Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Karlovarští mají novou halu, stála přes miliardu

Karlovy Vary - Karlovy Vary dnes zahajují provoz v multifunkční aréně. Jde o stavbu, která v kraji za posledních deset let vyvolala nejvíc emocí. Město za ni zaplatilo přes miliardu korun. A to se opozičním zastupitelům ani občanským sdružením nelíbilo. Hala se stane sídlem karlovarských hokejistů, posledních mistrů ligy, ale na své si zde přijdou i milovníci vážné hudby nebo fanoušci známých hudebních skupin. Stavba zatím pohltila přes miliardu korun, ale tato suma není konečná. Město chce totiž do roka postavit u haly ještě bazén a hřiště. Největší polemiku však vzbudil způsob výběru zhotovitele haly.  

Pozornost veřejnosti strhla už příprava výběrového řízení známá jako česká losovačka. Za neprůhledné losování udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže městu půlmilionovou pokutu. "Výběr těch posledních dvou firem, který trval mnohem déle než u předcházejících, byl proveden podivným způsobem," konstatoval v říjnu 2007 tehdejší předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

Radní s rozhodnutím nesouhlasí. Město se brání u soudu. "Zatím nemáme ještě rozhodnutí. Nicméně firma, která ten výběr organizovala, tak nám tu pokutu zaplatila," říká karlovarský primátor Werner Hauptmann.

Kvůli vysokému rozpočtu se občanská sdružení snažila stavbě zabránit i blokováním staveniště. Stovky lidí demonstrovaly před karlovarským magistrátem a žádaly odstoupení vedení města. "Že halu Karlovy Vary potřebovaly, je každému naprosto jasné. Sklouzlo to však k tomu, že hala je velký tunel na městské peníze," tvrdí zástupce sdružení O co jim jde!? Jaroslav Fuidiar.

Radní tato tvrzení rezolutně odmítají. Ze svého rozpočtu město přispělo na stavbu haly po odečtení dotací a daně částkou sedmi set milionů korun. "Tato částka je vlastně za dvě haly, které jsou víceméně multifunkční. Dá se říct, že nemají konkurenci v celé ČR," říká náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner.

Trestní oznámení, které poukazuje na údajné předražení některých stavebních prací, ještě prověřují policisté. Slavnostnímu otevření haly to ale nebrání. První program, galavečer k otevření haly, veřejnost zhlédne dnes večer. Všech šest tisíc míst je již vyprodaných. V nové aréně se uskuteční rovněž řada doprovodných akcí k Mezinárodnímu filmovému festivalu.   

Hlavní zprávy

Nejčtenější články