Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Ovečkin: Jsem rád, že můžu Dynamu splatit něco z minulosti

Praha - Hvězdný hokejový útočník Alexandr Ovečkin, který se v úterý v dresu Dynama Moskva postaví v utkání KHL hráčům pražského Lva, bere své současné angažmá při výluce NHL jako určitou splátku za minulost. Právě v moskevském mužstvu totiž kanonýr Washingtonu vyrostl a vstoupil do světa velkého hokeje.

Alexandr Ovečkin
zdroj: AP autor: Ryan Remiorz

Ovečkin není sice nadšený z výluky slavné ligy, ale angažmá v Dynamu si především s ohledem na zápasy v Moskvě užívá. Právě v ruské metropoli se před 27 lety narodil. "Jsem odchovancem Dynama, který vyrazil do světa, a teď jsem rád, že to Dynamu mohu splácet," prohlásil Ovečkin. "Hraji tam navíc před svými blízkými a přáteli, což je fajn," dodal.

Musel se však vzdát obvyklého čísla osm, které zvolil po vzoru své matky, bývalé úspěšné reprezentantky v basketbalu. V Dynamu ho totiž již nosil obránce Denis Barancev. "Vybral jsem si něco jiného a máma žádné připomínky neměla," vysvětlil s úsměvem Ovečkin, který se často soupeřům zarývá pod kůži nejen nádhernými akcemi a góly, ale sem tam také ostřejšími zákroky.

Ovečkin porovnává rozdíl mezi KHL a NHL: "Hra není tak rychlá a tvrdá, není tam tolik hitů. Ale na druhou stranu je tam opravdu velká spousta hráčů s vynikající technikou. NHL se teď nehraje a KHL je podle mého nejlepší ligou na světě."

Vyprávět by o tom mohl vedle jiných například Jaromír Jágr, jehož autor 339 gólů v základní části NHL a dalších 30 v play-off "sestřelil" během předloňského olympijského turnaje ve Vancouveru. Po tvrdém nárazu nemohli Ovečkinovi přijít mnozí čeští hokejoví příznivci na jméno. "Ale takový je můj styl hry a nerad bych ho měnil," podotkl útočník, který bývá přezdíván Alexandr Veliký podle slavného vojevůdce.

Zda by si raději prodloužil intermezzo v KHL nebo raději viděl v dohledu začátek NHL, si nechal pro sebe. "Těžko říci, kdy začne NHL, a nerad bych tuto problematiku více rozvíjel. Teď jsem hráčem Dynama," uvedl Ovečkin, který se ve sporu Hráčské asociace NHL s majiteli klubů osobně angažoval. "Vedl jsem jednání do té doby, dokud jsem byl v Americe. Teď už to nechávám na panu Fehrovi, který je naším zástupcem," dodal. Nyní se plně soustředí na svoji hru v Dynamu, kde zatím stihl v sedmi zápasech získat osm bodů za tři branky a pět asistencí.



V Rusku hrál před současným angažmá naposledy v sezoně 2004/05. Od té doby byl věrný barvám Capitals, v jejichž dresu se vypracoval mezi největší hvězdy světového hokeje a v letech 2008 a 2009 si vysloužil i trofej Maurice Richarda, udělovanou nejlepšímu střelci NHL.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články