Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Karlovy Vary a Brno otevřely boje o záchranu výhrami

Karlovy Vary/Brno - Hokejisté Karlových Varů porazili v prvním kole play-out Liberec 4:2 a na dvanáctém místě unikli předposledním Bílým Tygrům na rozdíl sedmi bodů. Energie už v polovině úvodní třetiny vedla i díky dvěma trefám Lukáše Pecha 3:0. Vítězný návrat na lavičku Komety slavil brněnský kouč Vladimír Kýhos. Jeho svěřenci zdolali poslední Chomutov 3:2 v prodloužení. Úspěch posílil naději Brňanů na brzkou jistotu záchrany v soutěži, neboť pět kol před koncem soutěže mají náskok 11 bodů na předposlední Liberec.

Domácím vyšel úvod utkání dokonale. Už ve druhé minutě potrestal Nedvědovo vyloučení Doležal střelou mezi Schwarzovy betony. Za hosty mohl odpovědět Duda, jeho nebezpečnou střelu z mezikruží však zablokoval Prošek. V osmé minutě zužitkoval už po sedmi vteřinách výhodu při Kudrnově trestu Pech, který za minutu a půl v další početní výhodě zvýšil na 3:0.

Po třetí brance vystřídal Schwarze Vošvrda, který se vyznamenal při Zaťovičově bombě z bezprostřední blízkosti. Při necelou minutu trvající přesilovce čtyř proti třem ještě v úvodní části trefil domácí bek Nosek horní tyč.

Prostřední dějství začali náporem Severočeši, kteří se snažili vykřesat naději. Domácí se bránili i za cenu častých zakázaných uvolnění. Ze sevření se Energie vymanila na chvíli ve 25. minutě, kdy byl při samostatném nájezdu sražen Vachovec Čuttou, ale při trestném střílení karlovarský mladík ztroskotal na Vošvrdových betonech.

Jaromír Kverka (Karlovy Vary): "Zápas pro nás začal výborně, měli jsme tři přesilovky a dali jsme tři góly. Potvrdilo se zase, že doma máme první třetiny velmi dobré. Za stavu 3:0 jsme si říkali, že musíme hrát pořád stejně a tam jsme zvýšili náš náskok."

Milan Černý (Liberec): "Zápas jsme si prohráli v prvních deseti minutách, kdy jsme udělali fauly a dostali jsme góly v oslabení. Potom jsme už tahali za kratší konec. Vyhráli jsme jen třetí třetinu, a to bylo málo. Myslím, že kdybychom měli lepší začátek a byli jsme disciplinovanější, tak by zápas vypadal jinak."

Liberec dále pokračoval v tlaku, ale se šancemi Dudy, Pospíšila a Vantucha si poradil pozorný Mensator. Ve 34. minutě naopak pojistili náskok domácí, když se po Gulašiho ideálním vysunutí trefil Tomáš Rohan. Bílí Tygři se ale nevzdali a podařilo se jim v závěrečné třetině dostat do hry díky dvěma využitým přesilovkám. Ve 47. minutě připravil Mensatora o čisté konto po vyšachování domácí obrany Bulík a za tři minuty se prosadil z otočky Čutta.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání play-out Karlovy Vary - Liberec

Karlovy Vary se začaly bát o výsledek a trenér Žemlička si vzal oddechový čas. Díky Mensatorovi domácí důležitou výhru udrželi. Karlovarský gólman se vyznamenal především při šanci Nedvěda, kdy puk poskakující na brankové čáře poslal hokejkou do bezpečí. Zdramatizovat závěr se nepodařilo hostům ani v minutu trvající power play.

Brňané zdolali Chomutov až v prodloužení

Kýhos, který nahradil po základní části odvolaného Zdeňka Veneru, přeházel složení týmu a vsadil na hru se třemi pětkami. Změny se ale na výkonnostním zlepšení příliš neprojevily. Nervozita se projevovala i v proměňování šancí, v rozhodujících chvílích útočníkům odskočil puk od hokejky nebo střela postrádala přesnost. Chomutov držel vyrovnanou partii, hrozil nebezpečnými protiútoky.

V osmé minutě tečoval střelu obránce Palina od modré čáry Hromas a brankář Trvaj už na změnu kotouče nereagoval. Inkasovaná branka ještě více nahlodala psychiku domácích hokejistů. Ti se částečně probrali ve druhé třetině. Brňané zvýšili tlak, ve 22. minutě střelu obránce Žižky tečoval Jan Hruška a bylo vyrovnáno.

Nabídkou k získání náskoku ve dvouminutové přesilovce pět na tři Piráti nepohrdli, početní výhodu zužitkoval Šagát. V dalším pokračování přesilovky se Brňané ubránili, ovšem jejich další snaha dostat se do tempa narážela na nepřesnosti při zakládání útoků. 

Lubomír Oslizlo (Brno): "Jsme spokojeni s dvoubodovým ziskem. Klíčový moment byl ve druhé třetině, kdy jsme dostali ve dvouminutovém oslabení tři proti pěti pouze jednu branku. Kdyby nám v tomto momentu soupeř utekl ještě o další gól, tak bychom asi pracně doháněli ztrátu."

Zdeněk Skořepa (Chomutov): "V naší situaci jsme chtěli v Brně získat tři body. První a druhou třetinu jsme nehráli špatně. Měli jsme dobré herní úseky, kdy jsme dostali soupeře pod tlak. Neodskočili jsme ale na větší gólový rozdíl. V závěru rozhodla naše špatná disciplína. Nechali jsme se vyloučit před koncem zápasu i na konci prodloužení. A Kometa nás v přesilovce potrestala."

Trápení domácích hokejistů ukončil po akci Petrovického ve 36. minutě Lušňák, který
prostřelil brankáře Kostúra. Přestože ve třetí třetině Kometa častěji útočila, v koncovce se proti pozorně chytajícímu brankáři Kostúrovi domácí nedokázali prosadit a nedařilo se jim ani v přesilových hrách. Také proto, že Piráti hráli obětavě v defenzívě a každou příležitost využívali k rychlým protiútokům.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy a momenty utkání Brno - Chomutov

Po vyloučení chomutovského obránce Macháčka v závěru základní hrací doby se naskytla Kometě v začátku prodloužení 80 sekund dlouhá přesilovka čtyři na tři, ani tuto výhodu ale Brňané nevyužili. Rozhodnout se jim podařilo až v poslední minutě prodloužení. Při trestu Davida Hrušky prostřelil brankáře Kostúra po přihrávce Jakuba Svobody Kováčik.

Extraligové play-out - 1. kolo:

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 4:2 (3:0, 1:0, 0:2),

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články