Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kratší plexi? Je to rozdíl, řekl k celoobličejovým krytům Šulák, kterého pronásleduje koronavirus

Další pozvánky do národního týmu se dočkal až na druhý pokus. Šestadvacetiletý obránce finského Kärpätu Oulu Libor Šulák měl původně startovat již na listopadovém Turnaji Karjaly, ale nemoc covid-19 mu návrat do reprezentace zhatila. Nyní už je ale rychlý bek v pořádku a představí se na Švédských hrách v Malmö. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz ve čtvrtek od 18:40.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi trénovali v Malmö, začnou proti domácím Švédům

"Jsem strašně rád, že se to konečně povedlo. Měl jsem jet na první akci, ale měl jsem covid. Teď se to podařilo, takže jsem rád, že tady mohu být, a těším se na zápasy," řekl Šulák po středečním tréninku. "Snažím se odvádět svou práci, hrát co nejlépe, a když přijde pozvánka, jsem rád," podotkl.

Koronavirus mu přerušil sezonu, vážnější zdravotní problémy ale neměl. "Ztratil jsem chuť, čich a měl jsme kašel. Jinak jsem to na sobě nepociťoval. Mám zlomený nos a rýmu mám často. Necítil jsem ale, že bych byl nějak unavený," řekl Šulák, jehož ale covid poznamenal v minulých měsících hned několikrát.

Nominaci a Švédským hrám se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Bylo to špatné, náročné. Měl jsem jet na reprezentaci, ale přišel covid. Pak jsme odehráli dva zápasy, přišel týmový covid a deset dní karanténa. Pak jsem dostal stopku na dva zápasy a následně jsme měsíc nehráli a jen trénovali. Všechny dny byly stejné, jen se čekalo," uvedl Šulák s připomínkou, že finská nejvyšší soutěž byla v prosinci na čas přerušená. Její vedení čekalo, že se následně začne hrát s diváky na tribunách. "Teď to Finy mrzí, protože se stejně hraje bez diváků. Mohli jsme měsíc hrát," řekl.

Oulu má i kvůli tomu odehráno méně zápasů než většina jeho soupeřů, Šulák se proto těší, že po únorové reprezentační přestávce se vše vrátí do normálu. "Teď se to pěkně rozjelo, měli bychom hrát hodně zápasů po sobě, což bude lepší než tréninky," uvedl odchovanec Pelhřimova, který ve Finsku absolvuje s přestávkami již třetí sezonu. "Je pravda, že jsem tam odehrál nejvíce své dospělé nebo povedené kariéry. Sedí mi to tam a vyhovuje mi finský styl. Hraje se tam hodně nahoru – dolů. Je to o bruslení. Neřekl bych ale, že je to druhý domov," podotkl Šulák.

Ofenzivně laděný bek v minulosti hrál za Lahti, v minulé sezoně za KooKoo a nyní za Oulu. "Všude mám stejnou roli. Škoda, že se loni nedohrála sezona. V KooKoo jsme měli skvělý tým a našlápnuto. Všechny nás to mrzelo," poukázal na předčasně ukončenou minulou sezonu. "Teď v Kärpätu máme ale taky spoustu šikovných hráčů," řekl.

Obchody jsou ve Finsku otevřené, hráči ale nosí celoobličejové kryty

I ve Finsku v současnosti bojují s pandemií koronaviru, situace je tam ale výrazně lepší než v Česku. "Máme vše otevřené. Neměli bychom nikam chodit večer, což chápu. Když bych se nakazil, jde celý tým do karantény, takže jsme všichni ohleduplní. Vím, že u nás doma je všechno zavřené, ale my máme štěstí, že ve Finsku nejsou nárůsty tak velké, takže všechno funguje," pochvaloval si Šulák.

Koronavirus ale hokej ve Finsku poznamenal, všichni hráči musí nastupovat s celoobličejovými plexisklovými kryty. "Když jsem si teď (v reprezentaci) vzal kratší plexi, tak je to rozdíl. Co se ale dá dělat, musí to mít všichni. Nikdo z nás s tím dříve nehrál, je to trošku jiné, ale bohužel taková jsou pravidla a musíme to tak brát," řekl Šulák, který s podobným krytem nehrál ani v mládežnickém věku. Stejně jako většina hokejistů používal "košík".

Šulák se do reprezentace vrátil přesně po roce, loni startoval také na Švédských hrách. Na kontě má ale i dvě účasti na mistrovství světa, takže patří v současném výběru trenéra Filipa Pešána mezi zkušenější hráče.

"Necítím se ale více zkušený. Furt cítím, že musím hrát stejně. Možná jdu do zápasu s tím, že už jsem něco odehrál a nemusím být nervózní," řekl Šulák, jenž má na kontě 25 startů v národním týmu. Nyní jej čeká start již pod třetím hlavním trenérem. Před Pešánem jej do týmu zařadili Josef Jandač a Miloš Říha. "Zažil jsem tři trenéry a myslím si, že je to stejné. Chceme hrát aktivně, nezbavovat se puku, hrát na kotouči," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články