Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Když budu hrát přesilovku, budu to tam pálit, hlásí Šulák. Olympiáda je pro něj vrchol kariéry

Měl by být v první části hráčů, kteří odletí. Hokejový obránce Libor Šulák bere možnost startovat na olympijských hrách v Pekingu za vrchol své dosavadní kariéry. Sedmadvacetiletý kapitán Vladivostoku v Kontinentální lize se dosud představil na třech mistrovstvích světa a při svém raketovém vzestupu ze Znojma z mezinárodní rakouské ligy EBEL okusil i šest zápasů v NHL za Detroit. Přiznal, že hlavní nervy v současné době panují z toho, jak vyjde test na koronavirus.

Reprezentační obránce Libor Šulák
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Určitě to vidím jako vrchol v mém životě. Olympiáda je jednou za čtyři roky, sejde se tam víc sportovců. Pro mě je to zážitek na celý život, takže doufám, že to všechno dopadne a do Číny odletím," řekl Šulák po dnešním tréninku. Je v první skupině sedmi českých hráčů, kteří se ve čtvrtek vydají do Pekingu, pokud nenastane žádná komplikace s nemocí covid-19. "To je asi nejhorší stres, jestli jste negativní, nebo pozitivní."

Splnění dalšího snu má blízko. "Každé dítě asi sní a mělo by snít o takových věcech. Určitě jsem si chtěl zahrát na mistrovství světa a na olympiádě. Teď se to snad splní. S těmi opatřeními je to náročné, takže doufám, že to vyjde. Bylo by to krásné," podotkl Šulák.

Hokejisté zatím trénovali v pražské O2 areně v malé skupince, které to okolnosti dovolily. "Ještě jsme se nebavili o žádném složení dvojic. Spíš jsme řešili výsledky, abychom měli negativní PCR testy, protože je to docela náročné a nikdy nevíte, jestli vám to najdou, nebo ne, i když se každý cítí vesměs v pořádku. Na ledě jsme dostávali trošku do těla, abychom měli kondici a trošku jsme už dávali i herní cvičení," popsal Šulák.

V bublině, v které český tým je, se chce co nejlépe nachystat. "Snažím se zaléčit s kondičním trenérem nějaké dysbalance, které mě trápí v klubu. Zaměřuju se spíš na mé tělo a odpočinek, protože tato sezona je pro mě hodně náročná. Snažím se odpočívat, co to jde, abych by připravený na ten vrchol."

Devátý nejproduktivnější obránce KHL s 26 body ze 49 utkání a s osmi trefami šestý nejlepší střelec mezi zadáky patří ke kandidátům na přesilovkovou formaci. "Já se budu snažit hrát tak, jak hraju. Když dostanu možnost hrát přesilovku, tak to tam určitě budu pálit, jako to dělám v klubu. Na to jsem připravený," prohlásil Šulák.

Před týdnem s Admiralem prodloužil kontrakt do konce příští sezony. "Určitě mi to udělalo radost a mám větší klid na přípravu na další sezonu, že nemusím během trénovaní řešit nabídky. Jsem rád, že se to stihlo podepsat ještě před olympijskými hrami," pochvaloval si Šulák. Vladivostok na něj měl ještě na sezonu 2022/23 práva, takže myšlenky na odchod do ambicióznějšího týmu KHL či přesun blíže z Dálného východu musel odložit. "Je to sice daleko, ale jsem tam spokojený, takže jsem tam chtěl ještě rok zůstat."

Lotyšský trenér Leonids Tambijevs, který na konci listopadu nahradil odvolaného Olega Gorbenka, vybral Šuláka za kapitána. "Příjemně mě to překvapilo, že mi trenér takhle věří. Na mé hře se toho až tolik nemění, ale určitě musíte něco říct, takže se snažím mluvit rusky. Jen něco říct před zápasem. Ale spíš se snažím, abych šel klukům příkladem. Jak na ledě, tak i mimo něj. Abych byl pravá ruka trenéra, v tom je to tam trochu odlišné," uvedl Šulák.

S velkém časovým posunem z Dálného východu se podle svých slov vyrovnává dobře. "Čekal jsem to horší. Sice je to náročné a časový posun je fakt znát. Hrát tam déle, tak nevím, jak bych to zvládal, protože to člověka asi dostihne. Ale ten rok jsem z tohoto hlediska prošel dobře. Já na jet lag netrpím. Moc teda v letadle nespím, což je trošku horší v tom, že jsem unavený a pak lehnu na hotelu. Někdy je to lepší a někdy horší, ale snažím se co nejrychleji přetočit na čas, co tam je," prohlásil.

Při olympiádě bude se spoluhráčem Vojtěchem Mozíkem na posun v Asii více zvyklý než další reprezentanti. "Jsem už nějakou dobu v Evropě a bude to zase skok, ale mělo by mi to být trošku bližší než ostatním hráčům," podotkl Šulák. Bývalý hráč Čerepovce si v Číně zahrál proti Kunlunu. "Byli jsme v Šanghaji. Moc jsem tam toho ale neviděl. Jeli jsme na hotel, následoval spánek, zápas a letěli jsme pryč."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články