Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kde Češi vyučovali Rusy - stadion Dynama Moskva byl kolébkou jedné vášně

Moskva – Čeští hokejoví reprezentanti dnes přiletěli do Moskvy, kde je zítra čeká utkání s tradičním rivalem Ruskem. Sehrají ho kousek od stadionu moskevského Dynama, kde Češi v roce 1948 učili Rusy hrát hokej. Do Moskvy tehdy přijel jeden z nejlepších klubů v Evropě, LTC Praha v čele s legendárním brankářem Bóžou Modrým. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web zítra od 10:30.

Historická tribuna stadionu Dynama Moskva
zdroj: ČT24

"Když čeští hokejisté po zápase odešli a nechali svou výstroj sušit, vše náš fotograf vyfotil, včetně chráničů a rukavic, protože u nás nic nebylo," popsal hokejový historik Vsevolod Kukuškin.

Rusové byli dobrými bruslaři, místo puku však hráli s míčkem a v jedenácti. "Část fotbalového hřiště se proměnila v ledovou plochu, hokej byl velkým překvapením pro diváky i hokejisty," doplnil Kukuškin.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Karase o česko-ruské hokejové historii

Rusové objevovali netušené

Ze tří zápasů vyhráli jeden Rusové, jeden Češi a nakonec byla remíza. Nová hra se okamžitě zalíbila. O lístky byl obrovský zájem. "Bylo tam několik tisíc lidí, i když to byla novinka pro Moskvu i celý Sovětský svaz," uvedl Michail Smirnov.

Legendární místo se má do roku 2016 změnit v supermoderní arénu, zůstane jen část historické tribuny. Čeští reprezentanti, kteří už v Moskvě jsou, sehrají svůj zápas v hale, která je kousek od původního stadionu. Kdysi tu bývalo jedno z moskevských letišť, po němž zůstaly jen vraky vrtulníků a letadel.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články