Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Král: Růžičkovo vysvětlení pokulhává, byl bych ale šašek, kdybych ho odvolal

Praha - Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král po několika málo dnech porušil svůj slib mlčení a vyjádřil se ke kauze reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, který čtrnáct dní před startem domácího mistrovství světa čelí trestnímu oznámení z korupce. Král přiznal, že Růžička udělal řadu chyb, protože "ekonom z něj nikdy nebude", a jeho vysvětlení "pokulhává", ale zdůraznil, že za reprezentačním koučem stále stojí, protože "by byl šašek, kdyby trenéra odvolal".

Prezident ČSLH Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Růžička nepopírá, že inkasoval od podnikatele Miroslava Palaščáka půl milionu korun výměnou za příslib, že jeho syn "dostane šanci" ve Slavii. Podle něj se však nejednalo o úplatek, ale o sponzorský dar, který nešlo zaúčtovat a později se proto dar přeměnil v půjčku, kterou prý trenér již splatil. (Více k Růžičkovu prohlášení zde.)

Ani svazový boss Král nezastírá, že vysvětlení reprezentačního kouče má řadu slabých míst. "On má svoji verzi a ta nebyla vyloučena stejně jako verze otce. Na obou stranách některá tvrzení pokulhávají," říká Král. "Jestli si myslíte, že nejsem rozpačitý z toho, co říká Růžička a jak reaguje, tak mám z toho pocit stejný jako všichni ostatní," přiznává.

Pražská policie se začala zabývat trestním oznámením kvůli podezření z korupce, které na Vladimíra Růžičku podal podnikatel Jiří Jehlička, šéf serveru Protikorupcnilinka.cz. Trestní oznámení původně obdržel protikorupční útvar, který jej dnes předal pražské policii. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan zdůraznil, že policisté v případu zatím nezahájili žádné úkony trestního řízení. "Musíme posoudit všechny okolnosti a podle toho bude příslušný policejní orgán rozhodovat," uvedl Tuhý.

"Na druhou stranu musím říct, že všichni víme, jak se chová, jak se vyjadřuje a jaké má vědomí o těchto věcech. Já stoprocentně vím, že Růžička neví, co je to smlouva o sponzoringu, a jestli by ji uměl sestrojit. Všichni víme, že se takhle vyjadřuje celý život. Je to vynikající kouč, ale ekonom z něj nikdy nebude," tvrdí Král.

Přesto, že zatím není zdaleka jisté, že by Růžička úplatek vzal, je si Král vědom, že obraz Vladimíra Růžičky utrpěl. "Pokud jde o obecnou důvěryhodnost, ta samozřejmě narušená je. Láďa byl vždycky modla, všemi uznávaný a milovaný, ale tohle vás pochopitelně pošpiní. Víte všichni sami, že i když takové případy nakonec dopadnou pozitivně, stín pochybnosti na vás zejména v Čechách vždycky zůstane," přiznává svazový boss.

Vystudoval jsem právo a za šaška bych byl, kdybych v tuto chvíli odvolal trenéra

Odvolávat trenéra však 14 dní před mistrovstvím Král rozhodně nehodlá. "V Blesku jsem byl označen, že jsem král a šašek. Jsem Král, protože se tak jmenuju, a šašek možná taky. Ale vystudoval jsem právo na Karlově univerzitě a za šaška bych byl, kdybych v tuto chvíli s informacemi, které máme, odvolal trenéra. Pak bych se klidně mohl ještě někomu omlouvat," říká Král.

Jedním dechem ale přiznává, že nebýt blížícího se šampionátu, možná by postupoval jinak. "Úplně jiná situace by byla, kdyby ten uvedený člověk (Palaščák) video pustil ven v listopadu. To by byl i náš postoj svazu jiný, protože bychom měli více času. Už jenom proto, že orgány činné v trestním řízení mají ze zákona 30 dnů na to, aby začaly někoho stíhat," přiznává Král. Sám si však vzápětí odporuje, když dodává, že s případným odvoláním počká svaz ledního hokeje až na rozhodnutí soudu, nikoliv na začátek trestního stíhání.

Prostředí sponzoringu takové situace přináší

Sám prezident českého svazu ledního hokeje Král připouští, že v českém hokeji dochází k situacím, kdy se rodiče výměnou za finanční příspěvek snaží zvýhodnit své dítě oproti ostatním hráčům. "Prostředí sponzoringu takové situace přináší. Nebudu mluvit falešně a hrát si na něco, co není pravda," říká. "Jestli tady sedí někdo, kdo neví, že český sport je postavený naprosto výlučně na sponzorských penězích, tak by asi musel přistát z Marsu," dodává prezident a zdá se, že je se stavem věcí smířen.

"Žijeme v nějaké době, máme 800 klubů a netroufnu si říct, že je ve všech klubech všechno super. Že tady nejsou takové situace. Ani nejsem schopný říct, že to neexistuje. Máme 35 tisíc dětí a ambiciózní rodiče, stejné je to v kultuře, ve všem. Je přece jedno, jestli je to hokej, fotbal nebo cokoliv. Je tady ale také hranice, kde sponzoring musí skončit. Nemůže to být za hranicí úplatku. Jestli je někdo z vás schopný dát ruku do ohně, že tomu tak není, já si na tohle hrát nebudu," přiznává Král, že s českým hokejem není vše v pořádku.

Ministerstvo školství chce na hokej poslat kontrolu, Král se směje

V souvislosti s kauzou kolem Vladimíra Růžičky se k akci odhodlal i ministr školství Marcel Chládek, jehož úřad je jedním z hlavních přispěvatelů na sport a do hokeje dává podle ministra stovky milionů korun ročně. Chládek se nechal slyšet, že nechá prověřit financování hokeje za roky 2012 až 2014. Kontrola by podle něj mohla začít v řádu dní.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král ale označil Chládkovo vyjádření za velmi humorné. A poukázal na skutečnost, že Nejvyšší kontrolní úřad před nedávnem provedl u velkých sportovních svazů kontrolu využití finančních prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu v letech 2011 až 2013 a u svazu ledního hokeje žádné chyby nenašel.

"Až jsem byl sám překvapený, že kontrola byla bez připomínek. Vždy nějaká je, alespoň vám řeknou, že máte dát fialové razítko místo růžového," uvedl Král a pozastavil se i nad Chládkovým vyjádřením, že ministerstvo dává do hokeje stovky milionů korun. "Až bude stát do hokeje posílat stamiliony korun, tak žádný případ Růžička nebude. Možná tak stamiliony za desítky let," řekl Král. V loňském roce podle něj ČSLH dostalo dotaci 100 milionů korun, dalších 150 milionů musel svaz do rozpočtu zajistit od sponzorů.

Zdroj
ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy