Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kometa získala obránce Němce, nadále ji povede majitel Zábranský

Brno – Přestupové okno sice ještě otevřené nebylo, Kometa ale už nyní oznámila zisk velké posily. Do týmu přichází reprezentační obránce Ondřej Němec, jenž v předchozích šesti letech působil v KHL. Jihomoravský celek rovněž oznámil obsazení trenérských postů. Brňany i nadále povede majitel Libor Zábranský, jemuž budou asistovat Martin Pešout a Kamil Pokorný. 

Libor Zábranský
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Po rozhodnutí vrátit se domů jsem měl na tým, který si vyberu, určité požadavky. Ty splňovala Kometa, která má vysoké ambice, fantastické fanoušky, skvělý tým a dobré zázemí," prohlásil Němec, jenž v Kometě podepsal víceletou smlouvu.

Třebíčský odchovanec v patnácti letech zamířil do Vsetína, odkud před jedenácti lety přestoupil do Karlových Varů, s kterými získal v roce 2009 titul. O rok později odešel do Čerepovce, po dvou sezonách se v rámci Kontinentální ligy stěhoval do Lva Praha, pak hrál za Mytišci a CSKA Moskva, než se loni do Čerepovce vrátil. V této sezoně s ním obsadil předposlední místo.

Ondřej Němec
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

"Hlavním důvodem návratu domů byla rodina. Šest let jsem létal po Rusku a přišel jsem o spoustu chvil s dětmi. To jsou věci, které mi nikdo nenahradí, takže to bylo největší a nejsilnější 'proč'," řekl Němec, který má dva syny, šestiletého Adama a dvouletého Matěje. Navíc rodina bydlí ve Vsetíně, odkud to nebude mít do Brna daleko.

Nabídek z extraligy měl více, pro Kometu se rozhodl po setkání s majitelem klubu a současně trenérem týmu pro příští sezonu Liborem Zábranským. "Nastínil mi svoji vizi, nastínil moji roli, jak to bude v Kometě vypadat. V tu chvíli jsem měl téměř jasno. Samozřejmě jsem se ho i ptal, kdo bude hlavním trenérem. Byla to jedna z mých prvních otázek. A jedna z těch nejhlavnějších," přiznal rodák z Třebíče, který je podle svých slov připraven na to, že má patřit mezi klíčové hráče týmu. "Udělám všechno proto, aby byla Kometa úspěšná," řekl.

Smlouvy s Kometou na příští sezonu prodloužili brankář Karel Vejmelka, obránci Jozef Kováčik, Peter Trška, Tomáš Malec, Lukáš Vágner a Rostislav Šnajnar a útočníci Leoš Čermák, Jan Káňa, Vojtěch Němec, Hynek Zohorna a Radim Zohorna.

Zábranský bude hledat ještě asistenta

Dvaačtyřicetiletý Zábranský převzal vedení prvního týmu začátkem února, kdy po špatných výsledcích odstoupil tehdejší hlavní kouč Alois Hadamczik a tým, jemuž hrozila neúčast v předkole play-off, dovedl na deváté místo po základní části a v předkole pak Brňané podlehli Chomutovu 1:3 na zápasy.

Zábranský se stal majitelem Komety v sezoně 2004/05. Od té doby současně jako trenér působil ve všech mládežnických týmech. A také vypomáhal před deseti lety u prvního týmu kouči Rostislavu Čadovi a v sezoně 2009/10 Mojmíru Trličíkovi.

"Mám ještě představu o rozšíření realizačního týmu o dalšího asistenta u hlavního mužstva, který bude zároveň vykonávat funkci sportovního manažera mládeže, a plánujeme změny na postu šéftrenéra brankářů celého klubu," uvedl Zábranský. Brněnský kouč odehrál v české nejvyšší soutěži 307 utkání a získal dva mistrovské tituly ve Vsetíně a Spartě. Přidal i tři stříbra a jeden bronz, v reprezentačním týmu si připsal 35 startů.

V NHL oblékl dres St. Louis Blues ve 40 utkáních, v AHL odehrál 94 zápasů. A ze zámořských zkušeností se snaží hodně těžit. "V St. Louis jsem měl možnost poznat fungování špičkového klubu jako profesionální organizaci. Poznal jsem trenérské praktiky Mikea Keenana a měl jsem tu čest odehrát skoro všechna utkání v obraně s Allem MacInnisem," uvedl Zábranský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články