Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Laco zamkl branku a Chomutov zkorigoval stav série s Libercem

Chomutov - Po dvou zápasech na severu Čech se semifinálová série přesunula do Chomutova, kde domácí Piráti uchovali postupové naděje. Úřadující šampioni z Liberce sice toužili udělat důležitý krok k opětovné účasti ve finále, ale svěřenci kouče Vladimíra Růžičky byli proti. Vítězství 2:0 zařídila produktivní dvojice Michal Vondrka-Ivan Huml. Čistým kontem zazářil brankář Ján Laco. 

Utkání Chomutov - Liberec
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Domácí se museli obejít bez druhého nejproduktivnějšího hráče týmu probíhajících vyřazovacích bojů Kämpfa. Přesto sváděli s obhájcem titulu vyrovnanou bitvu. Výraznější šance viděla vyprodaná SD aréna až po skončení úvodní desetiminutovky. Sklenáře vychytal Lašák, liberecký Valský namířil pouze do boční sítě Lacovy branky.

Nedlouho poté pykal Poletín a při početní výhodě Bílých Tygrů přišly hlavní momenty první třetiny. Nejprve našel Jelínek zpoza branky Krenželoka, ten zakončoval bez přípravy, ale Laco švihl lapačkou a sebral mu takřka jistý gól. Na druhé straně se do brejku dostali Vondrka se zakončujícím Humlem, který však napálil pouze tyč.

Na začátku 25. minuty hráli Piráti další přesilovku, v níž se Lašák zaskvěl proti dobře mířeným pokusům Humla a Skokana. Při hře v pěti na obou stranách si poradil i s pokusem Stránského. Okamžiky před druhou přestávkou zase patřily Lacovi. Hrdina duelu vychytal v oslabení Krenželoka, Ordoš pak ve velké šanci nezamířil přesně.

Zkraje třetího dějství se protáhl do dobré příležitosti Růžička, Lašák byl ovšem připravený. Zahanbit se nenechal ani domácí gólman proti Krenželokovi. V 47. minutě předvedl vynikající obranný zákrok Vondrka, když skokem plavmo překazil svou holí souhru Stránského a Vitáska, kteří uháněli ve vlastním oslabení sami na Laca.

Kapitán středočeského celku měl navíc hlavní slovo i o dvě minuty později, kdy si na vlastní obranné modré čáře stáhl kotouč ze vzduchu, prolétl celým kluzištěm a blafákem otevřel skóre. Následovalo vyloučení Skokana, při němž se na zteč vydal Tomica, ustál souboj se Šimkem a po objetí branky našel najíždějícího Humla, jenž bleskově zvýšil.

Dvoubrankový náskok mohl ještě zvýraznit Růžička, ale jeho bekhend skončil v Lašákově lapačce. Důležité ale bylo, že během akce se provinil faulem vysokou holí Bližňák a dostal trest na dvě plus dvě minuty. I díky tomu už Chomutov svou historicky první semifinálovou výhru bez větších potíží udržel.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 3. zápas:

Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 49. Vondrka (Kudělka), 50. Huml (Tomica, Rutta). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Ondráček. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5250 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

Chomutov: J. Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Kudělka, Valach, Dlapa - Vondrka, Huml, Tomica - Račuk, V. Růžička ml., Sklenář - Poletín, Skokan, Koblasa - Hlava, Lauko, D. Kaše. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, od 21. navíc Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, Bližňák, Radivojevič - Valský, Vantuch, Svačina - J. Stránský, Plodek, Bartovič. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Vladimír Růžička st. (Chomutov): "Zápas byl hodně vyrovnaný. Pořád to bylo 0:0 a podle mého šlo pak o to, kdo dá první gól. My jsme v tom byli šťastnější, odjeli jsme a Michal Vondrka dal gól. Bylo deset minut do konce, Liberec to zkusil více otevřít a my jsme měli štěstí, když jsme ve čtyřech dali gól na 2:0. Jsem rád, že se nám to povedlo, protože za stavu série 0:3 by to bylo hodně složité. Takhle žijeme a já jsem moc rád, že se nám ten zápas povedlo vyhrát."

Filip Pešán (Liberec): "Byl to velmi bojovný zápas, organizovaný z obou stran, oba celky si nedarovaly ani metr ledu, což jsme od zápasu očekávali. Celá série bude taková i nadále. Rozhodlo, že jsme ve vyložených šancích, když jsme jeli sami dva na brankáře, nedali gól a vzápětí jsme z podobné situace gól dostali. Rozhodla první proměněná šance. Druhý gól přidal Chomutov v naší přesilovce, kdy jsme tam situaci asi možná i podcenili, čímž zápas rozhodl. Nicméně stav je 2:1 pro nás, takže budeme zítra bojovat o třetí bod."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články