Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Lev směle čelí ruským nájezdníkům, po skvělém startu ale tápe

Praha - Třetina základní části Kontinentální hokejové ligy je za námi a v soutěži už se naplno rozkoukal historicky první zástupce Česka. Pražský Lev vstoupil do své premiérové sezony famózně a na chvíli se ocitl dokonce v čele celé soutěže. V posledních kolech však na klub, který sází především na české a slovenské reprezentanty, dosedla krize a propadá se tabulkou. Diváků ale oproti předpokladům přibývá a Lev se v Praze těší více než solidní podpoře ochozů.

Tomáš Surový
zdroj: isifa.com autor: Eduard Erben

HC Lev patří v soutěži, které kralují bohaté ruské kluby, k týmům s nejmenším rozpočtem. Zástupci mužstva tak již před sezonou avizovali, že půjdou ve stopách lotyšského Dinama Riga a kostru týmu poskládají z domácích reprezentantů (a v českém případě i Slováků). Pražský klub si i proto přivedl právě z rižského Dinama generálního manažera Normunda Sejejse.

A start Lva do nového ročníku byl až nečekaně skvělý. Pražský klub v úvodních zápasech spoléhal především na pečlivou obranu, takřka nedostával góly a brankář Tomáš Pöpperle byl na čele gólmanských statistik KHL. Lev posbíral hned několik těsných vítězství, a když v sedmém kole porazil před domácím publikem finalistu loňského ročníku z Omsku, dostal se do čela celé soutěže.

Jenže od té chvíle jako by český tým zapomněl na svou neprostupnou obranu, začal dostávat více gólů a v následujících jedenácti odehraných utkáních posbíral pouhá dvě vítězství. A to přesto, že mužstvo v průběhu sezony výrazně posílilo v obraně. Přišel Zdeno Chára, z Omsku přestoupil Martin Škoula a ze Slavie získal Lev Jakuba Krejčíka. Pravdou však je, že ze začátku sezony čelili Pražané spíše slabším soupeřům, zatímco v posledních utkáních je čekala mužstva ze špičky ligy.

Hra dobrá, ale body nikde

Přitom se dá říci, že v případě Lva se nejedná ani tak krizi výkonností jako spíše výsledkovou. Svěřenci Josefa Jandače hráli prakticky ve všech duelech - především směrem dopředu - poměrně sebevědomě, v domácích zápasech proti Petrohradu i Dynamu Moskva byli po většinu utkání lepším týmem. Vždy ale přišly těsné porážky a Lev dlouhá série proher srazila na deváté místo ve své konferenci, dokonce až za Slovan Bratislava. Nyní čeká Lva série pěti zápasů na domácím ledě, v nichž se hráči pražského klubu pokusí zlomit děsivou bilanci posledních týdnů.

Fedor Fjodorov z Petrohradu a brankář Lva Tomáš Pöpperle
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

I přes aktuální nepříznivou sérii se nenaplnily předsezonní obavy, zdalipak si klub bez jakékoliv historie, na jehož zápasy stojí vstupenky v průměru o stokorunu více než na českou extraligu, najde svého diváka. 

Lev dokonce dosáhl na rekord v návštěvnosti celé KHL, když na Ovečkinovo Dynamo dorazilo do O2 areny 16 317 diváků a celkově se pražský klub drží s takřka osmi tisíci diváky na zápas na 5. místě soutěže. Popularitě Kontinetální ligy v Praze dozajista prospěla i výluka NHL a možnost vidět největší hvězdy světového hokeje. (Při vší úctě k naší extralize a českým navrátilcům ze zámořské soutěže, Malkin, Ovečkin a Kovalčuk jsou přeci jen jiná liga.)

Voráček s Hudlerem dlouho nevydrželi

Z českých hokejistů z NHL měli v dresu Lva lákat diváky do sedadel především Jakub Voráček a Jiří Hudler, oba toho ale kvůli zranění příliš nenahráli. Dostatečnou náhradou budiž kapitán vítězů Stanley Cupu z roku 2011 a nejlepší obránce NHL v sezoně 2008/2009 Zdeno Chára, který do klubu přišel začátkem října a momentálně plní roli nejvytěžovanějšího hráče.

Hlavními tahouny Lva se po třetině soutěže zdají být kapitán Jiří Novotný, Jakub Klepiš a možná poněkud překvapivě i obránce Ondřej Němec. Naplňují se tak předsezonní prohlášení, že tým Josefa Jandače by měl stát především na výkonech českých reprezentantů.

Je Sparta lví farma nebo ještě víc?

S tím jak sezona postupuje, je čím dál tím jasnější, že pražská Sparta funguje jako jakási farma Lva. Kluby jsou přinejmenším částečně propojeny majetkově, Lev posílá své hráče po zranění, nebo pokud se nevešli do nabitého kádru, rozehrát do Sparty. Sportovnímu úseku Sparty od začátku října šéfuje generální manažer Lva Normund Sejejs. Otázkou tak zůstává, jak daleko spolupráce obou klubů zajde. Nezdá se však, že by naplnila další z předsezonních obav, tedy že by Lev nějak výrazně ubíral diváky tradičním pražským "S".

Lev si věří na play-off

Lev před začátkem ročníku vyhlásil jako cíl postup do druhého kola play-off a jeho dosavadní výkony ukazují, že v přeci jen o něco slabší západní konferenci by to Lvu mohlo vyjít. Fanoušci se podle všeho na souboje českého klubu s nejlepšími evropskými celky doopravdy těší a soudě přinejmenším dle diváckého zájmu je po třetině základní části KHL experiment jménem Lev úspěchem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články