Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kovář na MS nepojede, nahradí ho Machovský. Dorazili Jordán a Sekáč

Praha - Gólman Jakub Kovář se omluvil z rodinných důvodů z přípravy na hokejové mistrovství světa. V týmu ho na srazu v Praze nahradil Matěj Machovský z Plzně, který doplní dvojici Pavel Francouz a Dominik Furch. Přijely i posily z NHL - Michal Jordán a Jiří Sekáč. Reprezentace se střetne ve čtvrtek 21.4. s Finskem, přímý přenos vysíláme od 17:00 na ČT sport a našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

Trenér Vladimír Vůjtek po pátečním utkání ve Švýcarsku uvedl, že na šampionát počítá s trojicí brankářů působících v Kontinentální lize a do přípravy už neplánuje pozvat dalšího gólmana.

Nyní ale musel v týmu udělat změnu. Dvaadvacetiletý Machovský, který hrál s Plzní semifinále play-off extraligy, se přiřadí k Pavlu Francouzovi z Čeljabinsku a Dominiku Furchovi z Omsku. Původně chtěl trenér místo Kováře pozvat Jakuba Štěpánka, který vychytal v švýcarské lize titul Bernu. "Mluvil jsem s ním a Kuba se omluvil z důvodu zranění," podotkl Vůjtek.

Volba mezi gólmany širšího reprezentačního kádru padla na Machovského. "On byl ten, co chytal nejdéle, takže jsme se rozhodli pro něj. Měli jsme samozřejmě v merku ještě Sedláčka, ale ten strašně dlouho nestál v bráně, tak jsme od toho upustili," uvedl Vůjtek, který bude ještě čekat na vývoj v zámoří, kde bojují o Stanleyův pohár Petr Mrázek a Michal Neuvirth. 

Vladimír Vůjtek: "Ještě jsme to nepustili úplně z hlavy, ale samozřejmě máme indicie, že ti kluci mají určité problémy a nepřijedou. Přeci jen tam ty brankáře máme a definitivu nám nikdo nedal, že nepojedou. Čekáme na to, až v soutěži skončí, a potom se rozhodneme."

Machovský se zprávu o tom, že se má připojit zpět k reprezentaci, dozvěděl v neděli večer, kdy mu volal Vůjtek. "Ptal se mě, jestli chci a mohu přijet. Tak jsem řekl, že tohle se neodmítá, a v úterý jsem tady," řekl Machovský. 

Plzeňský gólman si dobře uvědomuje, že existuje reálná šance, že se jako trojka dostane na MS. "I tohle jsme s trenérem probírali. Určitě se ale bude čekat na to, kdo vypadne v Americe a zda nepřijede. Pokud se tak nestane, tak je možné, že bych se tam podíval," uvedl Machovský, který chytal naposledy 8. dubna, kdy Západočeši prohráli šestý zápas semifinále. "Pauza tam byla, přes týden jsem nebyl na ledě, ale snad se do toho dostanu rychle. Doufám, že se dostanu i do branky," řekl Machovský.

Jakub Kovář
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Kovář upřednostnil rodinu

Sedmadvacetiletý Kovář se rozhodl být s manželkou Petrou, s níž očekává narození potomka. "Čekáme rodinu a rozhodl jsem se být proto doma s rodinou, abych mohl být ženě při ruce a se vším jí pomoci," řekl Kovář. "Kromě narození dítěte navíc doděláváme barák a já jsem byl osm měsíců pryč kvůli hokeji. Dlužím to manželce a chci jí maximálně pomoct, jak to jen půjde," doplnil.

Připustil však zároveň, že nešlo o úplně snadné rozhodnutí. "Samozřejmě mě mrzí ta sportovní stránka. A mrzí to z tohoto pohledu i mou ženu, ale myslím, že je správné nemít hokej na tom úplně prvním místě," prohlásil Kovář, jenž v KHL působí od roku 2013.

Michal Jordán
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

K týmu se připojili Jordán se Sekáčem

Jordán na sraz zamířil přímo z letiště. "Ten poslední týden, ve kterém jsme s rodinou balili a řešili pas pro dceru, byl masakr. Teď jsme v Raleighu málem ani neodletěli, stihli jsme to na poslední chvíli. Jsem rád, že už to máme všechno za sebou a jsem tady," řekl Jordán. Nepřišly mu ale hokejky, trénink proto musel vynechat.

Sekáč přiletěl do Česka už v sobotu. "Cesta z Arizony je docela náročná a časový posun taky není úplně nejmenší. Ještě se z toho trochu dostávám, ale myslím, že to bude brzy vše OK," řekl Sekáč, který se vrací do národního týmu od mistrovství světa v Minsku v roce 2014. "Jsem rád, že si mohu trochu spravit chuť a ještě sezonu napravit, protože nebyla úplně nejlepší," připojil Sekáč, který působil také v Anaheimu i Chicagu a připsal si v 39 zápasech NHL gól a pět asistencí.

Další dvě akvizice z kanadsko-americké soutěže - útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu - se představí až další týden ve Znojmě, kde by se trenéru Vladimíru Vůjtkovi měli již hlásit i finalisté z české extraligy a KHL.

Je nám líto, video expirovalo.
Jordán a Sekáč přiletěli do Prahy

V pátém týdnu přípravy má Vůjtek k dispozici pětadvacetičlenný kádr. Po duelech ve Švýcarsku národní tým opustili obránci Marek Trončinský z Mladé Boleslavi, Jan Rutta z Chomutova a útočníci Rudolf Červený z Hradce Králové, Jan Hruška z Komety Brno a Lukáš Radil ze Spartaku Moskva, jehož vyřadilo zranění.

Kádr české hokejové reprezentace na pátý týden přípravy na květnové MS v Rusku a duely Euro Hockey Tour s Finskem v Oulu a Kouvole (21. a 23. dubna):

Brankáři: Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Matěj Machovský (Plzeň),

obránci: Milan Doudera, Josef Hrabal (oba Třinec), Tomáš Voráček (Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (Plzeň), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.), Michal Jordán (Carolina/NHL),

útočníci: Richard Jarůšek, Tomáš Urban (oba Mladá Boleslav), Roman Červenka (Chomutov), Petr Holík (Zlín), Dominik Kubalík (Plzeň), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Sekáč (Arizona/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články