Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koblížek: V kabině nikoho neznám, ale všechno si budu užívat

Takovouhle sezonu si musel ve skrytu duše jen přát. Útočník Radek Koblížek září ve finském Karpatu Oulu, čímž si vysloužil nominaci na Švédské hry. Debutant v národním týmu působí ve Finsku už od patnácti let, tato zkušenost jej posunula herně i lidsky.

Radek Koblížek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Premiérová pozvánka do národního týmu Koblížka překvapila. "Žádné signály jsem neměl, bylo to obrovské překvapení. Jsem ještě celkem mladý, takže jsem nečekal, že bych se pozvánky mohl dočkat takhle brzo. Jsem ale strašně rád a budu si to užívat," řekl.

I v klubu měla jeho nominace ohlas. "Byli také překvapení, asi to moc nečekali. Přáli mi hodně štěstí. Říkali, ať se mi teda v sobotu proti Finům moc nedaří, ale jinak že můžu hrát dobře," usmíval se Koblížek.

Kärpät vládne finské lize a český talent se na tom podílí 23 body. "Cítím se opravdu výborně. Vybojoval jsem si dobrou roli v týmu, takže se dá říct, že nominace do nároďáku přišla v pravou chvíli. Budu se snažit tvrdě pracovat a snad se mi Švédské hry povedou," přál si.

Je nám líto, video expirovalo.
Z nominace na Švédské hry vypadli Birner, Němec a Vitásek

V kabině se musel seznamovat. "Z původní nominace jsem neznal nikoho. Všechno pro mě bylo nové, i trenéři. Znal jsem jen pár kluků, kteří jsou zatím vedeni jako náhradníci. Jednoduché to pochopitelně není, člověk totiž neví, do čeho jde. Ale věřím tomu, že to bude v pohodě a dobře zapadnu," podotkl.

Má dobré zkušenosti. Už od patnácti zvládal ve Finsku i odloučení od rodiny. "Celkově to tehdy byla obrovská změna. Bydlel jsem najednou sám, nikoho jsem neznal a do toho jazyk. Začátky byly náročné, ale první rok za mnou celkem často jezdili rodiče a děda. Když jsem se pak seznámil s klukama, už to bylo v pohodě," podotkl.

Právě v tom mu prý finské angažmá dalo asi nejvíce. "Po hokejové stránce jsem se nejvíc zlepšil v bruslení. A mimohokejově jsem do sebe dostal pokoru a přístup k tvrdé práci, což jsem na začátku neměl. Finové to ale vyžadují po každém a dostali to i do mě," uvedl.

Rád by letos zažil i další oslavy titulu. "Máme výborný tým i trenéry, hrajeme dobrý systém a každý na sto procent dělá to, co dělat má. Není to tak, že bychom soupeře válcovali, ale tvrdou prací zápasy vždycky nějak překloníme na naši stranu. Do toho teď navíc přišel Jussi Jokinen, velká legenda finského hokeje, který v Kärpätu vyrůstal," podotkl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články