Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kdo dal první gól, nevyhrál. O zlato se utkají Finové s Rusy

Helsinky - Ve finále mistrovství světa hokejistů do 20 let se utkají Finové s Rusy. Oba týmy musely svá semifinále otáčet na konečný výsledek 2:1. Poražení Švédové a Američané si zahrají o bronz. Přímé přenosy rozhodujících zápasů nabídne ČT sport i náš web v úterý od 15:00 a 19:30.

Finští hokejoví junioři
zdroj: Reuters

Finové, kteří v předešlých pěti zápasech turnaje nastříleli 29 branek, v úvodu šance neproměnili a naopak v polovině úvodní části šli do vedení Švédové. Timashov křížnou přihrávkou ideálně uvolnil Asplunda, který u pravé tyče snadno doklepl puk za Kähkönena.

Domácí výběr, hnaný plnou Hartwall Arenou, v druhém dějství výsledek otočil. Ve 26. minutě ještě v přesilovce Rantanen trefil tyč, ale o šest minut později už se Finové radovali. Rantanen našel z rohu před brankou nekrytého Hintze a gólman Söderström, který udržel ve čtvrtfinále proti Slovensku nulu, poprvé v play-off inkasoval.

Ve 34. minutě se Finové prosadili i při Karlssonově vyloučení. Rantanen přihrál zpoza branky Kalapudasovi a jeho střelu z pravého kruhu ještě stihl zastínit švédskému gólmanovi tak, aby cestu puku do branky vůbec neviděl. Těsný náskok Finové do konce zápasu udrželi. Finové se dostali do finále teprve podruhé za posledních 15 let.

"Byl to vyrovnaný zápas, ale zasloužili jsme si vyhrát," prohlásil Kasperi Kapanen, který zaznamenal rovněž dvě přihrávky. "Je neuvěřitelné, že byla hala vyprodaná v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne. Lidi asi našli možnost, jak se dostat z práce," doplnil Kapanen. Švédové dosud suverénně vládli turnaji a až do semifinále neztratili ani bod. "Potřebovali jsme na konci dát gól, bojovali jsme jako psi, ale nepodařilo se nám vyrovnat," prohlásil švédský útočník Dmytro Timashov.

Američané, kteří ve čtvrtfinále vyřadili českou reprezentaci po jasné výhře 7:0, proti Rusku odolali při Carlově vyloučení a v 10. minutě se dostali do vedení. Milano po průniku po levé straně uvolnil Dvoraka, který u levé tyče dorazil puk do odkryté branky. Další velkou šanci měl Hitchcock a pak ještě Tkachuk i Donato trefili tyč.

Rusové ještě v úvodním dějství nezužitkovali dvouminutovou přesilovou hru pěti proti třem. V úvodu druhé třetiny měl velkou šanci Tkachuk, ale jinak dění patřilo soupeři, který otočil skóre. Ve 36. minutě dovršil obléhání Nedeljkovice Kraskovskij, za necelé tři minuty se natlačil před branku Korškov a trefil nekryté místo u levé tyče.

Snaha Američanů o vyrovnání byla marná. Neuspěl White a ve 45. minutě v přesilovce trefil DeBrincat jen konstrukci branky. Gólman Samsonov, kterému dal trenér Valerij Bragin přednost před Georgijevem, přestože na turnaji chytal dosud pouze v duelu s Běloruskem, odolal i při závěrečné power play USA. Rusové zůstali jediným neporaženým týmem turnaje.

Výsledky semifinále mistrovství světa hokejistů do 20 let

Finsko - Švédsko 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Hintz (Rantanen, Kapanen), 34. Kalapudas (Rantanen, Kapanen) - 11. Asplund (Timashov, Larsson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Pitoscia - Oliver (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Karlsson (oba Švéd.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 13 340.

Rusko - USA 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Kraskovskij (Korškov), 38. Korškov - 10. Dvorak (Milano, Werenski). Rozhodčí: Wiegand (Švýc.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití.

Zbývající program:

Úterý 5. ledna:

15:00 o 3. místo: Švédsko - USA,

19:30 finále: Finsko - Rusko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články