Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kanonýr Motoru, Jihlavy i "pětaosmdesátého" Jiří Lála slaví šedesátiny

Jeho nejslavnější gól do prázdné branky proti Kanadě pečetil československé zlato na mistrovství světa v Praze v roce 1985. Úspěchů dosáhl ale mnohem víc. Hokejový útočník Jiří Lála slaví šedesáté narozeniny.

Jiří Lála v objetí s Jiřím Šejbou a Vladimírem Růžičkou po zisku titulu mistrů světa
zdroj: ČTK

Nejkrásnější vzpomínka? Nasnadě. "Osmdesátej pátej, kde jsme vyhráli mistrovství světa a ještě se mi povedlo dát ten poslední gól," prohlásil Lála.

Žádnou velkou oslavu šedesátin nepořádá, i když gratulantů je hodně. "Furt mi nějak zvoní telefon a furt někdo někde volá. Ale to je hezký," podotkl s úsměvem.

Jiří Lála se narodil 21. srpna 1959. Proslul jako výborně technicky vybavený útočník s vynikající akcelerací a přesnou, razantní střelou. Většinu hokejové kariéry prožil v Českých Budějovicích, s výjimkou dvou sezon strávených na vojně v dresu Dukly Jihlava, se kterou to v roce 1982 dotáhl až k zisku titulu mistra Československa. S kariérou skončil ve 43 letech v německém Řeznu, poté se Lála dal na funkcionářskou dráhu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Lála slaví šedesátiny

Rodák z Tábora, který vyrostl v Soběslavi, jako dítě dělil čas mezi hokej a kopanou, ještě v patnácti letech zkoušel zároveň hrát první fotbalovou dorosteneckou ligu za České Budějovice a trénovat v Motoru. Vydržel to ale jen půl roku, něž definitivně vyhrál hokej - už v 16 letech nastupoval Lála za budějovický seniorský tým, kterému kromě vojenské služby zůstal věrný až do konce 80. let, i když ty největší úspěchy zažil právě s Duklou.

V armádním klubu, do kterého si stahovali ty nejnadějnější hokejisty, získal i titul krále ligových střelců. "Víte, ona to v Jihlavě byla trochu jiná vojna. My měli k dispozici vilu, tam jsme bydleli, tam nám vařili, měli jsme se tam jak na zámku," vzpomínal Lála, který tehdy poznal také první manželku.

Na začátku 80. let se pak zařadil mezi opory národního týmu, se kterým na MS získal kromě zlata i dvě stříbrné (1982 a 1983) a jednu bronzovou medaili (1981).

Za reprezentaci si Lála zahrál také na dvou olympiádách, z té sarajevské si v roce 1984 přivezl stříbrnou medaili. Za reprezentaci celkem odehrál 198 zápasů a dal 89 branek. V roce 1983 se navíc stal s devíti brankami nejlepším střelcem šampionátu v Německu.

Po roce 1989 prošel několika německými týmy, jednu sezonu strávil i ve Skotsku. Poslední zápas sehrál 23. srpna 2003 v Řezně, kde tehdy působil jako manažer. Stejnou funkci později přijal u českých reprezentačních juniorů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články