Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

KHL přivedla do Čech zvučná jména i velké peníze

Praha - Vítězně vstoupil do sezony druhé nejslavnější hokejové ligy světa český tým KHL Lev Praha. Výhrou 2:1 nad Dinamem Riga odstartoval novou éru v českém hokeji. Po více než dvaceti letech se do holešovické arény vrátily nápisy v azbuce. A s nimi i nové šatny, nová loga na mantinelech a pro Čechy nový styl hokeje. KHL je v Praze.

Soutěž s centrálou v Rusku láká na peníze. Hráči si tam vydělají víc než ve slavnější NHL. Plat hokejisty teď startuje na zhruba 190 tisících korun, nejslavnější z nich si však přijdou na miliony. "Je tu hodně dobrých hráčů, kteří pocházejí z této ligy a nyní hrají v NHL. Očekávám velmi dobrý hokej," vyhlíží do sezony kanadská legenda Wayne Gretzky.

Domácí zápasy odehraje Lev Praha v holešovické hale. Na čtyři utkání s těmi nejprestižnějšími soupeři se ale přestěhuje do vysočanské O2 Areny. Vstupné na ligu v Česku má být mezi 170 až 280 korun, což je zhruba o stokorunu víc, než třeba na českou extraligu. Experti i proto odhadují, že Lva nečeká procházka růžovým sadem. "Bude to mít těžké, musí vytrvat, ale je otázka, jestli si najde fanoušky," tvrdí komentátor Robert Záruba.

Rozpočet pražského klubu je téměř půl miliardy korun, české týmy si přitom nepřijdou ani na třetinu z této částky. V roce 2011 si nejbohatští z extraligových týmů, Pardubice, vystačil se 160 miliony, pražská Sparta potom se 110 miliony, ale Kladno například s "pouhými" 65 miliony korun.

Je nám líto, video expirovalo.
KHL v Praze

Vedení KHL chce v nejbližších letech realizovat svůj velký projekt – celoevropskou ligu, kterou by mohlo hrát 64 týmů. "Ano, a už se na něm nic nezmění. Proto v KHL čekáme na nové týmy z celé Evropy," doplňuje prezident KHL Alexandr Medvěděv. Celkem se letos v soutěži představí mužstva ze sedmi zemí.

A silný tým posílá do bojů v KHL i Slovensko - tamní liga tím ale silně utrpěla. Do kontitnentální ligy míří bratislavský Slovan - klub s devadesátiletou historií a soupiskou plnou hvězd. Loňský ročník se však Slovensku nevydařil. Lev Poprad žádné výsledky nepředvedl, zanikl a zbyly po něm dluhy. Ty teď věřitelé chtějí po pražském Lvu, coby nástupnickém týmu. Vedení klubu to odmítá.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články