Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Kanaďané jsou 15 let před námi. A Liberec od nich dokázal dost věcí převzít, říká Antoš

Praha – Liberec už před sezonou dokázal naznačit, že letos jejich klub po sportovní stránce funguje trochu jinak. Za liberálnějším přístupem k tréninkovým metodám stojí zejména teprve sedmatřicetiletý trenér Filip Pešán. Vzhledem k současné formě Severočechů se zdá, že šlo o cestu dobrou. "Starým trenérům odzvonilo," tvrdí hokejový expert České televize Milan Antoš. Byť i Pešánovi má co vyčíst, například trochu zpátečnický přístup k médiím. "Zakázat hráčům vyjadřovat se, to je krok zpět."

Cesta Pešána k extraligovému týmu Bílých Tygrů vedla přes prvoligovou farmu Liberce. "V Benátkách si utřídil myšlenky, jak chce vše dělat. Postavil to jinak, neštítí se za to, že spousty věcí převzali z Kanady. Já si myslím, že je to správné, ať se nám to líbí, nebo ne, Kanada je před námi o patnáct až dvacet let v tom, co se dělá kolem týmu," komentuje Antoš největší libereckou změnu, tedy práci s týmem v zázemí.

Severoamerická cesta se zatím vyplácí. "Převzal (Pešán) spousty dobrých věcí, které sem zasunul, a dokáže s lidmi mluvit. Je pravdou, že každý trenér potřebuje určitou dobu, aby dospěl. Málokdo přijde a je ze dne na den skvělým trenérem. U Filipa Pešána si myslím, že tento rok může být tím, který mu otevře dveře do budoucna. Jiná věc je jeho sepětí s Libercem, zatím nepředpokládám, že by někam odcházel," myslí si bývalý hráč Slavie či Ústí a nyní hokejový expert.

Progresivní mladí trenéři jsou dle Antoše budoucností nejen českého hokeje. "Odzvonilo 'starým' trenérům. Tedy ne ve špatném slova smyslu odzvonilo, stále mají velmi co předávat, ale dneska je hokej natolik rychlý a musí se sledovat spousty jiných médií a faktorů. To stará generace trenérů už moc nemá možnost dohnat. Je to vidět i u mládeže, mladí trenéři, kteří přichází, už koukají na jiné věci než jen na to, jak se vyvíjí hokej a kdo kde stojí."

Je nám líto, video expirovalo.
Antoš: Nepředpokládám, že by Pešán po sezoně odcházel

Důležité je zejména využívání nových statistických údajů, což umožnil masivní rozvoj moderních technologií. "Všichni se snaží vytáhnout podstatné věci z Ameriky, nové statistické údaje, držení puku, pásma, který hráč jak prochází do útoku a kolik má střel za zápas. Dneska už s tím trenéři pracují daleko více," popisuje Antoš největší změny v přístupu k práci s hokejovými daty.

Přesto však má co vytknout finalistům letošního play-off. Pešán totiž zakázal hráčům vyjadřovat se do médií. "Nevyjadřování se do médií je krokem zpátky. Diváci jsou ti, kteří týmy podporují, chtějí vědět, co si hráči a trenéři myslí. Není to úplně dobré," upozorňuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články