležitost rozšířit svou bilanci čtyř reprezentačních utkání ze sezony 2020/2021, kdy se pod svým bývalým koučem z Liberce Filipem Pešánem představil na Channel One Cupu a Švédských hrách.

Velký prostor jako závazek i výzva

Kouč Jalonen uvedl, že až v současném výběru na třetí díl Euro Hockey Tour vidí pro Lakatoše prostor na přesilovkách. "Samozřejmě jsem rád, že ten prostor pro mě našli a můžu jim dokázat, že to můžu hrát. Je to pro mě závazek a veliká výzva. Jsem za to jedině rád, že i tady mi dají třeba takovou roli, jakou hraju ve Vítkovicích," prohlásil Lakatoš.

Nechtěl rozebírat, jak se cítil, když jeho jméno v minulých nominacích chybělo. "Mrzelo, nemrzelo, já si myslím, že to je úplně nepodstatné. Důležité je, co je teď a že jsem tu. To je pro mě hlavní," podotkl Lakatoš.

Chce se ukázat v dobrém světle. "Každý chce reprezentovat, každý chce hrát mistrovství světa. Nejsem výjimkou. Nejdřív si o to musíme říct výkony. Nejde o to, že zahrajete pár zápasů v extralize, někde v Evropě nebo v NHL. Pak přijedete třeba do nároďáku a tak to být nemusí. Musíme se prezentovat těmi výsledky a herní pohodou na obou frontách," prohlásil Lakatoš.

Extraligovou bitku s Němečkem už neřeší

První trénink si užíval s úsměvem na tváři. "Přijel jsem s pocitem si to užít. Nechat tu vše, ale nějak se zbytečně nezamýšlet, co bude a nebude. Užívám si to, že tady můžu být s klukama a že možná dostanu dobrou roli v týmu," konstatoval Lakatoš.

Těšil se na první akci pod Jalonenem a jeho realizačním týmem. "Já jsem se vyptával, všichni de facto říkali to samé a bylo to vidět. Byl to super trénink, spoustu nácviků do hry a myslím si, že jsme si to užili všichni."

V nedělním posledním duelu Vítkovic před reprezentační pauzou v Mladé Boleslavi Lakatoš chyběl, protože dostal jednozápasový trest za bitku v pražské O2 areně se sparťanským bekem Davidem Němečkem. Ten se jí nechtěl účastnit, přesto dostával od vítkovického střelce další rány.

S Němečkem, který na minulých dvou turnajích národního týmu nechyběl, se na srazu tentokrát nepotkal. Ale například bek Michal Kempný, který v kádru je, se po pátečním utkání vyjádřil, že Lakatošovo jednání bylo za hranicemi fair play a má si sáhnout do svědomí. Podle Lakatoše to už ale řešit nebudou. "Já si nemyslím, že to je něco vážného. Jsme chlapi a profíci. To, co se stalo, se stalo. Aspoň za mě, já jdu dál a neřeším to," uvedl Lakatoš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články