Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Kleslu potěšil návrat do reprezentace, Novotný už myslí na domácí MS

Praha - Hokejový obránce Rostislav Klesla se po osmi letech vrátil do reprezentace a v domácích přípravných duelech proti Rusku si může říci o pozornost trenéra Vladimíra Růžičky i při stavbě kádru pro květnové mistrovství světa. Naopak útočník Jiří Novotný byl v minulých sezonách nedílnou součástí národního týmu, v aktuálním ročníku jej ale Růžička povolal až na třetí akci. Již s předstihem totiž avizoval, že zkušené hráče nepotřebuje zkoušet.

Jiří Novotný
zdroj: Isifa autor: Pavel Paprskář

"Těším se. Je to po delší době. Jsem zvědavý, jak to tady v reprezentaci vypadá. Myslím si, že to budou dobré zápasy," řekl Klesla, který v minulé sezoně skončil v NHL a po 16 letech se vrátil do Evropy. "Vracel jsem se s tím, že si chci vybrat klub, ve kterém budu mít šanci něco vyhrát a udělat týmový úspěch. Všechno ostatní jsem bral jako bonus. Jsem ale více na očích, v Třinci se nám daří a od toho se všechno odvíjí," podotkl Klesla.

Klesla se neobjevil v reprezentaci od mistrovství světa 2007 v Rusku a na vině byl i jeho spor s koučem Aloisem Hadamczikem. Ukázalo se to i v září 2013, kdy se jako jediný z tehdejších stabilních českých hráčů v NHL nevešel ani do širší nominace před olympijskými hrami v Soči. "Myslím si, že jsem nebyl jediný. Je zbytečné se k tomu vracet. Napsalo se o iks hráčích strašně moc, jak to bylo. Někdo to měl lepší, někdo horší," prohlásil. "Vnímal jsem to relativně v pohodě, soustředil jsem se na klubové povinnosti a nějak jsem to neřešil," smířil se tehdy se situací Klesla.

Byl na světových šampionátech v letech 2002 a 2007 a v obou případech prožil zklamání po čtvrtfinálovém vyřazení s Ruskem. Zda bude mít šanci na třetí pokus získat medaili na domácím šampionátu, je podle Klesly hodně předčasné. "Je strašně brzo. Před mistrovstvím světa ještě bude spousta zápasů. Myslím si, že sami trenéři zkouší. Záleží na aktuální formě a zdraví každého hráče. Myslím, že je teď ještě zbytečné o tom uvažovat. Bylo by to pěkné, ale teď je tolik variant, že ještě ani sami trenéři takhle nepřemýšlí," konstatoval Klesla.

"Nervózní prý při 19. startu v reprezentaci, na který čekal dlouhou dobu, nebude. "Bude mi třiatřicet let, nevnímám nervozitu. Člověk chce každý zápas na mezinárodní úrovní podávat dobré výkony pro mužstvo i svou zemi. Že bych se tím stresoval, to ne. Spíše jde o to se poznat s novými lidmi, kteří u reprezentace jsou, a pokusit se zapadnout. S většinou kluků se známe," uvedl Klesla.

Je nám líto, video expirovalo.
Růžička zkouší v tréninku útok Simona se Sobotkou a Ručinským

Složení formací na tréninku před zápasy s Ruskem: Hrubec - Němec, Krejčík, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Kempný - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka - Svačina, Roman, T. Zohorna.

Novotný: Nominace na MS je velká motivace

"Byla to pro mne asi nejdelší reprezentační pauza za poslední roky. Docela jsem ji ale uvítal, protože zápasů bylo dost a byl jsem dost vytěžovaný v klubu, takže na druhou stranu jsem byl rád, že jsem si mohl odpočinout," řekl Novotný. "Teď už se ale těším a jsem rád, že se s klukama zase uvidím. S některými jsem se neviděl řadu let. Například s Rosťou Kleslou, se kterým jsem hrál v Columbusu," doplnil útočník Jaroslavle.

Kontinentální liga nemá v této sezoně při většině reprezentačních akcí přestávku, vedení klubů tak často na hráče tlačí, aby na akce národních týmů nejezdili. Problémy měl i Novotný. "Prezident klubu mě nechtěl pustit, protože v úterý kluci hrají na ledě CSKA, což je hodně prestižní a důležitý zápas. Nakonec jsme se však domluvili tak, že jsem mohl odjet. Svaz to vyřešil. Byly s tím však trochu tahanice," přiznal Novotný.

Sport
zdroj: ČT4

Vedení Jaroslavle jej nakonec možná pustilo i proto, že Lokomotivu se v KHL vcelku daří a neměl by chybět v play-off. "Držíme šesté místo. Do konce základní části chybí ještě osm zápasů, což je dost bodů, ale měli bychom si to pohlídat. Kdybychom se plácali někde okolo osmého devátého místa, tak by asi byla situace jiná. To bych asi musel přijet později o dva dny," poukázal Novotný na pravidla mezinárodní federace, podle kterých musejí kluby uvolnit hráče 48 hodin před reprezentačním utkáním.

Novotný na další akci národního týmu nechtěl chybět i proto, že letos se mistrovství světa koná v Praze a v Ostravě. "To je motivace nejen pro mne, ale i pro všechny, co přijeli. Šampionát je v České republice po jedenácti letech a já vím, že další mistrovství doma bych už nestihl, takže je to pro mne poslední šance. Je potřeba, abychom už vyhrávali a zvykli si na sebe, protože tým se už asi pomalinku začíná budovat," dodal účastník sedmi světových šampionátů a loňských olympijských her v Soči.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články