Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Konečně přišlo tříbodové vítězství, oddychl si Vůjtek

Moskva - Z druhé výhry na lavičce českého národního týmu a z prvního plného bodového zisku se mohl radovat po obratu na Channel One Cupu proti Švédsku (3:1) trenér Vladimír Vůjtek. Jeho svěřenci si tak připsali další body do tabulky Euro Hockey Tour, v které měli z předešlých čtyř duelů jen dva za listopadové vítězství na Karjale v Helsinkách proti Rusku 4:3 po samostatných nájezdech. Právě s Ruskem budou Češi hrát poslední zápas turnaje, sledujte jej od 11:40 na programu ČT sport a našem webu.

Vladimír Vůjtek a Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Jsem rád, že to tříbodové vítězství už přišlo. My jsme předešlé zápasy kromě první třetiny se Švédskem na prvním turnaji nehráli špatně, byly to zcela vyrovnané zápasy, ale body nechodily. Tentokrát se to otočilo. Štěstí je také chvilku na jedné straně a chvilku na druhé," řekl Vůjtek, který v létě vystřídal na lavičce Vladimíra Růžičku. "Některé minulé výkony byly dobré, ale bohužel jsme nedávali góly. Se Švédskem jsme dali tři góly, a proto jsme vyhráli."

Oproti čtvrtečnímu duelu s Finskem v Praze (0:3) byli jeho svěřenci v ofenzivě nebezpečnější, a hlavně efektivnější. "Byl to úplně rozdílný zápas než s Finskem. Finové se soustředili na defenzivu, perfektně bránili střední pásmo a obranu mají propracovanou. My jsme nebyli schopní se přes ně prosadit. Nyní se role otočily. My jsme hráli z té pozorné obrany a z toho jsme se dostávali do protiútoků," popsal rozdíly s čtvrtečním duelem v Praze, v kterém byl podle něj tým v ofenzivě jalový.

Podobně jako v O2 areně ani tentokrát ani jeden tým soupeře nepřehrával. "Bylo to jako ve čtvrtek. Nikdo neměl navrch, v Praze vyhráli Finové, tentokrát jsme vyhráli my," uvedl osmašedesátiletý kouč. Jeho tým oplatil Švédsku měsíc starou prohru z Örnsköldsviku 2:6, při které hned v úvodu dvakrát inkasoval v oslabení. Nyní Češi sehráli tři oslabení daleko lépe. "Ve Švédsku hráli přesilovky perfektně. Teď jsme zase gól v oslabení dostali, ale myslím si, že jsme to celkem v pohodě drželi," uvedl Vůjtek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlas utkání Švédsko - Česko

Oba brankáři chytají dobře, nezklamali nás, říká Vůjtek

Naopak jej mrzela nevyužitá 89 vteřin trvající přesilovka pěti proti třem z konce druhé třetiny za stavu 1:1. "Tam nám přeci jen ta zkušenost hráčů s přesilovkami chybí. Není čas je trénovat, jen se to ukáže na tabuli," prohlásil Vůjtek. "Měli jsme to namalované, hráči věděli, co mají hrát a kde mají být. Pak se tam ti beci prostřídali a ten systém z toho vypadl. A hlavně nejsou tak zkušení, aby si udělali prostor pro střelu. Bylo vidět, že tři střely šly do prvního hráče. To by se ve hře pět na tři nemělo stávat," poukázal na to, že hráči potřebují sbírat další reprezentační ostruhy.

Spokojený byl i s výkonem brankáře Pavla Francouze. O tom, zda zůstane v neděli proti Rusku v brance, nebo bude jako ve čtvrtek chytat Dominik Furch, se rozhodne před zápasem. "Oba gólmani chytali oba zápasy dobře, nezklamali nás tady," uvedl Vůjtek. Rusko si po úvodní prohře se Švédskem 1:4 spravilo chuť a rozdrtilo Finy 8:1. "První třetinu hráli úplně s úžasným nasazením. Všechno jim tam padalo a všechno vycházelo. Hráli jak za starých časů a byli velice dobří. My je nesmíme do těch kombinací pustit, jinak to špatně dopadne," prohlásil Vůjtek.

Je přesvědčený, že jeho tým je schopen se sbornou hrát opět vyrovnaný zápas. "I když oni mají hodně času na odpočinek. Jejich zápas byl po třetině rozhodnutý a pak už se jen klouzali," doplnil Vůjtek před duelem, který se hraje už ve 12:00. Rusové budou mít podle něj velkou touhu doma vyhrát. "I publikum nám dneska fandilo, protože takhle oni zůstali ve hře a zítra zase budou nabuzení na vítězství," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články