Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Komentování mě pořád baví, říká Záruba po náročném mistrovství

Praha – Mistrovství světa v hokeji 2012 mají za sebou hráči, diváci, ale i celý tým, který realizoval přenosy zápasů. Hokejisté získali vynikající bronzovou medaili, příjemně překvapili reprezentanti Slovenska, kteří pod vedením českého trenéra Vladimíra Vůjtka dosáhli až na stříbro. To jsou všechno známé informace, zajímavý pohled zevnitř šampionátu však nabídl v chatu ČT4 Robert Záruba. Očekávaně nepochválil atmosféru zápasů skupiny B ve Stockholmu, vyjádřil se i k hernímu systému na MS.

Robert Záruba
zdroj: ČT4 autor: Jan Stříteský

"Na MS mě zklamal nezájem Stockholmu. Nebylo možné si nevšimnout, že za těch 20 let, co do Stockholmu létám, se obyvatelstvo poněkud promíchalo. A noví Švédové hokej zas tak moc nevyhledávají," nabídl jedno z možných vysvětlení nezájmu o hokej. V bilancování ale i chválil, zejména umístění a herní projev českého týmu, nezapomněl ani na své spolupracovníky. "Potěšil pracovní výkon většiny lidí z týmu ČT. Někteří makali 17 dní, 14 hodin denně. A to po dlouhém (extraligovém) play-off, kde to s krátkými pauzami bylo to samé."

Mnoho otazníků přinesl nový herní systém. Na jednu stranu přinesl pro fanoušky možnost naplánovat si návštěvy utkání v základní skupině. Nevýhodou je fakt, že s týmy z druhé skupiny se mužstvo potká nejdříve v semifinále. "Tenhle systém bude určitě ještě příští rok. V Minsku 2014 se uvidí. Líbí se mi, že každý výsledek je důležitý, každý něco znamená. Teprve na konci může dojít k situaci, kdy poslední den není o co hrát. A celkově se mi tenhle systém líbí víc než ten předchozí," říká Záruba.

Během MS dostala velký prostor soutěž o nejslavnější gól českého hokeje. O tom má šéfkomentátor Redakce sportu jasno. "Pro mě nejslavnější je gól Milana Nového na Kanadském poháru 1976. Protože bez něj by naši hráči nešli na začátku 80. let do NHL, bez něj by trvalo ještě dvě generace, než bychom si na kanadské profíky začali věřit. Bez něj bychom prostě Kanadu neupozornili na to, že Češi a Slováci umějí hrát hokej setsakramentsky dobře. Ale takový příběh měly i ostatní góly. Vyhrál, protože si ho lidé nejvíc pamatují. Trochu kruté k těm ostatním báječným gólům."

České studio ve Stockholmu
zdroj: ČT24

Českou stopu zanechali na MS i tři rozhodčí, jmenovitě hlavní Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a čárový Petr Blümel. "Pískali výborně celé MS. Už bychom si měli uvědomit, že tady fakt nemáme tak špatné rozhodčí - pokud tedy chceme srovnávat s Evropou." Celkové vyznění práce všech arbitrů na šampionátu přece jen bylo lehce rozpačité. "Trend pískání šel úplně proti předchozím MS. A mám info, že příště už to bude zase přísnější," prozradil Záruba.

Komentování obrovské porce zápasů na mistrovství je nepochybně velkým náporem. Je Záruba rád, že má práci, jakou má? "Teď už zase můžu napsat - ano, jsem. Ale během MS nebo play-off si kolikrát říkám, jestli mám tohle a támhleto zapotřebí. Komentování mě pořád baví, jen potřebuju trochu změnit některé postupy," uzavřel chat s fanoušky, který si můžete zpětně přečíst ZDE.

DOTAZNÍK ROBERTA ZÁRUBY:

Koho tipoval na vítěze MS?

Tipoval jsem asi nejvíc Švédy a pak některý zámořský tým.

Kterou nejslavnější osobnost potkal na šampionátu?

Jednoznačně Milana Nového. Druhou třetinu finále komentoval vedle nás Pavel Bure. A před finále manévry, jako by měl přijet Obama - do haly vstoupil slovenský premiér Robert Fico.

All Star MS 2012?

Laco - Karlsson, Chára- Hemský, Malkin, Zetterberg.

Nejzábavnější okamžik?

Už dlouho se mi nestalo, že bych nedokázal zastavit smích těsně před tím, než se na kameře rozsvítí červená. Letos se to stalo v okamžiku, kdy Tomáš Jílek popisoval maskota Rixe z Rigy 2006 s tím, že vypadá jako náš režisér. (Shlédněte ZDE.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články