Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Král: Video Růžičku nijak neznevažuje. Nežijeme přece v 'bílém prostředí'

Praha – Tajně pořízená nahrávka roztočila aféru kolem trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky. Video kouče usvědčuje, že výměnou za půl milionu korun měl dát nejmenovanému hráči šanci v kádru Slavie. Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král ale na Růžičkově počínání neshledává nic závadného. "Máme jasný cíl, a to je co nejlépe odehrát mistrovství světa a být úspěšní, a tímhle si to nebudeme teď vůbec komplikovat," říká.

Je nám líto, video expirovalo.
Svazový boss Král: Video o údajném úplatku Růžičku nedehonestuje

Růžička, který do loňské sezony působil v roli hlavního trenéra a generálního manažera pražské Slavie, přiznal, že během let 2012 a 2013 a přijal dvakrát částku 250 korun výměnou za příslib, že nejmenovaný hokejista dostane šanci v týmu Slavie. Ač se ve vzduchu vznáší podezření, že peníze byly úplatkem pro Růžičku, podle verze, kterou sám trenér předložil médiím, se jednalo o sponzorský dar, z kterého se nakonec stala půjčka, již Růžička prý už splatil.

Z tajně pořízené nahrávky jasně vyplývá, že částka putovala do Růžičkových rukou, aby zvýhodnila jednoho z mladých hráčů, který měl díky tomu "dostat příležitost". Jeho otec však nebyl spokojen s prostorem, který hokejista dostal, vydal se postěžovat si Růžičkovi a celý rozhovor si pokoutně nahrál.

"V roce 2012 jsem vám dal 250 tisíc, v roce 2013 dalších 250 tisíc, ale ty výsledný efekty mi připadaly… Víte, já vycházím z toho, že když je nějaký obchod, tak by měly být obě strany spokojený. Já nejsem spokojenej, protože ten kluk nedostal dva roky šanci," stěžuje si muž a viditelně naštvaný Růžička mu důrazně oponuje. "Vy jste spad z měsíce, ne? Ten kluk, už by dva roky nehrál hokej, chápete to? Ani by nehrál, ani by neměl smlouvu. Chápete, že by tu smlouvu nedostal," říká na videu trenér.

Král: Reprezentace se to netýká

Předseda hokejové svazu však nemá dojem, že by Růžičkovo jednání nějak poškozovalo národní tým. "Viděl jsem taky to video a můj dojem z toho nebyl, že by nějak dehonestoval trenéra," prohlásil Král. "Nebudeme si myslet, že žijeme v bílém prostředí, kde se neodráží věci, které se dějí v celé společnosti," dodal předseda svazu.

Král podle všeho nevidí na zvýhodňování mladých hráčů oproti jejich konkurentům za úplatu nic špatného. Předseda svazu si především přeje, aby negativní publicita kolem lodivoda národního týmu nenarušila účinkování reprezentace na květnovém domácím mistrovství světa. "Není to naše věc, reprezentace se to vůbec netýká," prohlásil rezolutně Král.

"Vůbec si nechci připustit, že by to mělo nějakým způsobem - a teď nemyslím poškodit mistrovství - ale pokazit radost z toho všeho a atmosféry," doufá předseda svazu. "Mě to samozřejmě mrzí, ale řekl jsem si, že my máme jasný cíl, a trenéři a realizační tým taky, a to je co nejlépe odehrát mistrovství světa a být úspěšní, a tímhle si to nebudeme teď vůbec komplikovat," řekl Král.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články