Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kanaďané ustáli gólovou přestřelku a slaví zlato

Toronto - Kanadští hokejisté porazili ve finále mistrovství světa Rusy 5:4 a slaví po šesti letech znovu zlaté medaile. V utkání brzy vedli 2:0 a posléze už 5:1, avšak tři slepené branky soupeře utkání zdramatizovaly. Nakonec ale Kanaďané své vedení uhájili až do závěrečné sirény.

Slavící kanadští hokejisté
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Kanada byla před utkáním stavěna do role favorita, přesto však nikdo nemohl očekávat, že se jejím reprezentantům vstup do finálového souboje vyvede takovým způsobem. Už po 23 vteřinách se totiž pohotovou a přesnou ranou z mezikruží prosadil Duclair a záhy po něm, ve třetí minutě, zvýšil na 2:0 dorážkou za bezmocného ruského gólmana Paul. Javorové listy tak zcela opanovaly úvod zápasu a jejich soupeři byli hodně zaskočeni. Utkání bylo velmi nervózní – na hrací ploše proběhlo několik tvrdých střetů.

"Začali jsme ten zápas opravdu špatně, když jsme je nechali dát dva góly, dva zbytečné góly...," litoval nepovedeného nástupu do bitvy o zlato útočník poražených Nikolaj Goldobin. Rusové posléze postupně přebírali iniciativu – zlepšili bruslení a důraz, u puků byli dříve než jejich soupeři. Zvýšená aktivita se vyplatila v polovině úvodního dějství, kdy kotouč do kanadské branky dostal Judin.

Ve druhé třetině byly zprvu poměry obou stran vyrovnané, na ledě nebylo dominujícího týmu. Trochu z ničeho pak přišel gól Kanady na 3:1. Mladičký McDavid dostal přihrávku za obrannou dvojici soupeře a rychlým švihem prostřelil gólmana.

Kanaďané tak znovu dostali jistotu dvoubrankového odstupu. Navíc brzy na tom byli ještě lépe, když Domi překvapil brankáře a zvýšil již na 4:1. Rusové si vzali oddechový čas – naděje na zlato jim tekla mezi prsty.

Nejproduktivnější byl Kanaďan Reinhart

Hokejisté mistrovské Kanady ovládli statistiky domácího šampionátu. Kanadské bodování vyhrál Sam Reinhart, který si připsal v sedmi zápasech 11 bodů za pět branek a šest asistencí. Zároveň se podělil o korunu krále střelců se spoluhráči Maxem Domim, Curtisem Lazarem a Američanem Dylanem Larkinem.

Brankářské statistiky ovládl další Kanaďan Zachary Fucale s nejvyšší úspěšností zákroků 93,94 procenta, nejnižším průměrem 1,2 obdržené branky na zápas a dvěma čistými konty.

Celkových 30 zápasů navštívilo 366 370 diváků, což je v průměru 12 212 na utkání.

Individuální statistiky MS hokejistů do 20 let

Kanadské bodování:

1. Reinhart 7 zápasy/11 bodů (5 branky + 6 asistencí), 2. Petan 7/11 (4+7), 3. McDavid 7/11 (3+8), 4. Domi (všichni Kan.) 7/10 (5+5), 5. Nylander (Švéd.) 7/10 (3+7), 6. Lazar (Kan.) 7/9 (5+4), 7. Lindblom (Švéd.), Réway (SR) oba 7/9 (4+5), 9. Kempe (Švéd.) 6/8 (4+4), 10. Duclair (Kan.) 7/8 (4+4), ...14. Pastrňák (ČR) 5/7 (1+6).

Střelci:

1. Domi, Lazar, Reinhart (všichni Kan.), Larkin (USA) všichni 5 branek, 5. Kempe, Lindblom, Wallmark (všichni Švéd.), Duclair, Petan (oba Kan.), Šarov, Tolčinskij (Rus.), Bjorkstrand (Dán.), Rantanen (Fin.), Fiala (Švýc.), Réway (SR) všichni 4, ...24. J. Vrána, Zdráhal (oba ČR) oba 2.

Ani krátká pauza však ruským hokejistům příliš neprospěla, přinejmenším pak jejich brankáři. Jeho nepřesvědčivý zákrok proti slabému nahození Reinharta stála jeho tým další branku – puk se mu prošoural mezi betony a Rusové prohrávali už 1:5.

Avšak vše nebylo ztraceno, neboť dvě slepené branky jim ve 35. minutě dali naději. Kanaďané jako by chtěli už předčasně slavit a zapomněli na bránění, což se ukázalo o dvě minuty později, kdy přišla další ruská branka. Druhá třetina skončila tedy 3:3 – Kanada bezmála diletantsky promarnila své už takřka jisté vedení.

"Jsou týmem, který se nikdy nevzdává," uvedl na adresu Rusů kanadský bek Josh Morrissey. "Měli jsme tam určitý výpadek ve druhé třetině, ale jsem pyšný na to, jak jsme se s tím ve druhé přestávce vypořádali, jak jsme se vrátili na led ve třetí třetině a zamknuli to," dodal Morrissey. 

Slovenský brankář Godla nejužitečnějším hráčem

Slovenský brankář Denis Godla ovládl individuální ocenění MS. Devatenáctiletá opora překvapivě bronzového týmu byla vyhlášena nejužitečnějším hráčem turnaje a vybrána do All Star týmu podle akreditovaných novinářů. Godla byl navíc zvolen i nejlepším brankářem podle direktoriátu turnaje.

Godla, jehož si loni na draftu žádný klub NHL nevybral, držel Slovensko celý turnaj a pochytal 224 z celkových 242 střel, takže měl úspěšnost zákroků 92,56 procenta. Hráč týmu KHL Slovanu Bratislava nastupoval dosud v sezoně ve slovenské extralize za slovenskou reprezentační dvacítku.

Nejlepším obráncem byl zvolen Rus Vladislav Gavrikov a útočníkem Kanaďan Max Domi, který se dostal i do nejlepší šestice turnaje s Godlou, švédským bekem Gustavem Forslingem a třemi krajany - zadákem Joshem Morrisseym, Samem Reinhartem a Connorem McDavidem.

Nejlepší hráči (podle direktoriátu turnaje):

Brankář: Denis Godla (Slovensko),

obránce: Vladislav Gavrikov (Rusko),

útočník: Max Domi (Kanada).

All Star tým (podle akreditovaných novinářů):

Denis Godla (Slovensko) - Gustav Forsling (Švédsko), Josh Morrissey - Sam Reinhart, Max Domi, Connor McDavid (všichni Kanada).

Nejužitečnější hráč: Denis Godla (Slovensko).

A tak ho v závěrečné třetině ze všech sil bránila. Rusové byli přirozeně aktivnější, stříleli častěji a snažili se využívat občasných chyb soupeře v rozehrávce. Nic podstatného však ze své herní převahy vytěžit nedokázali – a Kanada své těsné vedení uhájila až do samého závěru.

"Je to úžasné. Moc jsem chtěl pomoci Kanadě zpátky na vrchol a každý v tom odehrál svou roli. Zazpívat si po utkání hymnu se skvělými fanoušky, kteří nás podporovali na každém kroku, to bylo něco mimořádného," prohlásil kapitán vítězů Curtis Lazar.

Kanada - Rusko 5:4 (2:1, 3:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Duclair (Domi), 3. Paul (Point, Virtanen), 26. McDavid (Morrissey), 28. Domi, 33. Reinhart (Domi) - 10. Judin (Golyšev, Dergačov), 35. Barbašov (Bučněvič, Judin), 35. Tolčinskij (Goldobin, Valijev), 38. Goldobin (Tolčinskij, Kameněv). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:1, navíc Pajgin (Rusko) do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 19 014.

Kanada: Fucale - Theodore, Nurse, Bowey, Morrissey, Hicketts, Heatherington, Morin - Duclair, Reinhart, Domi - Lazar, McDavid, Ritchie - Paul, Petan, Virtanen - Point, Gauthier, Crouse. Trenér: Benoit Groulx.

Rusko: Šestjorkin (3. Sorokin) - Rafikov, Bryncev, Čerepanov, Gavrikov, Judin, Pajgin, Valijev, Provorov - Bučnevič, Barbašov, Lešenko - Mamin, Fišenko, Brjukvin - Golyšev, Šarov, Dergačov - Goldobin, Kameněv, Tolčinskij. Trenér: Valerij Bragin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články