Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Klok: Hrajeme v Raumě bez systému, trochu jako Barcelona, a funguje to

Velmi zajímavou zkušenost prožívá v dresu týmu Lukko Rauma ve finské nejvyšší soutěži obránce hokejové reprezentace Lukáš Klok. Pětadvacetiletý ostravský rodák má pocit, že jeho mužstvo vládne soutěži díky tomu, že přehrává soupeře velmi specifickým stylem hokeje – bez systému, ale s maximálně možným držením puku. Kdyby to měl k něčemu přirovnat, tak k Barceloně v hokejovém provedení.

Lukáš Klok
zdroj: ČTK/ZUMA/Ludvig Thunman

Klub ze západního pobřeží Finska se vyhřívá v čele tabulky. Ze 33 odehraných utkání vybojoval 73 bodů. Druhý celek pořadí TPS Turku má desetibodové manko. Rauma je vedle jiného jasně nejproduktivnějším týmem soutěže, má ale zároveň i nejlepší obranu, o čemž vypovídá skóre 119:57.

"Něco už naznačila ta minulá sezona, která byla předčasně ukončená kvůli covidu. Skončili jsme nahoře a šlo o jedno z historicky nejlepších umístění Raumy, která vyhrála ligu naposledy někdy před mnoha lety (1963). A to byl jediný titul. Už ta minulá sezona byla úspěchem po těch vyřazeních v předkolech a maximálně ve čtvrtfinále. Lidi v tak malém městě jsme tím hodně namlsali, hodně tím hokejem žijí," řekl Klok.

Základ týmu zůstal pohromadě i pro aktuální sezonu. "Odešlo jen pár hráčů, tým se navíc ještě doplnil dalšími kvalitními hráči. Všichni říkají, že hrajeme úplně jiný styl hokeje. Tak trochu bez systému, ale jsme hodně silní na puku, oproti jiným týmům ve Finsku je to úplně jiný styl hokeje, který soupeřům vůbec nesedí. Jako celý tým ale šlapeme a já jen doufám, že nám to vydrží," všiml si Klok.

A pro dokreslení přidal i jeden příklad. "Když třeba s pukem přejedu červenou čáru, tak ho nenahodím, to náš trenér nechce. Radši to strhnu a jedu s ním zpátky dozadu a zakládáme akci znovu. Klidně to takhle můžeme udělat čtyřikrát. Na tréninku máme třeba cvičení, že si musí dát beci čtyři nahrávky a až potom mohou jet nahoru. Počítat se nějaké držení kotouče v lize, tak jsme jak Barcelona. Soupeři přiznávají, že to je pro ně hrozně nepříjemné, když jsme tolik na puku," řekl Klok.

"Finská liga je ale specifická v tom, že kdokoliv může porazit kohokoliv. Všichni šlapou úplně naplno bez ohledu na to, zda mají šance na play-off, nebo ne. V tom je finská liga šílená a nevyzpytatelná, platí tam naplno, že každý může porazit každého," dodal.

S úsměvem přiznal, že hrát za národní tým je pro něho snadnější, když ví, jaké taktiky se má držet. "Alespoň vím, kde ty hráče můžu očekávat. V Raumě ale hrajeme takový styl hokeje, jako když v zimě přijdete na rybník, hodí se puk a hraje se pět na pět, když to řeknu zjednodušeně. Ale funguje to a i kluci z nároďáku říkají, že hrajeme výborně. Už jsem tam však druhým rokem, mám to už taky v sobě trošku zažité," uvedl Klok.

Sobotní dobře rozehraný duel národního týmu s Finy shodou okolností otočil jeho spoluhráč z Raumy Vili Saarijärvi. Třiadvacetiletý obránce nejprve vyrovnal na 2:2 a pak jako jediný uspěl v nájezdech.

"Vili je v první řadě super kluk. Přišel k nám před sezonou z Ameriky, kde byl na farmě a moc se mu tam nedařilo. Je to ofenzivní obránce, dal i ten gól na 2:2 i přesto, že mu ta střela moc nesedla. Špatně jsme to tam ale sehráli, Patrik Bartošák na to moc neviděl," připustil Klok. "Bylo pro mě překvapení, že šel na nájezd, protože v klubu nám je nejezdí, chodí na ně jiný obránce. Každopádně se mi líbí, jakým hraje Vili stylem. Jsme i dobří kamarádi, asi si mě bude teď dobírat," odtušil Klok.

Navíc ho se Saarijärvim čeká po návratu do Finska na čtyři dny karanténa. "Při ní budeme chodit na led spolu jen sami dva, takže si s ním v tomto směru asi ještě užiju, určitě to probereme. Budu s ním prostě muset vydržet. A musím mu to nějak oplatit," plánoval Klok s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články