Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanadská euforie. Javorové listy rozhodly proti Švédům až v závěru

Černá série Švédů pokračuje i po finále letošního juniorského mistrovství světa. Seveřané ani napošesté nezlomili kletbu nevydařených posledních zápasů na turnajích do dvaceti let a také v souboji o zlato podlehli Kanadě 1:3. O triumfu javorových listů rozhodl v samotném závěru Steenbergen šikovnou tečí a do prázdné branky se trefil Formenton. Kanada slaví po třech letech, Švédové se radují z medaile poprvé od roku 2014, ale na titul čekají od roku 2012. Bronz patří Spojeným státům, které si snadno poradily s českým výběrem.

Radost juniorů Kanady v utkání proti Švédsku
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

"Měl jsem úplně zatmění, když se to stalo. Nemám slov. Vyhrát před všemi těmi lidmi, kteří nás přišli povzbudit, je něco výjimečného," řekl Steenbergen.

Ve finále se představili i dva čeští sudí - hlavní Robin Šír a čárový Jiří Ondráček. Úvodní dějství branku nepřineslo. Švédové se nejprve ubránili při vyloučení Gustava Lindströma a Kanaďané odolali při Gadjovichově trestu. Ve 13. minutě sice dostala Kanada puk za Gustavssonova záda, ale bylo to až v přerušené hře.

Regulérní branky se 17 544 diváků v Key Bank Center dočkalo po 109 vteřinách druhého dějství. Po rychlém protiútoku Kanady vysunul Kyrou Dubého, který z levého kruhu překonal Gustavssona. Odpovědět mohli Lundeström a Zetterlund, ale Hart jejich pokusy kryl.

Vyrovnání se dočkali Švédové ve 34. minutě ve vlastním oslabení. Při Anderssonově trestu vytvořili přečíslení, Linus Lindström přenechal puk Söderlundovi, který z levého kruhu poslal puk o bližší tyč za Hartova záda.

Otočit stav mohl ve 45. minutě obránce Sellgren, který tvrdou ránou trefil pravou tyč. Švédové se pak ubránili při dvou oslabeních po faulech Gustava Lindströma a Zetterlunda, největší šanci neproměnil Raddysh. Kanada ale rozhodla v 59. minutě díky Steenbergenově teči Timminsovy střílené přihrávky. Za 26 vteřin při power play dovršil výsledek Formenton.

Kanaďané, kteří loni doma v Montrealu podlehli ve finále Spojeným státům americkým, dosáhli na zlato poprvé po třech letech. "Přijeli jsme na turnaj s tím, že musíme dokončit práci z minula. Přistoupili jsme k zápasu, jak jsme měli. Chtěli jsme tu šanci využít," uvedl gólman Carter Hart, který byl u loňské porážky s USA.

Švédové na triumfy z let 1981 a 2012 nenavázali. Od posledního zlata z Calgary pošesté za sebou zakončili turnaj prohrou. Následující dva roky totiž získali stříbro a pak byli třikrát čtvrtí. "Je to zklamání, že jsme prohráli," uvedl obránce Timothy Liljegren.

"Jsem ale pyšný na všechny kluky. Hodně jich hrálo se zraněními. Dali jsme tomu sto procent. Ničeho nelituju. Chtěli jsme všichni hrát, dát do toho všechno a ukázat všem lidem, kteří to ve Švédsku sledovali, že jsme dobrý tým," dodal Liljegren.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - finále:

Švédsko - Kanada 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 34. Söderlund (L. Lindström, Brännström) - 22. Dubé (Kyrou, Steel), 59. Steenbergen (Timmins), 59. Formenton (Mete). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Šír (ČR) - Šefčík (SR), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:1, navíc O. Steen (Švéd.) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 17 544.

Kanada: Hart - Timmins, Mete, Fabbro, Clague, Bean, Makar, C. Foote - Dubé, Steel, Kyrou - Katchouk, Raddysh, R. Thomas - Comtois, Howden, Formenton - Steenbergen, Batherson, McLeod - Gadjovich. Trenér: Dominique Ducharme.

Švédsko: Gustavsson - Liljegren, Moverare, R. Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg - Karlström, A. Nylander, L. Andersson - E. Pettersson, L. Lindström, J. Boqvist - Söderlund, Lundeström, O. Steen - M. Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby - Zetterlund. Trenér: Tomas Montén.

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. USA, 4. ČR, 5. Rusko, 6. Finsko, 7. Slovensko, 8. Švýcarsko, 9. Dánsko, 10. Bělorusko - sestup.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články