Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kometa zvládla úvodní bitvu v Plzni a drží neporazitelnost v play-off

Úvodní souboj vítěze základní části Plzně s obhájcem titulu Kometou Brno splnil všechna očekávání fanoušků. Brňané v emotivní bitvě zvítězili na ledě Indiánů 3:2 a uspěli tak i v pátém utkání v letošním play-off. V součtu s loňskou sezonou neprohráli svěřenci Libora Zábranského ve vyřazovací části už jedenáct duelů v řadě. Vítěznou branku vstřelil ve 45. minutě v přesilovce Hynek Zohorna, brance ale předcházelo sporné vyloučení domácího Davida Skleničky.

Utkání Plzeň - Brno
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

První třetina sice přinesla jediný gól, ale rozhodně nenudila. Jako první z obou gólmanů se díky střelecké aktivitě hostů zahřál na provozní teplotu domácí Svoboda.

Strážce brněnské branky Čiliaka zachránila při Kracíkově pokusu v polovině sedmé minuty tyč. Další velkou příležitost nezužitkoval Jones.

Na začátku 12. minuty zazvonila branková konstrukce i za Svobodovými zády po ráně Haščáka, Kometa se však už pár vteřin poté dočkala vedoucího gólu.

Radim Zohorna našel od zadního hrazení Vondráčka, který mezi Kadlecem a Denisem Kindlem dostal překvapivě mnoho prostoru a nezaváhal.

"Tam se to dva metry před bránou ke mně dostalo, já jsem do puku jenom plácnul a spadlo to tam," popsal vedoucí trefu Vondráček.

Západočeši měli poté celou řadu šancí k tomu, aby srovnali krok. Kantner ztroskotal na Čiliakově betonu, brněnský gólman vychytal i Moravčíka.

Když se pak Jakub Kindl parádně proháčkoval až do zakončení, tváří v tvář proti Čiliakovi bekhendem přestřelil. Dobrou příležitostí pohrdl i Stach.

Brzy po nástupu do druhého dějství přišel zkrat Tomáše Kubalíka, jenž po buly sekl mezi nohy do citlivých míst Haščáka. Zápas tím pro něj po trestu na pět minut a do konce utkání skončil.

Dlouhou přesilovku však sehráli Jihomoravané špatně a Svobodu prakticky neohrozili. Když už byli Indiáni v pěti, Svoboda vytáhl dobrý zákrok proti Eratovi.

V čase 28:22 ale přišel další zásadní moment. Kadlec zahákoval unikajícího Malleta, sudí ani na chvíli nezaváhali a nařídili trestné střílení, které Mallet perfektně proměnil.

Kometa si pak pečlivě střežila cenný náskok a Plzeň už neměla zdaleka tolik šancí k ohrožení Čiliaka.

Přesto se domácí dostali na dostřel, poté, co si nahrávku Denise Kindla ve 44. minutě srazil před dojíždějícím Kantnerem do vlastní branky Horký.

Brzy poté pykal David Sklenička za zákrok na Štencela a na trestné lavici pobyl jen šest sekund, než přesně zacílil Hynek Zohorna.

"Určitě bylo důležité, že jsme tak rychle odpověděli. Domácí gól nakopl a my jsme je tím hned utlumili. Pak jsme si to mohli hlídat," prohlásil Vondráček.

V 50. minutě mohl po souhře s Hynkem Zohornou rozhodnout Mallet, ale Svoboda byl proti a předvedl výborný zákrok.

Jakmile se hra přelila na druhou stranu, měl naopak šanci snížit aktivní Kantner, jenže ani Čiliak se nenechal zahanbit. Závěr sice zdramatizoval v čase 56:40 Sklenička, ale to už bylo od domácích vše.

HC Plzeň - Kometa Brno 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 44. D. Kindl (Moravčík, Kracík), 57. D. Sklenička (Kantner, J. Kindl) - 12. Vondráček (R. Zohorna, L. Čermák), 29. Mallet z trest. střílení, 45. H. Zohorna (Krejčík, Nečas). Rozhodčí: Mrkva, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:6, navíc T. Kubalík (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 7407.

Plzeň: M. Svoboda - Kadlec, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl, Jones, D. Sklenička, od 27. navíc Pulpán - Gulaš, Mertl, Schleiss - Indrák, Kratěna, Stach - Kantner, Kracík, D. Kindl - T. Kubalík, Preisinger, Hollweg. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Brno: Čiliak - O. Němec, Štencel, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Horký, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Haščák. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Ladislav Čihák (Plzeň): "Bylo to vyhecované utkání, což jsme čekali. Z naší strany musím pokárat některé hráče, kteří musí daleko více zabrat. Jsem výkonem týmu trochu zklamaný. Chybí mi tam více bojovnosti. Od zítra to musí být úplně jiné. Kometa vyhrála, my se na to podíváme a připravíme se na další utkání."

Kamil Pokorný (Brno): "Myslím, že jsme měli velice kvalitní vstup do utkání, měli jsme tam hodně střel, nastřelili jsme tyčku a dali i gól. Od 13. minuty měla Plzeň také svoje šance, ale zvládli jsme to. Druhá třetina byla hodně rozkouskovaná vyloučeními na obou stranách, nevyužili jsme tam dlouhou pětiminutovou přesilovku, ale povedlo se nám ujet v oslabení a vedli jsme 2:0 po dvou třetinách. Myslím, že zaslouženě. Věděli jsme, že domácím nezbývá nic jiného než hrát trochu na riziko a tlačit se více k nám do pásma, což se stalo, ale důležité bylo, že jsme zareagovali tím přesilovkovým gólem na 3:1. Závěr byl dramatický, ale kluci to odmakali, jak je jejich zvykem. Jsme rádi za první vítězství v sérii."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články