Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kladno dá na hokej znovu 30 milionů. Svůj podíl zvyšovat nebude

Kladno – I nadále budeme hokejový tým podporovat částkou zhruba 30 milionů korun. Zvyšovat svůj podíl ale neplánujeme. Takovou zprávu vyslalo do světa město Kladno. Podle primátora Dana Jiránka (ODS) nepůjdou dotace na prvoligový A-tým, nýbrž především na stadion a mládež.

Radost hokejistů Kladna
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Původně město chtělo penězi za nákup vyššího podílu A-tým nepřímo podpořit. Na základě dohody s vedením hokejového klubu ale nakonec přistoupilo k jednoduššímu řešení, kdy klub bude díky dotaci mít menší výdaje na mládež a bude tak moci více podpořit A-mužstvo. Postup schválila městská rada, odsouhlasit ho musejí ještě zastupitelé.

Extraligový tým dostával od města ročně osmimilionovou dotaci a mládež sedmimilionovou. "Důvodem změny podpory je výsledek pravidelného auditu města, na jehož základě nebylo zastupitelům doporučeno podporovat profesionální sportovní tým, který zároveň obchoduje s hráči na evropské úrovni," uvedl primátor.

Doporučení vychází z pravidel Evropské unie. V následující sezoně se celkem asi 30 milionů korun rozdělí na provoz stadionu, což je asi 18 milionů, a mládež, což přesáhne 13 milionů korun. Město navíc letos investuje do opravy zimního stadionu dalších více než 32 milionů.

Kladnu nyní patří v klubu 30 procent, zbývajících 70 má společnost Hokej Kladno, patřící Jaromíru Jágrovi. Město mělo dříve extraligovému celku doplatit v rámci dotace více než pět milionů korun, ale protože tým letos sestoupil do první ligy, nebyla smlouva o této podpoře platná a její úpravou se zabývala městská rada.

Peníze město původně chtělo využít na nákup většího podílu. Klub by tak získal finance a město větší vliv.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články