Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pozor na první lajnu Magnitogorsku, varuje před finále Novotný

Praha – Hokejisté pražského Lva se od pátku utkají o Gagarinův pohár s Metalurgem Magnitogorsk. Ruští fanoušci však z přítomnosti českého týmu ve finále Kontinentální hokejové ligy nejsou zrovna nadšeni. Kapitán Jiří Novotný si z nich ale těžkou hlavu nedělá. "Na finále se těšíme. Šli jsme si za tím a jsme tam zaslouženě. Už aby to začalo, protože trénování bylo hodně," uvedl s tím, že pozor si musí dát jeho mužstvo hlavně na první lajnu Magnitogorsku.

Lev Praha hraje KHL teprve druhým rokem a hned bude díky vyřazení Jaroslavle v semifinále bojovat o Gagarinův pohár. "Rusové určitě nejsou šťastní, že je tam český tým," zamyslel se Novotný. Na lavičce Magnitogorsku je zkušený Kanaďan Mike Keenan, Lev zase může těžit z vyrovnanosti jednotlivých formací.

S Magnitogorskem se Lev v letošní sezoně utkal dvakrát, oba zápasy prohrál v prodloužení. "Je to už nějaká doba, během níž jsme udělali posun výš. Věřím, že teď budeme daleko těžším soupeřem. Zápasy ukazovaly, že s nimi můžeme hrát, a věřím, že tam dokážeme být úspěšní," řekl asistent trenéra Václav Sýkora.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jiří Novotný a Václav Sýkora

Magnitogorsk má srovnatelné útočné řady, každá z nich může rozhodnout zápas. A navíc jeden velmi elitní útok Sergej Mozjakin – Jan Kovář – Danis Zaripov. Hlavně na tuto trojici se podle trenérského asistenta Ivano Zanatty zaměří obrana Lva. "Hrají fantasticky celou sezonu, táhne je první lajna, přenesli to i do play-off, jejich hráči jsou na prvních místech bodování. Když se ten tým dostal tak daleko, jak se dostal, musí mít kvalitní všechny lajny, ale ten první útok je opravdu dobrý," řekl Novotný.

Rusko-česká trojice "úřaduje" zejména v přesilových hrách. Lev se tak musí vyvarovat faulů. "Pokud jim dáme tolik přesilovek, jako jsme dali soupeřům v sériích s Donbassem a Záhřebem, tak by se nám to mohlo vymstít. Pokud budeme hrát pět na pět, tak si myslím, že to bude výhoda pro nás. Na to máme kvalitnější hráče," soudil Novotný.

Jiří Novotný na tréninku Lva Praha
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Sýkora upozornil, že Lev staví hlavně na gólmanech. "Věřím, že jim vydrží forma. Ale samozřejmě na tom má podíl výkon celého mužstva. Díky tomu jsme ve finále," uvedl. "Před sezonou byl náš tým posílen na všech postech, ale nikdo nečekal, že dojdeme tak daleko. Ale potom tomu malinko napovídaly základní části, náš cíl byl postoupit mezi první čtyři," dodal Novotný.

Sýkora si pochvaloval zejména příchod finského kouče Kariho Jalonena. "Přinesl styl hry a zásady, které vyžaduje, se musí striktně dodržovat. Důležité je, že tomu hráči začali věřit. V žádném kole play-off jsme styl hry neměnili, snažíme se hrát svůj hokej, který chceme vnutit soupeři. Pokud se to podaří i ve finále, pak věřím, že budeme zase úspěšní."

Stejně jako v semifinále play-off bude Lev své domácí zápasy hrát v O2 areně, finále však začíná venku. Sýkora ale nechtěl říct, zda je to výhoda. "Když se začíná doma a oba zápasy se vyhrají, tak je to výborný, ale když se nějaký zápas ztratí, výhoda se obrací na soupeře. Je to ošidné a nedá se na to spoléhat. Jde tam spíše o sedmý zápas. Je to pro nás nová situace."

"Venku by to chtělo urvat jedno vítězství, i když to bude těžké. Po celou sezonu jsme ale hráli venku možná lépe než doma, takže bych byl rád, kdyby nám to vydrželo," přál si Novotný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články