Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Říha s Průchou se těší na zápas se Lvem, Štěpánek s Petrohradem nepřijel

Praha - Na zápas na domácí půdě se těší v barvách Petrohradu trenér Miloš Říha a útočník Petr Průcha, kteří nastoupí v O2 areně proti českému nováčkovi Kontinentální ligy Lvu Praha. Naopak gólman Jakub Štěpánek s SKA do Česka vůbec nepřicestoval a není vyloučeno, že klub bude řešit i jeho odchod.

Zástupci hokejového klubu SKA Petrohrad
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Je to určitě zvláštní, hrát v Praze proti českému týmu. Přijeli jsme ale jen odehrát zápas tak, abychom ho vyhráli," řekl Říha po příletu do Prahy.

S Petrohradem, ale i dříve se Spartakem Moskva, pravidelně jezdí do Česka na letní přípravu a hraje přípravné zápasy, ale mistrovský duel jej čeká poprvé. "Pracuji v ruském klubu, jsem ale Čech a vrátit se sem s takovým klubem může i některým lidem říct, že hokej umím," netajil Říha, že bere zápas prestižně.

Na trenérském postu v ambiciózním klubu vedeném šéfem KHL Alexandrem Medvěděvem působí druhou sezonu. Přišel po postupu do finále s Atlantem Mytišci. "Z jedné strany je čest pracovat v takovém klubu. Na druhou stranu je tlak na každý zápas, trénink, na každý výjezd. Vedení si staví nejvyšší cíle a někdy je hrozně těžké vysvětlovat, proč jsme zrovna ten poslední zápas nevyhráli," připojil Říha.

Se Lvem očekává těžký boj. "Už před sezonou jsem říkal, že to bude velmi silné a dobře poskládané mužstvo. Hráli jsme proti sobě na turnaji v Doněcku. Někteří kluci hráli KHL, povedl se jim začátek, což je pro ně velice důležité, a pro nás to bude velice těžké utkání. Myslím si, že v KHL uspějou, ale ukáže to až čas," dodal Říha.

Průcha se představí v Praze už v dresu třetího atraktivního zahraničního klubu. Nechyběl totiž u obou představení zámořské NHL v O2 areně. V roce 2008 přijel s New Yorkem Rangers a o dva roky později s Phoenixem. "Bude to stejné, je to pro mě vždycky speciální událost, že můžu hrát před svou rodinou, kamarády a českým publikem," prohlásil Průcha.

Je nám líto, video expirovalo.
Ilja Kovalčuk před zápasem Lev - Petrohrad

Zatím má mistr světa z roku 2005 z Vídně úspěšnou bilanci. S Rangers vyhrál oba zápasy nad Tampou Bay 2:1, s Coyotes proti Bostonu zaznamenal vítězství 5:2 a porážku 0:3. Na svůj první osobní bodový zápis zatím čeká a bude se o něj snažit.

Rozhodně si ale bude vychutnávat atmosféru zápasu. "Já se vždycky těším a je to ještě speciálnější tím, že jsou ty zápasy vyprodané, a slyšel jsem, že teď je to vyprodané znova. Atmosféra bude úžasná, i když lidi asi určitě nebudou fandit nám, ale i tak je to hokejový zážitek," těšil se Průcha, který v této sezoně nasbíral v šesti zápasech KHL pět bodů za dvě branky a tři asistence.

Třicetiletý bývalý hráč Pardubic bude navíc v dresu SKA součástí dalšího představení soutěže na jiném kontinentu. Petrohrad totiž bude hrát 19. a 20. ledna proti Dynamu Moskva v New Yorku v nové hale v Brooklynu. "Máme tam dva zápasy, asi si to tam jinak moc neužijeme a bude to jen taková reklama KHL," dodal Průcha, který v New Yorku působil necelé čtyři sezony.

Český reprezentační gólman Štěpánek s týmem do Česka necestoval. V konkurenci posily z Columbusu Sergeje Bobrovského a Ilji Ježova se do branky nedostává. "Trénuje s druhým týmem v Petrohradu. Jeho forma prostě není taková, aby se dostal mezi dva gólmany (pro zápas)," vysvětlil Říha.

Jakub Štěpánek
zdroj: ČT24

Podle něj Štěpánkovi uškodilo, že se týmu nedařilo. "O gólmanech nikdy nemluvím špatně, ale mužstvu se nedařilo, když chytal. Nevěřilo si. Chytal výborně, potom udělal dvě chyby a my jsme ten zápas prohráli. Jak Ježov, tak Boborovskij prokazují daleko větší formu," doplnil Říha. "Mluvil jsem s ním samozřejmě a řekl mu, že musí být trpělivý, hodně pracovat, aby byl připravený, až dostane šanci."

V pozici cizince, kterých může nastoupit k zápasu KHL pět, má Štěpánek navíc těžkou pozici. "Je hráčem SKA a více k tomu nemám co říct," nechtěl komentoval možný Štěpánkův odchodu generální manažer Petrohradu Alexej Kasatonov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články