Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kovalčuk se definitivně upsal Petrohradu na čtyři roky

Petrohrad - Ruský hokejový útočník Ilja Kovalčuk po překvapivém konci v NHL bude podle očekávání hrát KHL za Petrohrad. S nejlepším týmem základní části minulé sezony Kontinentální ligy podepsal třicetiletý útočník smlouvu na čtyři roky. Finanční podmínky klub nezveřejnil, podle listu Sovětskij Sport by si ale mohl ročně vydělat 15 až 20 milionů dolarů.

Kovalčuk se v roce 2010 dohodl na lukrativní patnáctileté smlouvě s New Jersey Devils, ale v průběhu minulého týdne všechny šokoval oznámením, že v NHL končí. „Ilja už dokázal, že je tahounem mužstva na ledě i v kabině," řekl prezident ruského klubu Timčenko. "Ilja při výluce v NHL poznal, jak klub funguje. Líbilo se mu, kolik na nás chodí diváků. Také proto se rozhodl, že bude dál hájit naše barvy," dodal.

Jedním z důvodů, proč se Kovalčuk rozhodl působit doma, jsou zřejmě i olympijské hry, které se v únoru uskuteční v Soči. Jednička draftu z roku 2001 startovala na předešlých třech olympijských turnajích.

Do NHL zpátky za tři roky?

Jak z NHL zmizel, mohl by se v zámoří zase brzy objevit. Podle jeho sestry Ariny dokonce už za tři roky. "NHL (Kovalčuk) úplně nezavrhuje. Plánuje, že se do Ameriky ještě vrátí," uvedla pro list Moskovskij Komsomolec. To by ovšem musely schválit všechny kluby NHL, což není příliš pravděpodobné. Šanci má podle pravidel zámořské soutěže až po 35. narozeninách, tedy v dubnu 2018, kdy by na podobný souhlas čekat nemusel.

Kovalčuk odehrál v NHL jedenáct sezon, v New Jersey strávil poslední čtyři. Celkem má na kontě 816 zápasů v základní části elitní zámořské ligy s bilancí 417 branek a 399 asistencí. V 32 duelech play-off přidal dalších jedenáct gólů a šestnáct finálních přihrávek. V roce 2004 získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL. V Petrohradu bude spoluhráčem českého útočníka Romana Červenky, který do SKA zamířil v květnu po odchodu z Calgary.

Zdroj
ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články