Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kladno podlehlo doma rozjeté Spartě, zraněný Jágr nedohrál

Kladno podlehlo vedoucí Spartě 2:4 a utrpělo třetí porážku z posledních čtyř zápasů. Ve 27. minutě navíc Rytíři přišli o svou hvězdu Jaromíra Jágra, který nedohrál utkání kvůli zranění. Pražané si připsali díky vítězné brance obránce Milana Jurčiny z 56. minuty osmou výhru za sebou. Venku zvítězili dokonce po jedenácté v řadě, čímž opět vylepšili extraligový rekord.

"Bylo to napínavé. Měli jsme velké šance. Dvakrát jsme šli sami na gólmana, Godla ale zachytal skvěle. Chytil nám tam tři čtyři čisté góly. Na konci nám pomohly tyčky. Kdyby jim to tam padlo, byla by to velká trápenka," řekl Jurčina.

Sparta, která nastoupila bez zraněného kapitána a ofenzivního lídra Řepíka, začala aktivně a ve třetí minutě se ujala vedení. Po Růžičkově vyhraném vhazování v levém kruhu překonal Godlu střelou na bližší tyč Dvořáček.

Pražané Rytíře do šancí nepouštěli. V 15. minutě si po Barinkově zaváhání narazil puk s Buchtelem Forman, ale kladenský gólman ukryl jeho zakončení v lapačce.

Vzápětí se radovalo z vyrovnání Kladno. O'Donnell přenechal puk na pravém kruhu Machačovi, který prostřelil Machovského.

Sparta mohla v 19. minutě opět získat vedení. Po Kudrnově akci ale Sukeľ trefil levou tyč a Říčka z dorážky před prázdnou brankou nezasáhl skákající puk.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Kladno - Sparta

Úvod druhého dějství patřil domácím, ale Machovský pokusy Jágra a Bílka kryl. Následně sice Rytíři nezužitkovali přesilovku, ale ve 26. minutě už udeřili.

Z pravého kruhu trefil přesně bližší horní roh Machovského branky obránce Zelingr a v 18. utkání v extralize oslavil premiérovou branku.

"Gól potěší, ale týmový úspěch je na prvním místě a na osobní statistiky se kouká až potom," litoval Matyáš Zelingr, že nepřispěl k bodovému zisku.

V dalším střídaní přišli domácí o Jágra, kterému se v souboji s Poláškem v útočném pásmu při pokusu o otočku nekontrolovaně rozjela levá noha.

Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL už se do hry ze střídačky nevrátil, přestože zkusil skluz po ledě ještě v přečíslení vzápětí i před startem třetí třetiny.

Místo něj se zařadil do sestavy osmnáctiletý debutant Matyáš Filip. "Je to junior za Jardu, takže to na hře samozřejmě znát bylo. Museli jsme se s tím ale poprat," prohlásil trenér Kladna David Čermák.

Zatím není jasné, zda bude Jágr Rytířům k dispozici v nedělním utkání na ledě Brna. "Věříme, že to nebude nic vážného. O tom zdravotním problému více napoví další vyšetření. Na jejich základě se uvidí, jestli v neděli nastoupí, nebo ne," řekl tiskový mluvčí Kladna Lukáš Jůdl.

Ve 33. minutě Sparta vyrovnala. Při Melkově vyloučení prostřelil Godlu z pozice za levým kruhem na vyrážečku obránce Košťálek. V závěru druhé části ještě viděl vyprodaný stadion bitku domácího Nashe s Formanem.

Vrátit Rytířům náskok mohl ve 45. minutě kapitán Strnad, ale jeho pokus skončil na horní tyči. Kladno se neprosadilo ani při Jurčinově trestu, kdy pálil O'Donnell, a v 56. minutě otočil stav ve prospěch favorita bombou od modré čáry bek Jurčina, který využil clony před Godlou.

"Přišel mi puk na hůl, celé se mi to otevřelo, tak jsem jenom zavřel oči a hodil to na bránu," popsal Jurčina klíčový moment. Godlovi nakonec stínil hlavně spoluhráč Zelingr.

"Neviděl jsem to. Snažil jsme se puk najít, ale jejich hráč tam byl dobře a náš bek clonil. Bylo to tam rozhozené. Už mohli střílet ze středu, pak to přenechali na Jurčinu, který tam měl asi hodinku čas. Čtyři minuty do konce, to asi bolí nejvíc," prohlásil Denis Godla.

O chvíli později Machovskému pomohla znovu horní tyč po Zikmundově pokusu. Pojistit vedení mohl v 59. minutě bekhendovým pokusem Rousek, ale puk odvrátil z brankové čáry obránce Romančík. Při power-play Rytířů 42 sekund před koncem už Rousek do prázdné branky dovršil výsledek.

Rytíři Kladno - Sparta Praha 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. P. Machač (O'Donnell, Bílek), 26. Zelingr (T. Kaut) - 3. Dvořáček (V. Růžička), 33. Košťálek (Polášek, Rousek), 56. Jurčina (Buchtele), 60. Rousek (Smejkal, Tomášek). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:5, navíc B. Nash - Forman oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Kladno: Godla - B. Nash, Austin, Romančík, Kehar, Zelingr, Barinka - Jágr, Stach, Zikmund - Bílek, P. Machač, O'Donnell - Redlich, Melka, J. Strnad - Hajný, T. Kaut, Š. Jelínek - od 30. navíc Filip. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Sparta: Machovský - Jurčina, Tomáš Dvořák, Blain, Kalina, Košťálek, Polášek, Piskáček - A. Kudrna, Sukeľ, Říčka - Rousek, Tomášek, Smejkal - Forman, Pech, Buchtele - Dvořáček, V. Růžička, Vitouch. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články