Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kometa porazila Budějovice, Plzeň se dotahuje na Spartu

Brno – V 36. kole hokejové extraligy porazila jedenáctá Kometa Brno třetí České Budějovice. Pro Kometu je to hodně cenné vítězství, jelikož od poslední Mladé Boleslavi ji dělilo před dnešním zápasem jen pět bodů. Boleslav podlehla snadno Vítkovicím. Naproti tomu Plzeň zdolala Litvínov a na první Spartu už ztrácí jen tři body.

Kometa Brno - České Budějovice
zdroj: ČTK autor: Šefr Igor

Vítkovice – Mladá Boleslav 4:1

Hokejisté Vítkovic natáhli svou šňůru domácích výher nad Mladou Boleslaví už na šest zápasů, loňský vicemistr Středočechy tentokrát porazil 4:1. Dvěma přihrávkami k tomu přispěl obránce Jaroslav Kasík, který před tímto utkáním přišel na měsíční hostování ze Sparty. Mladá Boleslav po sérii pěti utkání, ve kterých bodovala, vyšla v Ostravě naprázdno.

I díky uzdraveným hráčům a oběma novým posilám Komovi s Kasíkem se vítkovická sestava proti minulému extraligovému duelu proměnila na pěti postech a týden po Spengler Cupu se odpočatý vicemistr do soupeře zakousl s velkým gustem.

Domácí na soupeře udeřili svým tradičním nátlakovým způsobem hry, kterému hosté čelili s problémy a často jen za cenu faulů. Vítkovický tlak vyvrcholil v 11. minutě, když v přesilovce dorazil puk do branky Štefanka. I do druhé části vstoupily lépe Vítkovice. Jejich vedení zvýšil Pohl, který si z rohu za brankou drze vyjel na střed a švihem zavěsil.

Ve 44. minutě sice snížil Mikulík, ale domácí znovu zapnuli a Boleslav svírali jako v kleštích. Szturc trefil břevno, Ujčík při sólovém úniku v 50. minutě zkusil troufalý trik se zakončením mezi bruslemi, ale Hübla nepřekonal. Vítkovice uklidnil až Kucsera, který zblízka protlačil puk do branky potřetí a potvrdil výhru. V závěru zpečetil výsledek čtvrtým gólem Klimek.

HC Vítkovice Steel - BK Mladá Boleslav 4:1 (1:0, 1:0, 2:1) Branky a nahrávky: 11. Štefanka (Walker, Kasík), 29. Pohl (Kasík), 52. Kucsera (Walker, Voráček), 59. Klimek (Pohl) - 44. Mikulík (D. Výborný). Rozhodčí: Hradil, A. Jeřábek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0. Diváci: 4404.

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Měl jsem z utkání velké obavy, přišli dva noví hráči plus další tři, kteří se vrátili po dlouhé době po zranění. První třetina byla vinou vyloučení taková rozháraná. Ale celkově jsme, myslím, byli o něco lepší a důraznější v tlaku do branky. Tam jsme zápas rozhodli. Paradoxně nejlepší hokej jsme hráli v době, kdy jsme dostali gól na 2:1. Soupeře jsme do ničeho nepustili a sami měli dost příležitostí. Dotlačili jsme tam třetí gól a to rozhodlo."

Petr Novák (Mladá Boleslav): "Do zápasu jsme nenastoupili moc dobře. Byli jsme zbytečně ustrašení a asi měli velký respekt ze soupeře. Domácí se zaslouženě ujali vedení 2:0. My jsme hráče nabádali, aby byli agresivnější a aktivnější, a to se nám vyplatilo zkorigováním na 1:2. Věřili jsme, že bychom mohli dosáhnout i na nějaký bod, ale bohužel jsme z dorážky dostali gól na 1:3. Rozhodla hra na brankovišti. Dostali jsme dva góly z druhé, třetí dorážky, naopak domácí nás k žádným dorážkám nepustili a byli důraznější před oběma brankami."

Pardubice – Kladno 5:2

Hokejisté Pardubic porazili Kladno 5:2 a potvrdili, že se jim proti tomuto soupeři daří. Zdolali jej doma pojedenácté za sebou. Dvěma góly se na tom podílel útočník Peter Jánský. Vše podstatné se událo v úvodní desetiminutovce. Pardubičtí do zápasu vstoupili sice s velkým elánem, ale už ve druhé minutě inkasovali z hole Hovorky, který prudkou střelou z pravé strany překonal Růžičku.

Odpověď domácích přišla ale téměř okamžitě. Ve čtvrté minutě se poprvé v pardubickém dresu trefil Jánský a po jeho gólu přišel velký nápor domácích, kteří dokonale využili vyloučení Patery a Piskáčka. Nejprve Píša při hře pět na tři střelou od modré převážil skóre na stranu Východočechů a o necelou minutu později obránce Kolář rovněž dělovkou od modré čáry zvýšil na 3:1.

Středočeši měli ve druhé části více ze hry, ale rozdíl ve skóre před poslední třetinou zůstal dvougólový. Třetí dvacetiminutovka patřila v úvodních minutách Kladnu, které využívalo nedůslednosti domácích v obranné práci. Spásou pro Východočechy byl pátý gól, který dal Koukal. Východočeši tak využili třetí přesilovou hru.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Rytíři Kladno 5:2 (3:1, 1:1, 1:0) Branky a nahrávky: 4. Jánský (Kousal, Buchtele), 8. Píša (Kolář I), 9. Kolář II (Somík, T. Zohorna), 22. Jánský (Buchtele), 49. Koukal (Píša, Starý) - 2. Hovorka (Dragoun), 31. Patera (Kalla, Posmyk). Rozhodčí: Fraňo, Minář - Lederer, Barvíř. Vyloučení: 5:6. Využití: 3:1. Diváci: 8105.

Pavel Hynek (Pardubice): "My obvykle špatně začínáme, ale dnes jsme do utkání nevstoupili špatně. Hned v první minutě jsme měli gólovku, kterou jsme nedali. Že jsme dostali hned v úvodu utkání gól, to byla individuální chyba levého křídla, že vypustil o půlmetru hráče. Z mého pohledu to byl laciný gól. Důležité bylo, že jsme rychle odpověděli a ve dvou přesilovkách jsme stav otočili. Druhou třetinu jsme hráli špatně. Za stavu 4:1 jsme přestali hrát, byli jsme pasivní a třikrát jsme byli zbytečně vyloučení. Důležitým momentem bylo, že nebyl uznán gól na 4:3 v našem oslabení. Dnes jsme utkání rozhodli v přesilovkách, využili jsme tři."

Zdeněk Vojta (Kladno): "Úvod utkání byl dost hektický, my jsme hned ve druhé minutě šli do vedení. Potom jsme ale dvakrát udělali chyby a šli do oslabení, které soupeř využil a otočil utkání. Pak navíc odskočil na 4:1. Ve druhé třetině jsme byli lepší, dostali jsme se do zápasu, bohužel sporný gól na 4:3 rozhodčí neuznal, to se asi stává. Na druhou stranu ale nevím, proč kluby musí investovat spoustu peněz do videozařízení, když se v takových situacích nevyužívá. V závěru si domácí zápas pohlídali a více méně nebylo, co řešit."

Brno – České Budějovice 4:0

Hokejisté Brna porazili České Budějovice 4:0 a ukončili tak sérii čtyř porážek ve vzájemných soubojích s Jihočechy. Druhým čistým kontem v sezoně tomu napomohl brankář Jiří Trvaj. Oboustranná defenzivní taktika doplněná pozorným bráněním středního pásma se snahou neudělat chybu vyplnila celou úvodní třetinu. K výraznější převaze nepomohly Brňanům ani dvě přesilové hry.

Ve druhé třetině převzala režii zápasu do svých rukou dravější Kometa, která zvýšila důraz v osobních soubojích a začala více spoléhat na nátlakovou útočnou hru. Svěřenci trenéra Venery získali územní převahu a z ní také dvakrát překonali budějovickou brankářskou oporu Jakuba Kováře.

Budějovický kouč Výborný ve snaze o zvrat přeskupil do poslední třetiny útočné řady, k úspěchu to ale nevedlo. Kometa dál spoléhala na ofenzivní hru a výsledkem byla ve 46. minutě branka, když kotouč doklepl do sítě Divíšek. Po chybě při rozehrávce soupeře zakončil devět minut před koncem protiútok tři na jednoho Hynek Zohorna čtvrtým gólem.

HC Kometa Brno - HC Mountfield České Budějovice 4:0 (0:0, 2:0, 2:0) Branky a nahrávky: 23. Holec, 29. Kováčik (Divíšek, Tomáš Svoboda), 46. Divíšek (Jakub Svoboda), 51. H. Zohorna (Kováčik, Koreis). Rozhodčí: Mikula, Trombík - Bejček, Charvát. Vylučení: 6:5, navíc Vašíček (Brno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 6869.

Lubomír Oslizlo (Brno): "Podali jsme velice dobrý výkon. O to více těší, že se nám podařilo porazit tak kvalitního soupeře. První třetina velice opatrná, nikdo nechtěl otevřít hru a inkasovat branku. V dalších dvou jsme vždy přidali po dvou gólech. Výborným výkonem nás podržel brankář Trvaj, který chytá v pohodě. Jen si přejeme, aby mu současná forma vydržela."

Milan Kupka (Budějovice): "Brňané byli od začátku zápasu aktivnější, vypracovali si postupně náskok, který ve třetí části pojistili. Nám se dnes nedařilo střelecky. Ještě byla šance v poslední třetině při naší přesilovce s výsledkem něco udělat. Jenže jsme nevstřelili branku a tím tato poslední šance padla. Brno vyhrálo zaslouženě."

Plzeň – Litvínov 4:1

Hokejisté Plzně porazili Litvínov 4:1 a přiblížili se vedoucí Spartě na tři body. Západočeši si připsali páté vítězství ve své hale za sebou. Litvínovu v sestavě chyběli zranění klíčoví útočníci Hübl, Lukeš a Hujsa plus poslední zápas distancovaný kapitán Ručinský.

Domácí se rychle dostali do vedení a ve 27. minutě díky dvěma slepeným brankám vedli již 3:0. Hosté do přestávky snížili na rozdíl dvou gólů, ale na více se nezmohli. Odpor hostů definitivně zlomila trefa Radka Dudy do prázdné branky.

HC Plzeň 1929 - HC Verva Litvínov 4:1 (1:0, 2:1, 1:0) Branky a nahrávky: 17. Marušák (Kaberle), 27. M. Heřman z trest. střílení, 27. Stránský (Johnson), 59. Duda (Martin Straka)  - 40. Jenáček (Hanzl, Stříteský). Rozhodčí: Hribik, R. Polák - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 9:5, navíc Černošek (Litvínov) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7940.

Michal Straka (Plzeň): "Dnes předvedl vynikající výkon gólman Svoboda. Z naší strany to nebyl zápas, jak bychom si ho představovali. Měli jsme špatný pohyb a z toho plynula naše častá vyloučení. Ve druhé třetině jsme hráli snad deset minut v oslabení a to je pak těžké. Naštěstí jsme v ní přesto vyhráli 2:1. Litvínov, který hrál opravdu dobře, jsme pustili do řady šancí. Vlasák odstoupil kvůli problémům s vazy v koleni. Navrátilec Modrý nastoupí už snad v neděli."

Viktor Lukeš (Litvínov): "Naším cílem bylo si z Plzně odvézt minimálně bod a to jsme nesplnili. Nezačali jsme špatně, šance měl soupeř i my. Od začátku byli nejlepšími hráči na obou stranách brankáři. Plzeň nám dala gól v přesilovce pět na tři, o které jsme věděli, že ji umí sehrát. My jsme měli ve druhé třetině opět několik šancí, ale nevyužili jsme ani ty v přesilovkách. Pak jsme měli ve hře výpadek, kdy nám tam dvakrát ujel hráč soupeře. Z toho druhého úniku vyplynulo trestné střílení, ze kterého Plzeň zvýšila na 2:0 a to bylo pro dnešní výsledek rozhodující. Navíc jsme rychle inkasovali třetí gól a nám už se ve druhé třetině povedlo jen snížit. Ve třetí třetině jsme stáhli hru na tři pětky, ale v útoku jsme byli bezzubí a navíc Plzni skvěle zachytal brankář Svoboda. Bez více vstřelených gólů jsme nemohli uhrát body. V tomhle ohledu nám hodně chybí zranění Lukeš s Hüblem. Ručinský se naštěstí vrací už v neděli."

Liberec – Slavia 4:1

Hokejisté Liberce přehráli pražskou Slavii 4:1 a po jedenácti zápasech získali tři body. Zasloužil se o to zejména kapitán Petr Nedvěd, autor tří branek. Slavia po porážce klesla na předposlední místo tabulky.

Utkání začalo lépe pro Severočechy, kteří šli již ve druhé minutě do vedení. Na trestnou putoval hostující Kalus a přesilovou hru využil střelou do horního růžku kapitán Bílých Tygrů Nedvěd, jenž se trefil poprvé od zranění dolní čelisti.

Nástup do prostřední části hry vyšel naopak lépe Pražanům. Krenželok vypálil z mezikruží a jeho střelu si srazil za Pincova záda lehkou tečí domácí Štich. Liberec ale toužil opět po vedení. To přišlo v čase 25:19. V přesilové hře zafungovala opět spolupráce Trončinský – Nedvěd a Liberec vedl 2:1.

Utkání se rozuzlilo pět minut před koncem. Od modré napřáhl v další přesilovce Nedvěd a zkompletoval hattrick. O necelou minutu později se ke kotouči dostal Kica a střelou na lapačku prostřelil Furcha, který počtvrté v utkání kapituloval. Bílí Tygři si svůj náskok už pohlídali a došli si po pěti domácích porážkách pro vítězství.

Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) Branky a nahrávky: 2. Nedvěd (Trončinský), 26. Nedvěd (Trončinský, Dušek), 55. Nedvěd (Čakajík), 56. Kica (Urban, Čakajík) - 22. Krenželok (Kalus, Micka). Rozhodčí: Homola, Šír - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:0. Diváci: 5911.

Filip Pešán (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili velmi dobře. Hráli jsme aktivně první třetinu, ale měli jsme dát více branek. Slavia začala hrát od druhé třetiny nepříjemnou hru, vyrovnala a předváděla dobrý výkon. Ubráněná přesilová hra pět na tři byla dobrý základ, že jsme utkání zvládli. Dnes byli fantastičtí Petr Nedvěd s Markem Pincem, kteří nám dopomohli k výhře."

Jiří Čelanský (Slavia Praha): "Předvedená hra a výkon byl takřka výborný, ale z nejvyloženější šance nejsme schopni vyrovnat. Zápas se lámal možná pro nás v přesilovce pět na tři, kterou jsme nevyužili a bohužel prohráli."

Karlovy Vary – Zlín 4:1

Hokejisté Karlových Varů zdolali Zlín 4:1 a vyhráli tak i druhý zápas pod vedením nového trenéra Vladimíra Kýhose. Energie zároveň ukončila sérii dvanácti porážek ve vzájemných zápasech s Berany a posunuli se na dvanácté místo tabulky.

Ve 22. minutě byli postupně za držení a podražení vyloučení zlínští Finsterle a Míka. Západočechům se tak naskytla dvouminutová přesilová hra pět na tři. Ranou od modré jí ve 28. minutě využil Gawryletz. O čtyři minuty později byl rozdíl ve skóre již o dvě branky. Zlínskými obránci sraženou střelu Gründlinga dorazil za bezmocného Horčičku Skladaný.

Když na úvod třetí třetiny z bezprostřední blízkosti nepřekonal jistého Salfického ještě nedávno hráč Energie Melenovský, měnilo se skóre opět ve prospěch hráčů z lázeňského města. Po ideální nahrávce Mikesky vymetl ve 42. minutě levý roh Horčičkovy branky Zaťovič.

Kalich hořkosti si Moravané vypili do dna v 53. minutě, kdy na čtyřbrankový rozdíl navyšoval ještě nedávno hráč Zlína Sýkora. Radost domácích z pokoření Zlína poprvé od roku 2008 nemohla pokazit ani 60. minuta, kdy Hamrlíkem využitá přesilová hra pokazila Salfickému čisté konto.

HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 4:1 (0:0, 2:0, 2:1) Branky a nahrávky: 24. Gawryletz (Gulaši), 32. Skladaný (Gründling), 42. Zaťovič (Mikeska, Lučka), 53. T. Sýkora (Kuběna, Zucker) - 60. Hamrlík (Galvas, Ledška). Rozhodčí: Hodek, Kalivoda - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:8, navíc Gřegořek (K. Vary) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 3214.

Vladimír Kýhos (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že Zlín je těžký soupeř s propracovanou obranou. Do utkání jsme vstoupili špatně, myslím, že jsme se i špatně rozcvičili. Nebylo to ono. První třetina byla z naší strany hrozně vlažná. Ve druhé se již u nás zlepšil důraz i bruslení. Je pravda, že zápas ovlivnilo, že soupeř šel do tří a my jsme dali dvě branky. Bylo také důležité, že jsme ubránili přesilovky, které má Zlín výborné. A to i s přispěním výborného výkonu Dušana Salfického. V poslední třetině jsme věděli, že Zlín bude chtít výsledek zkorigovat a počkali jsme si na brejky, z kterých jsme dokázali skórovat. Je jenom škoda, že jsme neumožnili Dušanovi udržet čisté konto."

Josef Turek (Zlín): "První třetinu jsme nezačali špatně, zápas vypadal vyrovnaně. V prostřední třetině jsme udělali dva hloupé fauly, za které jsme byli potrestání vstřelenou brankou. Zkusili jsme něco udělat se sestavou, ale moc to nepomohlo. Vstřelený gól již přišel pozdě, v době, kdy již byl zápas rozhodnutý. Musíme se zvednout, jelikož máme doma tři těžké zápasy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy