Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kvůli problémům s krkem opustil NHL, teď bude Šmíd reprezentovat

Nominace na turnaj Karjaly obránce Ladislava Šmída překvapila. V hokejové reprezentaci byl naposledy na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Po vleklých problémech s krkem to vůbec nečekal. Kvůli zdravotním problémům musel vynechat celou minulou sezonu a po ní se rozhodl pro návrat ze zámoří domů. Šance bojovat opět o účast pod pěti kruhy v Pchjongčchangu bere současný hráč Liberce jako obrovskou výzvu.

Ladislav Šmíd na tréninku Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Když mu trenér Josef Jandač zavolal, byl zaskočený. "Zrovna jsem řídil. Byl jsem z toho úplně mimo. Vůbec jsem si nepředstavoval, že bych mohl tento rok nakouknout do reprezentace. A ještě k tomu v olympijském roce. Byl jsem hrozně rád. Rok a půl jsem nehrál hokej a dával se zdravotně do kupy," řekl Šmíd.  

Problémy s krkem mu zabránily pokračovat v NHL. V extralize se i díky méně náročnému programu než v zámoří cítí dobře. "Rok a půl jsem nehrál soutěžní utkání. Tělo si zvyká, je trošku bolavé. Ale zase to není takové, že hrajeme čtyři pět zápasů v týdnu, jako to bylo v Kanadě. Hokej je trošku jinačí, není to tak kontaktní. Víc si tady na širším hřišti sice zabruslím, ale docela to jde," popsal Šmíd.  

V sezonách 2014/15 a 2015/16 sehrál v zámoří dohromady jen 54 utkání. "Párkrát jsem asi uspěchal návrat na led. Pak to vyústilo v další operaci a v to, že jsem nemohl celou jednu sezonu hrát. Po zelené od doktorů jsem se rozhodl vrátit domů a užít si hokej v Liberci. Ani jsem nečekal, že bych se vůbec ještě někdy mohl vrátit do nároďáku. Ale nemám co ztratit. Buď mi to půjde, nebo ne," prohlásil Šmíd.  

Je nám líto, video expirovalo.
Šmíd: Myslím, že trenéři teď budou sázet víc na zkušenost

Při návratu neměl přehnané ambice, i když si vrátka do NHL nechává otevřená. "Myslel jsem si, že to nějak doklepu v Čechách a nikdo si na mě nevzpomene. Asi ale zájem je a já ho určitě mám taky. Reprezentovat svoji zemi je nejvíc, co můžete ve sportu dokázat. Olympiáda je ohromné lákadlo. Zahrál jsem si tam v roce 2014, je to nejvíc. Jsou tam různá odvětví sportu a být tam se všemi těmi sportovci pospolu je super," řekl Šmíd.

Jednatřicetiletý účastník světových šampionátů z let 2007 a 2013, který má na kontě v NHL 583 zápasů, se dnes hlásil na srazu. Ale před turnajem Karjala stihne ještě s Libercem odvetu osmifinále Ligy mistrů v Göteborgu proti Frölundě. "Poletím s Libercem a pak se přesunu za nároďákem. Bude to tak dvě a půl hodiny," řekl Šmíd.  

Český tým hraje pak ve středu v Örebro se Švédskem. "Dám si zápasy 'back to back'. Hráli jsme teď v pátek a neděli, budu hrát v úterý a ve středu. Jsem na to sám zvědavý. Je to výzva a těším se. Pro mě, když jsme dlouho nehrál, tak je rozhodně zápas lepší než trénink. Mám natrénováno až až," prohlásil Šmíd, který při zranění pomáhal v Calgary s hráčským rozvojem.  

"Ta práce mě hodně bavila a docela i naplňovala. Je s tím sice hodně cestování, ale na to bych si také zvykl. Teď jsem ale rád, že jsem konečně doma a nemusím nikam lítat. Výhledově za šest, sedm, osm let bych se tam rád vrátil," uvedl Šmíd.  Vedení Calgary s ním i lehce probíralo příchod české hvězdy Jaromíra Jágra. "Ale bylo to jen tak okrajově. Je to určitě pro Calgary super. On je obrovská legenda. Klobouk dolů, že ještě v tom věku dokáže být konkurenceschopný klukům v NHL," řekl Šmíd o pětačtyřicetileté legendě, s kterou se ve Flames minul.  

"Je to obrovský přínos pro ty kluky, jako je Monahan a Gaudreau. Můžou se od něj hodně naučit. Každý ví, že v NHL jde teď mládí dopředu. Myslím ale, že v Calgary už dost mladých hráčů mají, takže nějaká zkušenost do kabiny a na led je také potřeba. Jágr je v celém hokejovém světě obrovský pojem," doplnil Šmíd.  

V Kanadě má Šmíd manželku s dětmi a hodně se mu po nich stýská. "Létají tam a zpátky. Tráví víc času v Kanadě, děti tam chodí do školky. Děti mi chybí neskutečně. Zvykly si na mě, byl jsem s nimi rok doma. Ale takový je hokejový život. Můžu manželce jen poděkovat, že to zvládá. Těším se, až v prosinci přijedou," dodal Šmíd.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články