Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krejčí je blízko olympijské nominaci, nenaočkovaný Červenka je téměř bez šance

Olympijské hry v Pekingu startují už za tři měsíce a hokejový tým se pomalu skládá. Dalším hráčem, který by vedle již dříve nominované trojice z NHL neměl chybět, je patrně útočník David Krejčí z Olomouce. Z hráčů působících v Evropě má podobně výsadní pozici i Jan Kovář, ofenzivní hvězda švýcarského Zugu.

Již před necelým měsícem bylo odtajněno, že v nominaci pro Peking jsou útočníci Ondřej Palát z Tampy Bay, David Pastrňák z Bostonu a Jakub Voráček z Columbusu. Krejčí se po minulé sezoně ze zámoří vrátil a v dresu Hanáků září. Vysokou výkonnost si drží i Kovář. Jejich formu si proto nebude realizační tým reprezentace příliš ověřovat.

"S Davidem jsme se dohodli, že s největší pravděpodobností odehraje jeden zápas, a to ten domácí v rámci turnaje Channel One Cup. Trenéři s tím souhlasí a i já si myslím, že hráče, jakým je David, není třeba vláčet po všech zápasech. Tam jde o jistotu. Má vynikající sezonu a nepotřebujeme ho vidět tolikrát, co ostatní hráče," řekl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. "Podobně i Honza Kovář. Už je to odzkoušený a zkušený hráč. Víme, co od něho můžeme čekat," podotkl.

Chuť zabojovat o místo v týmu projevil i další zkušený útočník Roman Červenka. "U něho je však situace trošku jiná. Bohužel není naočkován, což je docela velký problém. Jet nenaočkovaný na olympiádu, to prostě bohužel nelze. Jestli se ta situace z jeho strany nezmění, tak to je bez šance, nereálná věc," konstatoval Nedvěd.

Problémy v zadních řadách

Pečlivě monitoruje i situaci v zámoří. Zatímco útočníci o sobě dávají většinou vědět, složitější je situace s obránci a také brankáři, z nichž se prosazují ti mladí, zatímco zkušenější v úvodu sezony mnohdy z různých důvodů chyběli.

"Samozřejmě jsme velice rádi, že se v takové konkurenci mladí brankáři prosazují. Trápí nás však, že máme mimo sestavu takové obránce, jakými jsou Michal Kempný nebo Libor Hájek. Doufejme, že se co nejdříve vrátí do sestavy," přál si Nedvěd, jenž má od června rozšířené pravomoci a nese plnou zodpovědnost za složení realizačního týmu a nominace hráčů.

"Vím, že to je ohrané klišé, ale v žádném mužstvu neexistuje 'já'. Za finální nominaci jsem stoprocentní zodpovědný, ale na sestavení mužstva pro Karjalu jsme se podíleli všichni a na tom se určitě nebude nic měnit. Jsme tam jako jeden tým a tak se i chováme. Stejně tak beru tu stoprocentní zodpovědnost i za finální podobu týmu pro Peking, ale určitě neexistuje, že sám přinesu seznam 25 hráčů a řeknu, že takhle letíme na olympiádu. Zpětná vazba je pro mě velmi důležitá," uvedl Nedvěd.

S koučem národního týmu Filipem Pešánem mají na programu inspekční cestu do zámoří. "Máme to v plánu oba. S největší pravděpodobností se tam potkáme. Zatím s hráči moc nekomunikujeme, ale jediným důvodem je, že NHL sotva začala, necháváme je soustředit se na výkony v klubech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články