Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kladno devadesátileté: Vysekají se Rytíři z hustého pralesa?

Kladno - Hokejové Kladno se v nejlepších dobách své existence mohlo chlubit ziskem šesti ligových titulů, triumfem v Poháru mistrů evropských zemí či řadou slavných odchovanců v čele s Františkem Pospíšilem, Milanem Novým či současným šéfem klubu Jaromírem Jágrem. Na slavné časy bývalého Poldi, SONP nebo Sokola Kladno však už notnou dobu padá prach. Klub podruhé během posledních dvanácti let spadl do druhé nejvyšší soutěže a navíc se zdá, že tentokrát si v ní i nějaký čas pobude. Rytíři si nepochybně představovali lepší oslavu výročí klubu: hokejový odbor SK Kladno vznikl 13. listopadu 1924.

Jaromír Jágr v dresu Poldi Kladno
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Založilo ho několik nadšenců, o devět let později už místní HOSK ovládl kladenskou župu, v roce 1951 si tým pod názvem Sokol SONP Kladno odbyl premiéru v nejvyšší soutěži. Po dvou sezonách sice sestoupil, ale za další dva roky se vrátil zpět a na dlouhá léta se usadil mezi elitou. V roce 1959 hráči tehdejšího SONP prolomili nadvládu Brna a získali první titul.

Nejslavnější éra klubu nastala v druhé polovině 70. let, kdy hráči se siluetou paní Poldi na dresu vybojovali čtyři tituly v řadě a čtyřikrát postoupili do finále PMEZ, který v roce 1977 jako poslední český celek vyhráli. Opory typu Milana Nového, Eduarda Nováka, Františka Pospíšila či Františka Kaberleho zářily i v reprezentaci, jež tehdy třikrát triumfovala na mistrovství světa.

V letech 1988 a 1990 se Kladno probojovalo až do semifinále play-off, totéž se mu podařilo i v prvních dvou sezonách samostatné extraligy, kdy v modrobílém dresu zářil útok Vejvoda-Patera-Procházka. Po ztrátě letitého garanta kladenského hokeje a generálního sponzora klubu v podobě místních oceláren Poldi v roce 1996 došlo k dalšímu ústupu ze slávy. O šest let později Kladno po prohrané baráži s Libercem sestoupilo, ale hned za rok se dokázalo vrátit mezi elitu. Do první ligy se však navrátilo opět v sezoně 2013/2014.

Kladenský zimní stadion v roce 1951
zdroj: ČTK autor: Rostislav Novák

Tentokrát však situace pro Kladenské nevypadá zdaleka tak dobře jako v roce 2003, kdy první ligu ovládli a obratem se navrátili do extraligy. Přestože mají Rytíři dva zápasy k dobru, potácejí se zatím na devátém místě první ligy. Do druhé nejvyšší soutěže sice vstoupili s velkým handicapem v podobě nuceného vyhnanství z rekonstruované haly, tak špatné výsledky však čekal vskutku málokdo.

Trpělivost došla i majiteli Jágrovi mladšímu, který dal na začátku listopadu jasně najevo, že nastoupený styl hry nebude tolerovat. Po menším zemětřesení v kabině Kladno zvládlo tři zápasy v řadě, navíc se po jednadvaceti odehraných venkovních utkáních konečně vrací do rekonstruovaného domácího prostředí.

Devadesátileté výročí tedy nachází Kladno v nelichotivé pozici. Herní propad podtrhuje dlouhodobě slabý zájem fanoušků, Rytíři nicméně mají stále vše na svých hokejkách. Konečně se mohou spolehnout na domácí prostředí, ve kterém odehrají v několika šňůrách většinu zbývajících zápasů. Také zkušená jména v kádru dávají tušit, že se Středočeši budou drát tabulkou nahoru. Otázkou pro zbytek základní části první ligy a play-off ale zůstává: bude to stačit na jasný předsezonní cíl, tedy postup do baráže o extraligu?

Je nám líto, video expirovalo.
Kladno slaví devadesátiny na opraveném stadionu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články