Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kanada ovládla hokejový turnaj, USA porazila gólem Crosbyho v prodloužení 3:2

Vancouver - Lepší vyvrcholení programu her ve Vancouveru si organizátoři v kolébce hokeje nemohli přát. Symbolickou třešničku na dortu XXI. zimních olympijských her totiž připravili ve finále hokejového turnaje proti USA hráči Kanady. Po první třetině vedli domácí reprezentanti gólem Jonathana Toewse z 13. minuty 1:0. Ve druhé přidal druhý gól Corey Perry, na 2:1 tečí snižoval Ryan Kesler. Celý kanadský národ se již chystal k nespoutané oslavě vítězství, ale 25 vteřin před koncem vyrovnal po přihrávce Kanea Parise. V prodloužení nakonec o osmém olympijském vítězství Kanady rozhodla největší hvězda domácích Sidney Crosby, který v čase 67:40 překonal vynikajícího Ryana Millera v brance USA. Ten byl posléze vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Od prvních vteřin zámořského derby se hrál rychlý hokej s obrovským nasazením, a přestože zápas zpočátku neměl tak divoký průběh jako vzájemné měření sil v základní skupině, v němž Američané vyhráli 5:3, diváci se nenudili. V polovině čtvrté minuty zakončoval slibně vyhlížející přečíslení Nash, ale branku minul.

S blížící se polovinou první části přišly velké příležitosti na obou stranách. Nejprve zahrozil znovu Nash, ale brankář Miller byl připraven, vzápětí se blýskl i jeho protějšek Luongo, jenž betonem zastavil puk u pravé tyče po Brownově akci a nepřetlačil ho ani dorážející Kesler. Na konci 13. minuty se po nedorozumění mezi Erikem Johnsonem a Rafalským dostal k puku Richards, Miller vyrazil kotouč přímo na Toewsovu hůl a Kanada vedla.

V úvodu druhé třetiny Američané znovu chybovali v blízkosti Millerovy branky, Iginlův pohotový bekhend ovšem skončil jen na betonu amerického gólmana. Vzápětí fauloval Malone, v přesilovce se k odraženému puku dostal Thornton, i on ale ztroskotal na Millerovi. V 27. minutě měl šanci Getzlaf, sice minul, ale nemusel dlouho litovat. O pár vteřin později sám založil akci, při níž jeden z bránících hráčů chyboval, nasměroval puk přímo před dojíždějícího Perryho a ten trefil přesně - 2:0 pro Kanadu.

Američany tento okamžik probral, jako kdyby teprve v tu chvíli naskočili do velkého finále. Nejprve neuspěl Stastny, v 33. minutě ovšem Kane nahodil lehký kotouč před Luonga a jeho směr změnil Kesler. Snížení Američany ještě více nabudilo a hra se opět zvrhla v ofenzivní závody, v nichž se hra přelévala z jedné strany na druhou, tak jako při utkání ve skupině. Vyrovnat mohl Suter, naopak v 38. minutě mohl Kanadě vrátit dvoubrankový náskok zblízka Richards, ale stav se nezměnil.


Třetí dějství začali výrazněji lépe Kanaďané. Po pár vteřinách díky Weberově ráně, kterou nechtěně tečoval americký zadák Suter, zazvonila levá tyč za Millerovými zády. Minutu nato orazítkoval Pronger druhou tyčku. Američané v těchto momentech herně tápali a v 49. minutě je mohl potrestat Heatley, ale Miller skvělým zákrokem u pravé tyče udržel naděje svého mužstva nad vodou.

Poté přišly chvíle, kdy se naopak musel ve svém brankovišti činit Luongo, protože Američané se nadechovali k náporu, ve slibných pozicích ale neuspěli Malone, Parise ani Kessel. Tři minuty před vypršením základní hrací doby se do samostatného úniku dostal Crosby, zakončení mu však ještě dokázal ztížit zpátky sprintující Kane a Miller měl o to snazší práci.

146539.jpg146540.jpg146542.jpg

Již 90 vteřin před koncem sáhli Američané k power play, chvíli nato si vzali i oddechový čas, k němuž po pár odehraných sekundách sáhli také Kanaďané a drama vrcholilo. Tým USA dokázal uzavřít soupeře v jeho obranném pásmu a v čase 59:35 zmrazil na oslavy natěšenou Kanadu úspěšnou dorážkou Parise.

Na střely zcela vyrovnaný (32:32) zápas tak po přestávce pokračoval v prodloužení s čtyřmi hráči na obou stranách. V 65. minutě měli obrovské příležitosti rozhodnout Iginla a Marleau, jenže výtečný Miller byl proti. Stejně dobře si americký gólman počínal i proti jedovatým ranám Heatleyho a Nashe. Za větší aktivitu se však Kanaďané nakonec dočkali zlaté odměny, když se v 68. minutě trefila zblízka jejich největší současná hvězda Crosby.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články