Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Král po znovuzvolení: Priorita je zlepšení výsledků, už nejsem krizový manažer

Praha - Už třetí funkční období čeká v čele českého hokeje Tomáše Krále. Poté, co si v předchozích osmi letech vzal za úkol především vylepšit finanční situaci svazu, si staronový prezident ČSLH vytkl novou prioritu. Tou je vylepšení výsledků reprezentačních týmů. 

Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"V předešlých případech jsem byl zvolen spíše jako krizový manažer a nesouviselo to až tak s hokejem. Spíše se situací, jaká byla. Kdyby vše fungovalo, tak asi nebyl důvod, abych byl v čele hokeje. Věhlasných a výborných hokejových jmen má naše země řadu. A já jsem si toho byl vždy vědom," uvedl Král, který svaz v roce 2008 převzal s velkými dluhy.

Momentálně je však na tom ČSLH i díky loňskému úspěšnému mistrovství světa v Praze a Ostravě ekonomicky dobře a Král se tak může soustředit i na sportovní stránku. "Z pohledu ekonomiky už toho moc nevymyslíme, neposuneme se nikam dále. Přichází doba, kdy se musíme věnovat hokeji a udělat pro něj maximum," tvrdí dvaapadesátiletý funkcionář, kterému na konferenci v Praze dali hlas všichni delegáti. 

"Určitě bych chtěl vidět lepší hokejové výsledky," řekl Král směrem k dalším sezonám. "Už to nebude o rozhodnutích seshora. Musí přijít roky týmové spolupráce a všichni musíme táhnout za jeden provaz," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Král zůstává v čele ČSLH

Seniorským ani juniorským reprezentacím se v posledních letech na MS nedaří. Na seniorském šampionátu získalo Česko medaili naposledy v roce 2012. Osmnáctka sice získala před dvěma lety stříbro, jinak ale nedokázala od roku 2006 postoupit do semifinále. Dvacítka brala bronz před jedenácti lety a od té doby také v bojích o medaile nebyla.

"Dříve se dalo schovat za to, že základním úkolem bylo zachránit vůbec existenci a nastartovat vývoj. To se nám podařilo vyřešit a jsme stabilizovaní. Teď se můžeme věnovat hokeji, což je ale zároveň potřeba začít řešit odspodu. Děti, které přijdou v pěti šesti letech na hokej, tak jdou do klubu. Nepřijedou do Prahy na svaz. Proto mluvím o tom, že další čtyři roky by měly být obdobím týmové spolupráce," uvedl Král.

Hokejový svaz už řadu projektů pro děti a mládež spustil. Nyní je hlavním úkolem podle Krále začít vychovávat individuality a takzvané rozdílové hráče, čili hvězdy. "Tam nás tlačí pata. V dřívější době to fungovalo dobře a dařilo se nám je vychovávat. K tomu se musíme vrátit. Musíme se začít věnovat sportovním detailům. Například bych chtěl, aby se mladí hráči dostali do profesionálního hokeje, to je na každém mistrovství rozdíl mezi námi a dalšími zeměmi," dodal Král.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články