Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kometa vyřadila Spartu, Plzeň nestačila na Zlín

Praha - Hokejisté Komety Brno se postarali o největší senzaci dosavadního průběhu play-off extraligy, když nečekaně vyřadili lídra základní části Spartu. V šestém zápase na domácím ledě Kometa vyhrála 4:1 a celou sérii proti Pražanům ovládla na zápasy 4:2. Naopak sérii mezi Plzní a Zlínem rozhodne až sedmý duel. I v šestém utkání totiž platila výhoda domácího prostředí, Valaši porazili Plzeň 4:2, ačkoliv kuriózně promarnili hned tři trestná střílení.

Radost hokejistů Komety Brno
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr

Sparta se pokusila odvrátit mečbol soupeře útočnou agresivitou, nedokázala si však poradit s nepříjemnou a účinnou defenzívou protivníka. Hrdinou zápasu byl hlavně brankář Jiří Trvaj, hned na začátku si poradil s šancemi Tenkráta a následnou dorážku Broše, kterou stačil v poslední chvíli vyrazit betonem. Kometa odskočila dvěma góly v rozmezí 72 sekund, nejprve v 16. minutě se po dorážce prosadil Jaroslav Svoboda a o druhou branku se postaral Jakub Svoboda, jenž se nejrychleji zorientoval před brankou Sparty.

Pražané vykřesali hned v úvodu druhé třetiny naděje na zvrat. K odraženému kotouči se dostal Tenkrát a bekhendem poslal kotouč do sítě. Sparta ucítila šanci na otočení zápasu, tlačila do útoku a vytvořila si převahu. Navíc domácím ubývaly síly, neboť trenér Venera nasazoval do hry většinou jen tři formace. V závěru druhé třetiny se ale Jakub Svoboda probil za brankou protivníka přes dva zadáky Sparty a místo střely chytře přihrál volnému Divíškovi, jenž číhal u tyčky a pohodlně poslal kotouč za brankovou čáru.

Třetí inkasovaný gól vítěze základní části zlomil, Pražané se sice ve třetí části snažili s výsledkem něco udělat, ale museli riskovat a v obraně navíc chybovali. V 41. minutě se ocitl sám před Pöpperlem Čermák, jenž trefil pouze tyčku. O tři minuty později po další hrubce hostů ujel Petrovický, naznačil přihrávku na najíždějícího spoluhráče a sám ukázkově zakončil. Rozklížená Sparta se ze čtvrté branky již nevzpamatovala. Vyprodaná Kajot arena tak mohla slavit nečekaný triumf.

"Postavení v základní části nás favorizovalo, toho se nikdo nezříká. Ovšem Kometa má silné mužstvo. Hrála sice předkolo, ale má zkušenou obranu, výborné centry i rychlá křídla," řekl zklamaný trenér Sparty Josef Jandač. "Jestli si někdo myslel, že je budeme přehrávat, tak je na velkém omylu. Klíčovými momenty byly čtvrtý a pátý zápas. I když Kometa byla pod tlakem, tak je zvládla parádně. My jsme dělali stupidní chyby, kterých jsme se v základní části nedopustili," dodal Jandač.

Kometa Brno - Sparta Praha 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Jaroslav Svoboda (Dlouhý, L. Čermák), 17. Jakub Svoboda (T. Svoboda, Divíšek), 39. Divíšek (Jakub Svoboda, Kováčik), 44. Petrovický (M. Hruška, Erat) - 21. Tenkrát (Krstev, Sersen). Rozhodčí: Minář, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:8, navíc S. Treille (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 7 200 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

V první třetině vládla Plzeň, z počátečního náporu vyprodukovala ošemetné situace před Horčičkou, který však zlikvidoval několik tečí i umístěnou ránu Dudy k tyči. Gól měl na holi v 15. minutě Kratěna, ale po Řezníčkově zaváhání zlínského brankáře kličkou nezmátl. Zlín s postupem času otupil ostří plzeňského tlaku a soupeře navíc zpražil gólem do šatny. Melenovský se po chybě hostů ve středním pásmu prodral před Svobodu a 55 sekund před přestávkou ho oklamal bekhendovým blafákem.

Indiáni živili šanci na obrat ještě pět minut ve druhé části. Svoboda vyřešil během 25. minuty dvě vyložené možnosti Honejska a Holíka, ale do třetice už mu štěstí nepřálo. Veselý před ním v přesilovce tečoval Hamrlíkův nástřel od modré čáry a puk propadl do branky. Hra nabrala ještě větší tempo a hokej, který se přeléval ze strany na stranu, nemohl nudit. Zlín zasadil další smrtící úder opět v početní převaze a zase se o to postaral Veselý, který po bleskurychlém přesilovkovém výpadu zamířil bez přípravy do levého horního růžku.

Zlín si velkolepé představení nepokazil jako ve čtvrté partii. Honejsek mohl přidat čtvrtou branku, ale trestné střílení po zákroku Marušáka nevyužil. Podobně si Honejsek vedl i po faulu Modrého, ani podruhé na Svobodu nevyzrál. Hosté ještě Stránským připravili Horčičku o třetí nulu v play-off, ale zajímavější bylo, že těsně před koncem Veselý nevyužil ani třetí trestné střílení Zlína. Sekundu před závěrečnou sirénou Kovář upravil na konečných 2:4. Zlínský zadák Martin Hamrlík tak oslavil 900. zápas v nejvyšší soutěži výhrou.

Plzeňský brankář Adam Svoboda musel čelit v utkání hned třem trestným střílením. Přestože ani jednou nekapituloval, jeho tým odešel z moravského ledu poražen "Tři trestná střílení v jednom zápase jsem ještě nikdy nezažil. To je fakt rarita," řekl Svoboda, který z toho, že všechny nájezdy zlikvidoval, nemohl mít ani moc velkou radost. "Nepomohlo to ničemu. Já jsem si akorát zachytal nájezdy. Jinak jsem dostal čtyři góly a to je moc. Jak říkal Karel Lang, všechno se dá chytit," krčil rameny. "Za stavu 3:0 jsme museli otevřít hru. Tlačili jsme se dopředu a z toho pramenily ty chyby, fauly a ty nájezdy," poznamenal Svoboda.

PSG Zlín - Plzeň 1929 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Melenovský (Čech, Linhart), 26. O. Veselý (Hamrlík, Holík), 32. O. Veselý (Melenovský), 53. Důras (Melenovský, Matějíček) - 54. Stránský (Johnson, Pitule), 60. Jan Kovář (Modrý, Martin Straka). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 6 732. Stav série: 3:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články