Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kouč Petrohradu Říha: Zatím na nás nikdo netlačí

Hradec Králové - Trenér Miloš Říha při předchozích angažmá v ruských klubech mohl se svými svěřenci spíše jen překvapit. Toto léto ovšem pro něj začíná zcela nová etapa: jako hlavní kouč převzal SKA Petrohrad, pravděpodobně nejbohatší hokejový klub v Evropě, který má pro novou sezonu KHL jen nejvyšší cíle v podobě mistrovského titulu. Říha se příliš nechtěl vyjadřovat k debatě, která se rozpoutala po vyhazovu hvězd Alexeje Jašina a Maxima Sušinského. Podle hokejového experta Borise Majorova udělal Říha "osudovou chybu".

Dvaapadesátiletý Říha vedl v minulosti Chimik Voskresensk, Spartak Moskva a Atlant Mytišči, který na jaře dovedl až k nečekané účasti ve finále. Byť je moskevský Spartak z pohledu historie pojmem, teprve nyní převzal český kouč velkoklub současnosti. "Zatím jsem to ale nijak nepocítil, spíš naopak. Vedení je naprosto vstřícné a nechává nám prostor. Přišel generální manažer (bývalý vynikající obránce Alexej Kasatonov), který velmi rozumí hokeji a s nímž jsme našli společnou řeč. Zatím na nás nikdo nijak netlačí a připravujeme se v klidu," řekl Říha.

Nejvyšší možné cíle klubu se ale nijak nezměnily. "Už je mají pět let a nikam se nedostali. Cíle zůstávají stejné, ale já se to snažím mírnit. Tam je deset hodně kvalitních týmů a je to pak i otázka štěstí, momentální formy, zranění... Sezona je dlouhá a může se toho hodně stát," připomněl.

Vyhazov Jašina a Sušinského budí emoce

Poměrně zásadní věci už se v klubu ostatně udály. Odešli z něj nuceně elitní hráči a hvězdy první velikosti Alexej Jašin a Maxim Sušinskij. Jašinovi skončila smlouva, Sušinskij, jenž si v ruských médiích postěžoval, že Říha stál za jeho odchodem, měl ještě rok platného kontraktu před sebou. "K tomu se nechci nijak moc vyjadřovat. Nejde o žádnou kauzu; to je prostě profesionální práce. Ještě předtím, než jsem vůbec podepsal smlouvu, se jednalo na úrovni klubových prezidentů o hráčích a u Sušinského byl velký otazník. Na konci se pak rozhodlo, že se mužstvo bude omlazovat, čímž padlo to rozhodnutí," vysvětlil Říha.

Miloš Říha o Maximu Sušinském:

"Každý z nás můžeme být jistě nějakým způsobem ukřivdění. Je to výborný hráč, a kdyby byl v našem mužstvu, já bych ho zařadil a rád ho tam viděl, ale rozhodnutí přišlo takovéhle...."

Podle experta listu Sovětskij sport však udělal Říha "osudovou chybu", když se zbavil veteránských hvězd. Tým s věkovým průměrem 32 let bylo sice nezbytné omladit, ale podle bývalého hokejisty, trenéra a funkcionáře Borise Majorova je na místě otázka, zda to v případě obou sedmatřicetiletých hvězd v Petrohradě "nepřepískli".

S odchodem Jašina, kterému beztak v klubu po dvou letech končil kontrakt, je expert ještě ochoten se smířit, ale Sušinskij je podle něj jiný případ. "Vždyť to je rodilý Leningraďan, odchovanec SKA, kapitán týmu. V posledních letech se stal opravdovým symbolem klubu, jeho vizitkou. V týmu by měli být lidé uchovávající tradice. Cožpak v petrohradském klubu bylo mnoho hráčů z vlastního chovu? Všehovšudy brankář Maxim Sokolov (39) a Sušinskij. Když už jsou tak vzácní, mělo by se k nim přistupovat šetrněji. V tom je krok vedení klubu nepochopitelný," rozhořčil se.

Připomněl také názory, že Sušinského vyšoupl z týmu Miloš Říha či že se odchod neodehrál přinejmenším bez konzultace s koučem. "Nejsem si jist, zda právě Říha byl iniciátorem. Ale jestli tomu tak bylo, tak se Říha dopustil chyby. Samozřejmě, autorita Su-33 (přezdívka Sušinského) mohla českému odborníkovi překážet. Vše ale závisí na trenérově moudrosti - zda si z hráčů s autoritou udělá spojence, anebo naopak vstoupí do konfrontace s nimi."

Na první vítězství se Petrohrad nadřel

Na soustředění vyrazil Říha s mužstvem na dva týdny do rodného Přerova, po pár dnech se o síle kádru zatím nechtěl bavit. "Trošku jsem se bál toho, že mužstvo nebylo zvyklé tolik pracovat. Naložili jsme na kluky obrovské penzum práce, ale velmi pozitivní je to, že k tomu všichni přistoupili na sto procent," pochvaloval si.

Jeho svěřenci odstartovali zápasový program duelem s prvoligovým Hradcem Králové a na výhru 2:0 se docela nadřeli. "Bylo to první utkání a v začátku, kdy se dostáváme do kondice a jsme v hrubé práci, jsme zatím ani nedělali žádné taktické věci, a proto ani nedávali taktické pokyny. Nadšení domácích jsme eliminovali hlavně poctivým hokejem a prací," uvedl Říha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články