Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Kanadské hokejistky mají zlatý olympijský hattrick

Vancouver - Kanadské hokejistky vyhrály potřetí za sebou olympijský turnaj. Ve finále porazily svého velkého rivala tým USA 2:0 díky dvěma gólům teprve osmnáctileté útočnice Marie-Philip Poulinové z první třetiny. Druhou hrdinkou zápasu byla brankářka Shannon Szabadosová, která pochytala všech 28 amerických střel a stejně jako v semifinále proti Finsku udržela čisté konto. Bronzové medaile si z olympijského turnaje odvážejí finské hráčky, které v severském derby porazily tým Švédska 3:2. Bližší informace nabízí webový speciál zoh.cz.

V úvodu finálového utkání před zraky 16 tisíc diváků čelily domácí hráčky tlaku amerického výběru. I díky několika skvělým zákrokům Szabadosové ho však přestály a v závěru první třetiny samy udeřily. Poulinová otevřela skóre svým čtvrtým gólem ve Vancouveru ve 14. minutě, kdy dostala zpětnou přihrávku od Jennifer Botterillové a mezi kruhy přesně vypálila.

Za necelé tři minuty přidala mladičká útočnice při hře čtyři na čtyři druhou branku po asistenci nejproduktivnější hráčky turnaje Meghan Agostaové, která jí přiklepla puk po vhazování. Hvězda Agostaová zakončila své vystoupení na hrách s bilancí devíti branek a šesti asistencí z pěti duelů a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou turnaje.

Ve druhé třetině byly Američanky střelecky aktivnější, ale nebylo jim to nic platné. Nepomohla jim ani dlouhá přesilovka pět na tři. Szabadosová, s kterou se ještě před pár měsíci počítalo až jako s třetí brankářkou favorizovaného týmu, pokračovala v bezchybném výkonu. "Holky byly neuvěřitelné. Hrály jsme skvěle, je to úžasné," rozplývala se brankářka, která chytá za mužský univerzitní tým v Albertě. Při třech startech na turnaji inkasovala jediný gól v utkání proti Švýcarsku.

V poslední části už hráčky USA neměly na zvrat sílu. Američankám se tak rozplynul sen o zopakování triumfu z premiérového turnaje žen v Naganu 1998. Polepšily si sice oproti minulým hrám v Turíně, kde překvapivě prohrály v semifinále se Švédskem, ale finálový nezdar oplakaly.

Hokejistky získaly pro pořádající zemi osmé zlato na hrách, díky kterému Kanada dohnala nejúspěšnější výpravy USA a Německa. Z triumfu se s nimi bouřlivě radovala i celá hala Canada Hockey Place s výjimkou kolegů z mužské reprezentace, kteří mají před sebou semifinále proti Slovensku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články