Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kanonýr oslavil sedmdesátiny. Nový zůstává držitelem mnoha ligových rekordů

Během své kariéry nastřílel člen domácí i mezinárodní Síně slávy Milan Nový v lize a reprezentaci celkem 596 branek, díky čemuž jasně vévodí Klubu hokejových střelců. Kromě toho drží dvojnásobný mistr světa a kladenská legenda i řadu jiných ligových rekordů, jeho 59 branek a 93 bodů ze sezony 1976/1977 je dodnes nedostižnou metou. Fenomenální střední útočník, jenž byl v 70. a 80. letech synonymem kanonýra, oslavil sedmdesátiny.

"Dokázal jsem být většinou ve správnou chvíli na správném místě. Jako Gerd Müller ve fotbale. Navíc jsem měl štěstí, že se mi vyhýbala zranění a mohl hrát dlouhou dobu. A také jsem hrál s výbornými spoluhráči," řekl kdysi skromně "Balík", k jehož vyhlášené střele zápěstím přispěl mimo jiné i speciální trénink s železnými puky.

Reprezentační dres Nový poprvé oblékl v roce 1975 a následujících sedm let nevynechal žádnou velkou akci. Ze sedmi světových šampionátů si přivezl dvě zlaté, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Kromě toho má člen All stars týmu MS 1976 doma i stříbro z OH 1976 v Innsbrucku, v témže roce přispěl na Kanadském poháru slavnou trefou proti hvězdnému domácímu výběru k postupu do finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Kladenský a reprezentační kanonýr Nový oslavil 70. narozeniny

"Krásných vzpomínek je hodně. Na mistrovství světa v Katovicích, které jsme vyhráli. Také na Kanadský pohár i na olympiádu v Innsbrucku, i když jsme byli druzí a prohráli jsme těsně. Měl jsem štěstí, že jsem hrál v týmech, které dost vyhrávaly, ať už to bylo na Kladně, v Jihlavě nebo v národním týmu," uvedl trojnásobný držitel Zlaté hokejky při uvedení do Síně slávy IIHF v roce 2012.

Za reprezentaci odehrál rodák z Kamenných Žehrovic celkem 214 zápasů, v nichž nastřílel 122 gólů, dalších 474 jich přidal v nejvyšší domácí soutěži. Drtivou většinu svých branek zaznamenal v barvách Kladna, kde jako devítiletý začínal s hokejem a kterému pomohl k zisku pěti titulů i triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1977. Z ligového primátu se poprvé radoval již během své vojenské služby v Dukle Jihlava.

V roce 1982 se čtyřnásobný nejlepší ligový střelec a šestinásobný vítěz kanadského bodování, který za osm sezon nevynechal jediný zápas v nejvyšší soutěži, rozhodl zkusit štěstí v zahraničí. Jako jednatřicetiletý se v dresu Washingtonu Capitals v NHL rozhodně neztratil, přesto se již po roce vrátil do Evropy.

Dva roky strávil v Curychu a rok ve Vídni, přičemž pokaždé patřil k oporám týmu. Po rakouském angažmá se chystal pověsit brusle na hřebík, ale Kladno zrovna sestoupilo a srdcař Nový se rozhodl mateřskému klubu pomoci. Záskok se nakonec díky jeho skvělé fyzické kondici protáhl na tři roky, ve své poslední sezoně 1988/1989 si zahrál s tehdy začínajícím Jaromírem Jágrem.

Po ukončení aktivní kariéry nějaký čas působil jako funkcionář kladenského oddílu, ale brzy se raději vrhnul na podnikání. Na brusle a hokejku dlouhá léta nesáhnul, ale i po šedesátce střílel otec tří dětí góly za "staré pány". Jeho syn Milan nastoupil v několika extraligových zápasech za Kladno, avšak věhlasu svého otce se nepřiblížil.

"Člověk musí mít štěstí. Já neměl problémy ani s koleny, ze zády, nic takového. Jenom vyražené zuby, nějaké šití. Kromě toho jsem také hodně trénoval, pracoval na sobě a dodržoval životosprávu. Tohle všechno se odrazilo na mé dobré kondici," prozradil kdysi Nový svůj recept na úspěch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články