Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Konec extraligy ve Varech? Vlastník klubu chce prodat licenci

Karlovy Vary – Osud extraligového hokeje v Karlových Varech je nejistý. Vedení klubu HC Energie se snaží zabránit snížení finančních dotací od města. Letošní sezonu možná karlovarští hokejisté dohrají v Sokolově. Většinový vlastník klubu Karel Holoubek nezastírá, že uvažuje o prodání licence. Ve hře jsou Ústí nad Labem nebo Chomutov, informoval server iDnes.cz. Holoubek dnes jednal s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem. Podle Kulhánka ale z jednání žádný jednoznačný závěr nevyplynul. Obě strany trvají na svých argumentech.

"Nemůžu utáhnout všechno, očekávám, že podpora města se vrátí na úroveň, jakou si klub zaslouží," prohlásil držitel třiadevadesátiprocentního podílu v klubu Holoubek pro iDnes.cz. Letošní sezonu však chce dohrát v Sokolově, a když se postoj města nezmění, příští rok pak hodlá prodat licenci. "Chomutov si postavil nový stadion. Licence by se dala prodat i do Ústí nad Labem. Ještě uvidíme," řekl Holoubek.

Vedení města se nechce nechat zviklat

Vedení klubu se nelíbí propad dotací z celkových 18 milionů z roku 2009, z čehož dva miliony tvořila prémie za titul, až na 11,3 na rok 2011. Vedení města nechce nátlaku klubu a fanoušků ustoupit. "My jsme naši argumentaci přednesli. Já nejsem schopen přijmout skutečnost, že ekonomickou recesi má nést na bedrech město. Recese dopadla stejně na soukromý sektor jako na veřejný. Myslím, že z naší strany jsou veřejné prostředky kráceny v daleko menší míře než ze strany soukromého sektoru," řekl primátor Karlových Varů. Podle něj podpora ze strany města je adekvátní významu extraligy ve městě a musí odpovídat tomu, na co město má. "Na víc prostě město nemá," dodal Kulhánek.

Pokud se hokejovému klubu zkrátí dotace, požádá generální manažer klubu Miroslav Vaněk hned druhý den o výjimku a možnost hrát v Sokolově. "Zatím jsme o tom předběžně mluvili se zástupci Baníku Sokolov, kterého by se naše působení v Sokolově nejvíce dotklo," řekl Vaněk. Podle ředitele Správy sportovních zařízení Sokolov Jána Pariho zatím HC Energie se správci zimního stadionu v Sokolově nejednala. "Několik zápasů extraligy se tu už hrálo, i když hala nesplňuje náročné požadavky na extraligu. Pro nás by to byl vítaný příjem," řekl.

Rozhodující den: 25. leden

Za návrhem rozpočtu stojí celá koalice, složená ze zástupců Karlovarské občanské alternativy, sdružení ALTERNATIVA, sdružení O co jim jde a TOP 09. V zastupitelstvu mají 20 z 38 hlasů. Rozhodující hlasování se uskuteční 25. ledna. Před jednáním zastupitelstva chce klub zorganizovat demonstraci.

Do nové KV areny se Energie přestěhovala po zisku titulu v roce 2009 ze starého zimního stadionu, tzv. Plecharény, a výrazně jí stouply náklady. "My jsme za rok 2010 dostali od města jen 12,8 milionu korun a bylo nám slíbeno, že dalších 3,2 milionu bude doplaceno po mistrovství světa basketbalistek, abychom byli na 16 milionech. To se nestalo, protože se vyměnila vládní garnitura, řekli, že to není jejich slib," podotkl Vaněk.

Ústí ani Chomutov o koupi licence neuvažují

Kandidáti na postup z první hokejové ligy Ústí nad Labem a Chomutov však v současné době tvrdí, že o koupi licence neuvažují. "V tento okamžik je to bezpředmětné, nezabýváme se tím. Soustředíme se na vrchol sezony," prohlásil marketingový ředitel ambiciózního Chomutova David Dinda. "Nebudeme nic kupovat, protože si to letos vybojujeme. Podle mě je pan podnikatel Holoubek dobrý stratég a jen vytváří tlak na město," uvedl předseda představenstva Ústí nad Labem Jan Dragomir.

Fanoušci sepsali petici

Před včerejším utkáním s Pardubicemi, ve kterém si Západočeši výhrou 4:1 upevnili osmou pozici, fanoušci Karlových Varů podepisovali petici za změnu postoje města k podpoře hokeje. Akce, která se snaží pomoci odvrátit hrozbu stěhování klubu z KV areny či dokonce prodeje licence na extraligu, bude pokračovat i před nedělním duelem s Brnem. Ten by také mohl být pro Energii teoreticky posledním v moderní karlovarské hale.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články