Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kočí si premiéru v extralize užil, Výborný byl rád za bod

Mladá Boleslav - Dvě velké premiéry zažila mladoboleslavská aréna při extraligovém utkání domácího Bruslařského klubu s pražskou Spartou. V desu hostů se poprvé v soutěžním zápase v seniorské kategorii představil navrátilec ze zámoří David Kočí, kapitán Mladé Boleslavi si v 36 letech premiérově zahrál proti Spartě, se kterou spojil svou dosavadní extraligovou kariéru.

David Kočí
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Třicetiletý David Kočí si svou premiéru v hokejové extralize užil a v roli obránce se představil jako cenná defenzivní posila. Předvedl tvrdou hru, ale duel odehrál bez vyloučení. "Byl to dobrý zápas, užil jsem si to, byla to zábava. Hrál jsem mnohem víc než v Americe, to je jasné, a jsem za tu šanci tady vděčný," řekl Kočí. Na evropském ledě se představil od svého odchodu poprvé v soutěžním zápase. V roce 2008 se vydal do Prahy s Tampou Bay, ale ani v jednom utkání v O2 areně proti New Yorku Rangers nenastoupil. Jeho start si nenechali ujít příbuzní. "Byla tady máma se strejdou, babička koukala doma," prozradil Kočí.

V extralize debutoval. "Nevěděl jsem co očekávat. Byla tam trošku i nervozita. Abych řekl pravdu, zase takový rozdíl to ale nebyl. Hřiště je o trochu větší, v obranné zóně je více místa, na bránění to je těžší, ale myslím, že jsem si zvykl docela rychle," prohlásil Kočí. "Bavili jsme se s trenérem (Josefem Jandačem), řekl jsem mu, co ode mě může očekávat, že budu hrát jednoduše, defenzivně a tvrdě. To je moje hra. Ode mě nemůže nikdo očekávat, že budu dávat nějaké góly a sbírat body," doplnil.

Předvedl několik tvrdých střetů proti Zdeňku Bahenskému, u mantinelu dohrával kapitána Davida Výborného, ale žádné vyloučení si nevysloužil. "Hraju čistě, jsem na to zvyklý z Ameriky, protože jako bitkař týmu jsem si nemohl dovolit oslabit tým. Nejsem překvapený, že jsem nedostal ani dvě minuty, a jsem vděčný, že na mě byli rozhodčí hodní a proběhlo to dobře," usmíval se Kočí. Kustodi Sparty museli připravit pro 198 centimetrů vysokou a 108 kilogramů vážící posilu brankářský dres s číslem 2 na zádech. "Jediný mi sedí," usmál se Kočí.

V zápase byl vyhlášen nejlepším hráčem Sparty. "To jsem byl překvapený, to se mi hodně dlouho nestalo. Možná nikdy. Jsem za tento zápas vděčný," zopakoval bývalý juniorský reprezentant, který se při své touze po dobytí NHL přeorientoval z beka na útočníka-bitkaře.  V průběhu zápasu získával více prostoru na ledě, hlavně oslabení hrál pravidelně. "Určitě, jsem za to vděčný, že mi trenéři ve Spartě dali šanci," řekl. V týmu Sparty je na zkoušku do reprezentační pauzy do 6. listopadu. Zatím o další budoucnosti nepřemýšlí. "Jdu den ode dne. Každý zápas, v kterém dostanu šanci, budu hrát naplno," dodal Kočí.

David Výborný chtěl svou kariéru původně zakončit ve Spartě, ale po nevydařené sezoně Pražanů se v létě stěhoval do Mladé Boleslavi. Pětinásobný mistr světa byl po porážce 1:2 po samostatných nájezdech částečně spokojený. "Je to tak napůl. Bod bych před zápasem bral, mohlo to být i za tři, ale Sparta byla ve třetí třetině a v těch nájezdech lepší. Je pravda, že ten druhý bod by nás ještě trošku zvedl," řekl Výborný.

Za Spartu odehrál 604 zápasů a připsal si 547 bodů za 200 branek a 347 asistencí. Po návratu působení z NHL v roce 2008 se stal kapitánem Pražanů, působil i v managamentu, ale pak se jeho cesty se Spartou rozešly. Výjimečnost zápasu si přesto nepřipouštěl. "Uvědomil jsem si to jen ve chvíli, když jsme šli na rozcvičku. Jinak ne, zase těch kluků tam tolik neznám," podotkl Výborný v narážce na velkou proměnu kádru, ke které Sparta v létě sáhla. Ani žádné hecování neproběhlo. "Já jsem se soustředil na svůj výkon a nezajímalo mě, co se dělo."

V zápase hýřil aktivitou. Měl sám gólové šance, několik dalších připravil pro spoluhráče. Roman Tomas po jeho akci otevřel skóre, v 39. minutě Výborný trefil tyč. "Abych řekl pravdu, tak mě to nemrzí, protože my jsme ten zápas ještě mohli prohrát. Sparta ve třetí třetině v prvních třech minutách jela třikrát sama na bránu a to štěstí se přiklonilo zase na naši stranu. Ta tyčka byla to samé, jako když Sparta nedala góly," prohlásil Výborný.

"Dneska to byla asi zasloužená remíza a Sparta nájezdy zvládla lépe. My musíme krok za krokem. Pro nás ten bod je zlatý, samozřejmě bychom brali i dva nebo tři, ale Sparta je teď trošku v laufu," dodal Výborný. V nájezdech se mezi trojicí exekutorů neobjevil, přestože gólmana Tomáše Pöpperleho zná. "Ani jsem o tom nepřemýšlel. Tihle kluci většinou nájezdy dávají, ale dneska je neproměnili," dodal na adresu Davida Vrbaty, Jiřího Cetkovského a Stevena Goertzena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články