Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Kovalčuk znovu mění dres, ruskou legendu získal Washington. Marleau jde do Pittsburghu

Ilja Kovalčuk se znovu stěhuje. Ruský útočník už v této sezoně oblékal dres Los Angeles a Montrealu, nově bude hrát za Washington. Canadiens za Kovalčuka obdrželi volbu ve třetím kole letošního draftu, ale budou se nadále z poloviny podílet na hráčově platu. Klub změní také Patrick Marleau ze San Jose, kterého získal Pittsburgh. Brankář Robin Lehner opustil Chicago a stěhuje se do celku Vegas Golden Knights.

Ilja Kovalčuk
zdroj: ČTK/AP autor: Graham Hughes

Kovalčuk bude čtvrtou ruskou hvězdou v kádru Capitals vedle kapitána Alexandra Ovečkina, dalšího útočníka Jevgenije Kuzněcova a obránce Dmitrije Orlova. Mezi jeho nové spoluhráče patří také čeští beci Radko Gudas s Michalem Kempným a útočník Jakub Vrána.

"Ilja je talentovaný ofenzivní hráč, o němž se domníváme, že nám směrem dopředu poskytne další možnosti a flexibilitu. Jde o zkušeného a šikovného útočníka, který dokáže připravovat šance, a přispěje tak k ofenzivní stránce naší hry," uvedl generální manažer Capitals Brian MacLellan.

Kovalčuk už ale zdaleka tolik nezáří jako před svým odchodem do Kontinentální ligy. Z ní se vrátil do zámoří v létě 2018, kdy se po pěti sezonách strávených v Petrohradu v KHL dohodl s Los Angeles na tříleté smlouvě s celkovým příjmem 18,75 milionu dolarů.

Výběr nejzajímavějších přestupů v NHL před uzávěrkou (21:00):

Ilja Kovalčuk z Montrealu do Washingtonu.
Mike Green z Detroitu do Edmontonu.
Jean-Gabriel Pageau z Ottawy do New Yorku Islanders.
Vladislav Naměstnikov z Ottawy do Colorada.
Vincent Trocheck z Floridy do Caroliny za Chasea Priskieho, Erika Haulu, Lucase Wallmarka a Eetua Luostarinena.
Carolina posilovala i obranu - z New Jersey přivedla Samiho Vatanena, z Rangers přichází Brady Skjei.
Nate Thompson z Montrealu do Philadelphie.
Patrick Marleau ze San Jose do Pittsburghu.
Wayne Simmonds z New Jersey do Buffala.
Andreas Athanasiou a Ryan Kuffner z Detroitu do Edmontonu za Sama Gagnera. K Oilers se připojil i útočník Tyler Ennis z Ottawy.
Robin Lehner z Chicaga do Vegas.
Conor ShearyEvan Rodrigues míří Buffala do Pittsburghu výměnou za Dominika Kahuna.

Po vstupu do probíhajícího ročníku se ho ale Kings rozhodli zbavit a rozvázali s ním po polovině prosince kontrakt. Kovalčuk si za 17 utkání připsal tři góly a šest nahrávek, pak ale ze sestavy vypadl, dalších osmnáct zápasů zůstal jen na tribuně a byl umístěn na seznam volných hráčů.

Po nuceném konci v Los Angeles podepsal dvoucestnou smlouvu s Montrealem do konce této sezony s minimálním platem 700 tisíc dolarů. Pokud by působil v nižší AHL, dostal by zkušený veterán jen desetinu. Od začátku ročníku nastoupil celkem do 39 utkání a nastřádal 22 bodů (9+13). Po návratu do NHL si připsal 56 bodů (25+31) ze 103 zápasů.

Ovečkin a Kovalčuk si spolu zahráli za Rusko vedle několika světových šampionátů také na olympijských turnajích v letech 2006, 2010 a 2014. Ve Washingtonu by se měl Kovalčuk hlásit v úterý ráno na tréninku a hned večer by ho měla čekat premiéra proti Winnipegu.

Patrick Marleau
zdroj: USA Today Sports autor: Anne-Marie Sorvin

Marleau si ještě jednou zahraje o Stanley Cup

Ostřílený útočník Patrick Marleau bude mít příležitost zabojovat v této sezoně NHL o Stanley Cup, který mu stále chybí. Čtyřicetiletý kanadský hokejista, jenž se před sezonou vrátil do San Jose, kde strávil většinu kariéry, se stal posilou Pittsburghu. Sharks za jednu z klubových ikon získali volbu ve třetím kole draftu 2021. Pokud by Penguins vyhráli letos Stanley Cup, volba se změní na druhé kolo.

Marleau, dvojnásobný olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa, podepsal na startu tohoto ročníku po dvou sezonách strávených v Torontu se San Jose roční smlouvu na 700 tisíc dolarů. S Maple Leafs měl původně tříletý kontrakt, byl ale vyměněn do Caroliny a ta z něj v létě udělala nechráněného volného hráče.

Lehner rozšíří kvalitu v brankovišti Vegas

Švédský brankář Robin Lehner bude chytat za tým Vegas Golden Knights, kam byl vyměněn z Chicaga. V novém působišti by osmadvacetiletý gólman měl krýt záda jedničce Marcu-Andrému Fleurymu.

Lehner v této sezoně odchytal za Chicago 33 zápasů, ve kterých pomohl Blackhawks k šestnácti výhrám. V minulé sezoně, ve které působil v New York Islanders, se dostal do užší nominace na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články