Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Král po dalším znovuzvolení odhalil plány: zúžit soutěže a vyřešit status extraligy

Při volbě prezidenta Českého hokeje znovu neměl protikandidáta, a tak nebylo překvapením, že došlo na jeho znovuzvolení. Šestapadesátiletý Tomáš Král tak bude v čele svazu další čtyři roky. "Věřím ale, že to má nějaký vývoj a v těch nadcházejících čtyřech letech se vyprofiluje celá řada jmen lidí, kteří by to mohli převzít se ctí," řekl a zmínil i některé osobnosti potenciálních kandidátů včetně legendárního útočníka Jaromíra Jágra.

Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Jsou tu lidé, kteří o tom mohou přemýšlet. Když jsem začínal, tak tu moc osobností, které by mohly tohle dělat, nebylo," řekl Král. "Většina těch nejlepších hokejistů zlaté generace ještě hrála, z některých se stali třeba majitelé či manažeři klubů," připomněl.

"Teď je ale jednoznačné, že se tu profilují osobnosti, které to budou moct dělat. Ať jde o Jardu Jágra, kdyby se tomu chtěl věnovat, Libora Zábranského, Milana Hniličku, nebo Martina Straku. Je tu spousta těch, kteří se věnují funkcionařině a mohli by kandidovat na tuhle pozici, která by jim podle mého slušela," prohlásil Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Král bude prezidentem hokejového svazu i v dalších čtyřech letech

Přiznal, že by byl radši, kdyby byl jedním ze tří nebo čtyř kandidátů. "Když se objevila informace, že o tom uvažuje Lojza Hadamczik, tak jsme spolu mluvili a já mu říkal, ať z toho určitě nemá nějaký špatný pocit, že mně to nijak nevadí. Věřím ale, že to má nějaký vývoj a v těch nadcházejících čtyřech letech se vyprofiluje celá řada jmen lidí, kteří by to mohli převzít se ctí," konstatoval Král.

Tématu volby nového prezidenta Českého hokeje se věnoval Hokej fokus podcast:

Plány? Hlavně vyřešit extraligu

Když do funkce ve 44 letech nastoupil, vůbec nepočítal s tím, že by jeho hokejová vláda měla trvat tak dlouho. "A teď se blíží šedesátka. Hokej je kolos. Dnes už vím, o čem mluvím, o čem to řízení je. Pracuju s lidmi, které si vybírám, velká odpovědnost i kompetence jsou na nich. Je to nějakým způsobem zaběhnuté. Kolena se mi netřesou z toho, že nevím, co je přede mnou, ale protože vím, co je přede mnou," pousmál se Král.

Výnosy hokejového svazu šly nahoru, teď čelí následkům pandemie

* Výnosy hokejového svazu vzrostly ze 453,3 milionu korun z roku 2016 na 672,4 milionu v loňském roce, tedy téměř o polovinu.
* Na výnosech svazu se ze dvou třetin podílejí příjmy z vlastní činnosti (reklama a sponzoring, soutěže, výchovné z NHL, pořadatelství mezinárodních akcí a další zdroje), jedna třetina pak připadá na dotace z veřejných rozpočtů. Velmi zásadní pro investice v posledních letech byl úspěch světového šampionátu 2015 v Praze a Ostravě.
* V novém období bude ale podle prezidenta svazu Tomáše Krále hlavní výzvou vyrovnat se s ekonomickými dopady pandemie koronaviru.
* Podle průzkumu, na němž se podílely dvě třetiny účastníků extraligy a první a druhé ligy, utrpěly tyto kluby v důsledku pandemie a předčasně ukončené sezony ztráty v souhrnné výši 367,8 milionu korun. Jde o příjmy ze vstupného, smluv s partnery, merchandising, catering, pronájmy prostor a ledových ploch a další.

Před dalšími čtyřmi roky vidí na obzoru několik zásadních bodů. "Teď je samozřejmě největší starostí vše spojené s koronavirem. Byl bych rád, kdyby tento průšvih co nejdříve skončil. Je to celosvětová věc a vidíte, že třeba NHL pořád neví, jak to uchopit. Je divné hrát NHL v červenci a bez lidí, podle mého naprosto zoufalá situace... Na druhou stranu – hokej se hrát musí. Kloním se k tomu, že i kdyby se měl začátek extraligy hrát jen pro televize a bez lidí, tak pokud bude nějaké světlo na konci tunelu, měli bychom dělat všechno, aby se hrálo," řekl Král.

"Po té sportovní stránce chci, aby se dotáhly soutěže na ty snížené počty. A aby se to usadilo, vyřešily se postupy a sestupy po řadě zkoušek a experimentů, které se ne vždy povedly. Chci také vyřešit extraligu, aby se definitivně rozhodlo, jestli si to kluby převezmou, nebo ne, protože to řízení není jednoduché, jak se může navenek zdát. Míč je nyní na straně extraligy," připomněl Král.

Připomeňte si rozhovor Tomáše Krále pro Hokej v 60 minutách:

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Tomáše Krále pro Hokej v 60 minutách

České hry nadále s otazníkem

* První velká akce hokejové reprezentace v nové sezoně, kterou mají být z přelomu dubna a května na srpen přeložené České hry (Carlson Hockey Games) v Brně, zůstává zahalena nejistotou.
* Domácí turnaj, který má uzavřít předchozí sezonu seriálu Euro Hockey Tour, komplikuje za současných okolností vedle jiného fakt, že Rusko a Švédsko stále patří mezi země s vysokým rizikem nákazy koronavirem.
* "Mluvili jsme o tom s epidemiologem. Je naprosto jednoznačné, že týmy by sem mohly přijet, pokud by přijely s dvojitým testováním. S fanoušky těžko, protože ti by neprošli ani letištěm a nedostanou se sem. A pokud jde celkově o přítomnost fanoušků na stadionu, tak sektory na stání vůbec a na sezení by to bylo ob řadu a ob místo, jak začínal fotbal," uvedl Král.

Další zásadní oblastí jsou pro něho akademie. "Tam chceme výrazně přitvrdit, proto měníme kritéria. Hlavní pro nás asi bude produkce hráčů do profesionálního hokeje, protože máme sice akademie s krásným zázemím, kde všechno funguje, ale za pět let tam nevychovali jediného hráče do A-týmu. K čemu to potom je?" nadnesl Král.

Rád bych sklízel nějaké plody, uvedl Král

Rozloučit by se měl symbolicky po domácím mistrovství světa v roce 2024. "Jde o naše zlaté vejce, které musíme dokázat zase získat. Díky tomu, že jsme dokázali zorganizovat nejlepší šampionát v historii jeho úrovní i ekonomikou, jsme si mohli dovolit vše za posledních pět let. Víme jasně, že uspořádání mistrovství světa určí ekonomickou situaci českého hokeje potom na dalších pět let," uvedl Král.

Věří, že za svou práci se dočká odměny v podobě výrazného úspěchu. "Rád bych sklízel nějaké plody... Občas se nějaké sklidily v době, kdy se to třeba nečekalo. Teď myslím, že by se mohlo něco povést, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, jak významně se změnila ta mapa hokejového světa," zdůraznil Král.

"Momentálně nevím, co bude, ale jinak ten progres v těch ostatních evropských zemích je obrovský. A je to přímá úměra tomu, jak velký význam tomu ta společnost dá, jak moc peněz do toho nalejou a podobně. Myslím si však, že my ten základ, ten podstavec máme hodně pevný. Jde jen o to, abychom z toho dokázali vytlačit maximum, což se zatím úplně nepovedlo, ale myslím, že k tomu není daleko," prohlásil Král.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články