Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Ke Zlaté hokejce má po prvním kole nejblíž Voráček

Praha - Útočník Jakub Voráček z Philadelphie vede po prvním kole pořadí ankety Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu sezony o rekordních 240 bodů před druhým Ondřejem Palátem z Tampy Bay. O další tři body zaostává třetí Tomáš Plekanec z Montrealu. Loňský vítěz a s jedenácti triumfy rekordman ankety Jaromír Jágr z Floridy je s 81 body až na 11. místě.

Jakub Voráček
zdroj: ZUMA autor: Chris Szagola

V elitní desítce je celkem šest hráčů z NHL, dva z Kontinentální ligy a dva z extraligy. Až do sedmého místa opanovali pořadí útočníci. Čtvrté místo patří Jiřímu Hudlerovi z Calgary, následuje Jan Kovář z Magnitogorsku, třiačtyřicetiletý Martin Ručinský z Litvínova a Radim Vrbata z Vancouveru.

Následují brankáři - osmý Alexander Salák z Novosibirsku a devátý Pavel Francouz z Litvínova. Desátá pozice patří obránci Marku Židlickému, čerstvé posile Detroitu, kam přišel z New Jersey.

Pětadvacetiletý Voráček v této sezoně dlouho vedl kanadské bodování NHL, aktuálně je s 65 body z 64 zápasů pátý. Mezi nahrávači mu patří se 46 asistencemi druhé místo za Nicklasem Bäckströmem z Washingtonu.

Třiačtyřicetiletý Jágr, který má na kontě také sedm druhých a jedno třetí místo, v celkovém pořadí nechyběl mezi nejlepší trojicí od roku 2003, kdy obsadil při působení ve Washingtonu šesté místo. Mimo desítku byl naposledy v roce 1994, kdy skončil v anketě jedenáctý. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který 26. února přestoupil z New Jersey do Floridy, v této sezoně zaznamenal v 60 duelech 31 bodů za 12 gólů a 19 asistencí.

Trofej pravděpodobně pozná premiérového majitele

Z první desítky průběžného pořadí ještě žádný hráč Zlatou hokejku nevyhrál. Suverénní lídr Voráček byl loni třináctý, nejlépe se umístil v roce 2013 na čtvrté pozici. Z vítězů Zlaté hokejky jsou mezi aktivními hráči už jen Patrik Eliáš z New Jersey a David Krejčí z Bostonu. Držitel trofeje z let 2009 a 2012 Eliáš je s devíti body pětadvacátý a předloňský majitel sošky jásajícího hokejisty Krejčí figuruje s 38 body na 14. pozici.

Vítěz se po hlasování zástupců Českého svazu ledního hokeje, trenérů reprezentace a mládežnických výběrů, klubů nejvyšší soutěže a hokejových novinářů určuje ve třech kolech. Druhé kolo bude uzavřeno po mistrovství světa v Praze a Ostravě 20. května. V třetím kole se bude do 8. června z nejlepší desítky volit vítěz Zlaté hokejky.

Výsledky 1. kola ankety Zlatá hokejka 2015:

1. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers) 583, 2. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning) 343, 3. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens) 340, 4. Jiří Hudler (Calgary Flames) 291, 5. Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk) 276, 6. Martin Ručinský (HC Litvínov) 254, 7. Radim Vrbata (Vancouver Canucks) 225, 8. Alexander Salák (Sibir Novosibirsk) 159, 9. Pavel Francouz (HC Litvínov) 90, 10. Marek Židlický (Detroit Red Wings) 83.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články