Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Kuzněcov si příští čtyři roky nezahraje za sbornou. Na MS v Bratislavě měl pozitivní test na kokain

V den zápasu o bronz proti české reprezentaci na letošním mistrovství světa v Bratislavě měl pozitivní test na užití kokainu. Za doping dostal ruský útočník Jevgenij Kuzněcov od mezinárodní federace IIHF čtyřletý zákaz startu za sbornou. Nyní vyvstává otázka, jak se k celé situaci postaví také zámořská NHL, kde hráč Washingtonu působí. Do startu přípravných kempů 13. září se musí Kuzněcov sejít s komisionářem ligy Garym Bettmanem.

Jevgenij Kuzněcov
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Trest se podle agentury AP vztahuje pouze na mezinárodní akce, NHL se netýká. Na výsledky ruské reprezentace na mistrovství světa by Kuzněcovovo provinění nemělo mít vliv.

IIHF v prohlášení uvedla, že sedmadvacetiletý Kuzněcov nepožadoval analýzu vzorku B a od poloviny června má zastavenou činnost. Jeho distanc potrvá do 12. června 2023, nemůže tedy ani teoreticky hrát na příštích olympijských hrách v Pekingu.

"Zklamal jsem mnoho lidí, kteří jsou pro mě důležití, včetně mojí rodiny, spoluhráčů a přátel," uvedl Kuzněcov, jenž přijme čtyřletý zákaz. "Je velice těžké smířit se s myšlenkou, že si nebudu moct obléknout reprezentační dres příští čtyři roky," dodal.

Na rozdíl od IIHF nepovažuje NHL a hráčská asociace NHLPA kokain za prostředek zvyšující výkon, a proto není zakázanou látkou, takže se dá očekávat, že Kuzněcova trest v zámoří nečeká.

Kuzněcov zároveň slíbil, že podstoupí testy. Navíc se dobrovolně zapojí do vzdělávacího a poradenského programu, který je hokejistům z NHL k dispozici v případě pozitivního testu na rekreační drogy.

Rusko v zápase o bronz na MS porazilo české hokejisty 3:2 po samostatných nájezdech 26. května. Druhý den se na internetu objevilo video, na němž je Kuzněcov zachycen, jak telefonuje u stolu, na kterém jsou dvě čáry bílého prášku.

Rodák z Čeljabinsku a odchovanec tamního Traktoru v tisku uvedl, že nahrávka je rok stará a pochází z Las Vegas z období oslav zisku Stanley Cupu. Kuzněcov tvrdil, že tehdy jen vešel do hotelového pokoje, ale když viděl, že tam jsou drogy, co nejrychleji místnost opustil. Klub i vedení NHL jeho vysvětlení přijaly a případ uzavřely.

V elitní zámořské soutěži hraje Kuzněcov od března roku 2014. Šikovný centr se vypracoval mezi opory Washingtonu a Capitals s ním předloni podepsali osmiletý kontrakt na 62,4 milionu dolarů. Při loňské cestě za prvním Stanley Cupem v klubové historii byl s 32 body z 24 zápasů nejproduktivnějším hráčem play-off, ale Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů získal jeho hvězdný spoluhráč z útoku Alexandr Ovečkin.

V základní části NHL odehrál Kuzněcov 416 zápasů a nasbíral 337 bodů (101+236). S ruskou reprezentací se stal v letech 2012 a 2014 mistrem světa a získal ještě tři bronzy.

Zdroj
ČT sport, ČTK, The Hockey News, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články