Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lví pomoc v podobě Sejejse. Co ještě Spartu čeká?

Praha – Lev Praha a hokejová Sparta jsou zase o něco srostlejší. Generální manažer klubu hrajícího KHL Normunds Sejejs bude nově zasahovat do sportovního úseku ve Spartě. Majitelé Sparty tím zareagovali na katastrofální vstup do extraligové sezony. Jde o další krok k tomu, aby Sparta působila v Kontinetální lize? Zástupci Lva zatím sdílní nejsou. Počítají, že fanoušci uvidí v Holešovicích oba kluby i v příští sezoně. Jak to bude ve skutečnosti, ukáže až čas. Záleží na tom, co mají v úmyslu majitelé obou klubů.

První variantou je ta stávající. Sparta bude hrát extraligu, Lev Kontinentální ligu. Může však nastat i několik dalších. Například, že Sparta zahájí ruskou misi a v extralize bude působit její farma. Lev by tedy pravděpodobně zanikl po jediném roce života jako ve slovenském Popradu. "Jak to bude vypadat v budoucnosti, je otázka na vedení Sportovního holdingu. My zastupujeme Lva a koncentrujeme se na jeho působení v KHL," odmítl spekulace výkonný ředitel pražského klubu Martin Maškarinec. 

Už v červnu vznikl Sportovní holding Praha, který měl zastřešovat, řídit a rozvíjet hokejové aktivity v rámci působení Sparty v extralize a Lva v KHL. A tak se i děje. Posledním důkazem je angažování trenéra Václava Sýkory, za jehož příchodem dle slov předsedy představenstva Petra Speychala stojí mimořádný příspěvek akcionářů. Navíc se podílí na platech hráčů jako v případě čerstvé posily Tomáše Rachůnka nebo Petera Jánského. Podpora tím ale zdaleka nekončí. "Budeme dále investovat do zvýšení rozpočtu na hráčský kádr Sparty v letošní i příští sezoně, abychom mohli do Sparty přivést kvalitní hráče," stojí v oficiálním prohlášení předsedy představenstva Petra Speychala na klubových stránkách Sparty i Lva.

Hráčské přesuny mezi oběma kádry na bázi hostování dle regulí už probíhají. "Svaz to má ošetřené a vymyšlené dobře. Řády se musí plnit a neexistuje možnost, že by si Lev a Sparta přeposílali hráče, kdykoli by se jim zachtělo," konstatoval Maškarinec a dodal: "Kluby by se určitě bály možnosti, že by jejich hráče, kteří jsou ve Lvu, nasadila Sparta proti nim třeba v play-off extraligy."

Holding dělá maximum

Vedení Sparty i Lva má s organizací dvou klubů hodně práce a dnes došlo i na apel na hráče. "Učíme se všichni za pochodu, kombinujeme několik ledových ploch, reklam sponzorů na nich umístěných a snažíme se konkrétně vycházet se všemi partnery a myslím, že i oni s námi. Buďme tedy navzájem loajální, pracovití a věnujme se tomu, za co jsme placeni. Tedy, v případě hráčů, za oku hokejového fanouška lahodící hru," napsal v prohlášení Speychal.

Padesátiprocentním vlastníkem klubu Lev Praha je společnost ČKD Group v čele s novou vlivnou postavou českého hokeje Janem Musilem, druhou polovinu akcií drží švýcarská společnost A-Energy, kterou spoluvlastní i ruští podnikatelé s plynem. Kontinentální liga expanduje, hraje se už v sedmi zemích. Ruský zájem v Česku by tak mohl polknout i Spartu. Nově vzniklý holding Spartu získal pod svá křídla od Antonína Charouze, který přepustil i část marketingové agentury BPA. "Jsem vším tím děním unavený," komentoval před čtvrt rokem překvapivý krok dlouholetý sparťanský šéf a vlivný člověk v českém motosportu.

Dostat Spartu ode dna tak dostalo za úkol trio Normund Sejejs, Patrik Martinec, Rašíd Chabibulin. Sejejs už za sebou první úspěchy v roli generálního manažera má. Lev vstoupil do sezony výborně, v jednu chvíli vévodil celé soutěži. Tým, který má bývalý lotyšský reprezentant pod sebou, přilákal i rekordní počet diváků. Na zápas Lva proti Dynamu Moskva přišlo do O2 areny 16 317 zvědavých diváků, což je nejvyšší číslo v krátké historii novodobé soutěže. "Fanouškům můžeme jenom děkovat. Myslím, že se až moc řešil problém s ledem. Lidé přišli na kvalitní hokej a ten určitě viděli. To, že padl jeden gól, se někdy stane," řekl ředitel komunikace Lva Martin Rachota. "Škoda, že nepadlo víc gólů jako v zápase s Petrohradem. Už tak báječná atmosféra v hale by ještě více ožila, " dodal bývalý hokejista Maškarinec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články