Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kdo by nechtěl jet na olympiádu? Všechny kluky to bude mrzet, říká Hertl

Soul – Politováníhodné rozhodnutí, pro hráče rozčarování. Mezinárodní olympijský výbor, mezinárodní hokejová federace i někteří hokejisté jsou z rozhodnutí NHL nepřerušit soutěž během olympijských her v Pchjongčchangu zklamaní. Nicméně pořadatelé Her stále věří, že fanoušci příští rok v Koreji uvidí alespoň některé hokejové hvězdy z NHL. Podle mluvčí organizačního výboru je ještě čas k dalšímu jednání mezi majiteli klubů, hráčskou asociací NHLPA, MOV a IIHF.

"Pro hráče, kteří rozhodně na olympijských hrách v Pchjongčchangu hrát chtěli, to je obrovské zklamání," uvedl v oficiálním prohlášení MOV. "Rozhodnutí je o to více politováníhodné, že IIHF nabídla NHL stejné podmínky jako při předchozích Hrách, kde byly hrazeny náklady na pojištění a cestovné," dodal olympijský výbor.

Podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala vnímají Evropané olympijské hry jako největší hokejový turnaj. "Jsem přesvědčený o tom, že účast hráčů z NHL nemá vliv na to, kolik lidí v Česku bude hokej sledovat a fandit hokejistům. Pro fanoušky bude turnaj ještě atraktivnější o to, že budou mít blíž k účastníkům z extraligy," uvedl.

Ztráta pro fanoušky

Hokejová federace upozornila, že je to ale především velká rána pro fanoušky. "Ač respektujeme důvody, které měla NHL pro neúčast, je nepopiratelným faktem, že toto rozhodnutí okrade hokejové příznivce o bezpochyby nejlepší mezinárodní hokejovou soutěž, kterou jsme si mohli užívat do roku 1998," uvedl prezident IIHF René Fasel.

Šéf IIHF ujistil, že přípravy na hokejový turnaj poběží podle plánu. "Nezapomeňme, že některé z těch nejskvělejších olympijských momentů se odehrály i bez hráčů NHL," prohlásil Fasel.

Je nám líto, video expirovalo.
Pro ČSLH není rozhodnutí NHL překvapením

Majitelé klubů se vyslovili poprvé po 20 letech proti účasti pod pěti kruhy z mnoha důvodů. Jedním z nich bylo, že by došlo opět k sedmnáctidennímu přerušení NHL v únoru, kdy je po konci sezony ligy amerického fotbalu NFL a baseballová MLB teprve začíná. Vyjednat se jim nepodařilo ani větší možnosti k marketingovému využití her, o něž podle některých informací usilovali.

Podle vyjádření NHLPA jsou hráči "mimořádně zklamaní a rozhodně nesouhlasí s krátkozrakým rozhodnutím NHL".

Ohlasy českých hokejových legend

Vladimír Růžička: "Na jednu stranu to chápu, že když se přeruší na skoro tři týdny NHL, během těch osmnácti dnů olympiády ucházejí majitelům zisky. Je to složité... Ale na druhou stranu to hokeji neprospívá. Olympiáda byla nejlepším způsobem propagace hokeje na planetě, protože olympiádu sledují všichni."

Jiří Šlégr: "Vůbec by mě to nepřekvapilo, kdyby nakonec bylo všechno jinak a hráči z NHL by si na olympiádě příští rok zahráli. Stačí si vzpomenout, že když byly výluky v NHL, také se odpískávala sezona, ale kolikrát ještě došlo ke zvratům, ty strany se dohodly a nakonec se hrálo."

Martin Ručinský: "Turnaj bude poloviční, ne-li čtvrteční. Co si budeme povídat, olympiáda je olympiáda a s hráči z NHL to mělo šťávu."

Všechny zúčastněné strany ještě mohou hledat skulinky k dosažení dohody. V takovém případě by ale byl potřeba jednotný hlas a jasný postoj NHLPA. "Jakýkoliv druh nepohodlí, jež může olympiáda způsobit v rozpisu zápasů na příští sezonu, je ale jen malá oběť v porovnání s příležitostí předvést naši hru a naše nejlepší hráče na takto obrovské mezinárodní scéně. A olympiády 2018 a 2022 v Asii jsou příležitostí zcela unikátní," uvedla ve svém prohlášení NHLPA.

"Hráči NHL jsou vlastenci a neberou toto rozhodnutí, které učinila jen za sebe sama NHL, na lehkou váhu. Je to velmi nešťastné pro hru samotnou, hráče a také miliony věrných hokejových fanoušků," uvedla NHLPA.

Zklamání a nesouhlas

Rozhodnutí NHL nepotěšilo ani útočníka Tomáše Hertla ze San Jose. Třiadvacetiletý český reprezentant přišel kvůli zranění o start na Hrách v Soči 2014 a těšil se, že se tentokrát pod pěti kruhy představí. "Je to obrovská škoda a smůla. Myslím si, že není hráč, který by odmítl olympiádu. Kdo by nechtěl jet? Všechny kluky, kteří měli šanci se na olympiádu dostat, to bude mrzet," řekl Hertl.

Přestože nyní žijí hráči v NHL zejména koncem základní části a blížícím se startem play-off, i o olympiádě se již mezi sebou baví. "Všichni kluci říkali, že by jeli hrozně rádi. Například Brent Burns ještě na olympiádě nebyl a jel by okamžitě. Patrick Marleau nebo Jumbo (Joe Thornton) říkali, že je to úžasný zážitek být pod pěti kruhy. Pro všechny je to čest," podotkl Hertl.

Ovečkin a ti druzí

Někteří hráči z NHL se podle všeho na olympiádě přesto představí. Například ruský kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu vyjádřil touhu reprezentovat a majitel Capitals Ted Leonsis avizoval, že je připraven jej pustit. Hertl však nepředpokládá, že bude uvolněn větší počet hokejistů. "Někteří majitelé nebo manažeři možná řeknou, že někdo jet může. Nemyslím si, že jich bude moc a budou pouštět hráče, když ostatní si je nechají. Konec základní části je hodně důležitý," soudí.

Nad tím, že by sám zkusil požádat vedení Sharks, aby jej do Pchjongčchangu pustilo, zatím nepřemýšlel. "Myslím si, že spíš ne. Majitel by asi musel být Evropan. U nás je to Hasso Plattner, takže snad kdybych reprezentoval Německo," jmenoval německého majitele klubu. "Spíš si myslím, že to nevyjde. I s ohledem na moje zranění," řekl Hertl realisticky.

Zdroj
ČTK, iihf.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články